LAMAX X3.1 ATLAS - Olcsó sportkamera, rengeteg kiegészítővel

Vízálló tok, távirányítós karkötő és rögzítő eszközök garmadája, amivel bárhová és bármikor felteheted a kamerát.

LAMAX X3.1 ATLAS - Olcsó sportkamera, rengeteg kiegészítővel

85 %
{{ average }} %
Szerzői értékelés
Szerző
85
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

Az első akciókamerám, még sok-sok évvel ezelőtt egy első generációs Xiaomi Yi volt. Jó vásárnak éreztem azt az eszközt, hiszen mindent tudott, amit kellett és aprócska termete és ára ellenére elfogadható képminőséget produkált. Azóta persze sok víz lefolyt a Dunán, rengeteg új szereplő jelent meg és szerzett magának teret a piacon, így már nem csak a GoPro - Xiaomi -SJCAM trió uralkodik, hanem kénytelenek megosztani a részesedésüket egyéb szereplőkkel. A mai tesztalany szintén egy szeletet szeretne a tortából, és a Lamax X3.1 Atlas kamerának meg is van az esélye, hogy sikerüljön neki.

Az eszköz egy viszonylag hosszúkás és nagy dobozban kapott helyet, amire meg is volt az oka a gyártónak, ugyanis manapság már nem elég a kamerát eladni, a hozzá járó kiegészítők legalább olyan fontosak. Márpedig ez a készülék is tonnányi kiegészítőt kapott, így szinte bármilyen felületre fel lehet aggatni, amire csak kedvünk tartja. 

A készülék 6 x 4 x 2,5 cm-es dimenziókkal rendelkezik, szóval körülbelül akkora, mintha két gyufásdobozt tennénk egymásra. Abszolút bárhol elfér, közhelyesen szólva akár még zsebre is rakható (a lencse miatt ezt nem ajánlom persze).

Galéria megnyitása

Gombok tekintetében az elején van egy bekapcsológomb, a tetején egy rögzítést elkezdő gomb és egy menü irányító gomb, amivel a Wi-Fi is bekapcsolható. A termék az ára ellenére kapott a hátán egy nem túl magas felbontású, de a célnak megfelelő kijelzőt, amivel bármilyen beállítást elérünk, kiválaszthatjuk a támogatott magyar nyelvet, változtathatjuk a rögzítési felbontást, a rögzítési módot és természetesen látjuk is, mit akarunk felvenni. A kijelző a felvétel gomb lenyomása után körülbelül 30 másodperccel elsötétül, hogy ne fogyassza tovább az amúgy könnyen cserélhető akkumulátort.

Galéria megnyitása

A gép oldalára szereltek egy micro USB-t, amin keresztül tölthetjük, adatokat küldhetünk a számítógépünkre, vagy ami a legjobb, akár még webkamerának is használhatjuk. Ez utóbbi tényleg elég jó üzleti ajánlat ennyi pénzért, mert bár igaz, hogy a 160 fokos nagylátószög elég sok mindent lát, szóval torzít, de mégis 60 FPS-el kínálja mindezt, így elég akár egy kamerát venni, nem kell mindig „akcióban” lennünk, hogy használjuk.

Csatlakozó tekintetében van még nekünk egy micro HDMI és egy SD kártya foglalatunk. A memóriakártyát sajnos nehéz kivenni és belerakni, túl mélyen van a befogó és kiengedő mechanika. Hosszú köröm vagy egy tárgy kell a rögzítéshez, bár az is igaz, hogy így biztos nem esik ki.

Galéria megnyitása

Papíron a kamera a 2,7K felbontást támogatja, így meglepődve tapasztaltam, hogy a 4K-t elértem a menüjéből. Nem tudom, hogy ez egy későbbi szoftverfrissítés része-e, mindenesetre ez a 4K a lehető legkevésbé sem nevezhető valós 4K-nak, inkább csak 2,7K felskálázva, ami csak a tárhelyet foglalja és jobban meríti az eszközt. Használatát nem ajánlom.

Ha homogének a fényviszonyok, akkor jól belövi magának a felvétel fényerejét, de ha mondjuk az utca végén süt a nap, akkor könnyedén kiég a felvétel. Képstabilizátor tekintetében szintén nem annyira nem erős a készülék, még sétálás közben is remeg a kép.

Galéria megnyitása

Ha valaki az autójába keres kamerát, akkor jó hír, hogy ezt az eszköz teljes mértékben támogatja. Ilyenkor a dash kamera funkciót bekapcsolva végtelenítve rögzíti a dolgokat, szóval, ha történik valami, bármikor visszanézhető az esemény. Fényképek készítése szintén nem akadály, ahogy a time-lapse felvétel se, hiszen ezt is könnyedén megtehetjük a beépített funkciónak köszönhetően. Végül pedig pár gombnyomással elérhetjük a kamera lassított módját is, ilyenkor 720p 120FPS-sel rögzít nekünk a Lamax. Ezúttal is a jóképű Alpacinót kértem meg, hogy segítsen a demonstrációban:

Ami igazán kellemetlen az egész történetben számomra, az az akkumulátor élettartama. 4K 30 FPS felvételen körülbelül 85-90 percet rögzít, míg alig negyedórával többet 1080p 60 FPS-sel. Ez valahol az elfogadható és a mégiscsak kevés határvonalán van - például egy hosszabb bicikliutat már nem tudsz így felvenni.

Az alkalmazás letölthető a kamerához, de egyáltalán nem szükséges a használatához. Ezt azért is fontos kiemelnem, mert a Google áruházban a Lamax applikáció kereken két csillagos értékeléssel rendelkezik és a kommentek alapján akkor érezheted magad szerencsésnek, ha működik. Amennyiben elindul, akkor a kamera élőképét láthatod a telefonodon is, illetve az appon keresztül elindíthatod a felvételt.

Ennek fényében külön vicces a leírásban található azon mondat, hogy „Megjegyzés: Lehetséges, hogy az alkalmazás nem mindig elérhető az áruházakban. A kellemetlenségekért elnézést kérünk.”, ilyet azért ritkán olvasni, de biztos van ebben már tapasztalatuk.

Erre azonban nem nagyon van már csak azért sem szükség, mert jár hozzá egy „karóra”, pontosabban egy csuklóra tehető távvezérlő. Ennek segítségével tudjuk távolról elindítani a felvételt, fotózni vagy megnyitni a galériát. Vagyis, ha tőlünk távolra helyezzük le a kamerát, akkor nem kell a telefonos appal szórakoznunk, csak megnyomjuk a csuklónkon a gombot és már mosolyoghatunk is.

Galéria megnyitása

A baj csak az, hogy lehet én vagyok elmaradott, de elképzelésem sincs, hogyan lehet ezt az eszközt - mármint a távirányítós karperecet - tölteni. Sehol egy bemenet vagy csatlakozó a töltőhöz. A kézikönyveket átnyálazva mintha nem is létezne a karperec, annyira nincs róla semmi írva.

Egyetlen dologra tudok gondolni, hogy a hátulját le kell csavarozni és akkor valami lapos gombelem lehet a ház alatt, amit kicserélhetek, de manapság a gyártók nem ehhez szoktatják az embereket, hiszen általában, amit kinyitsz, annak automatikusan bukod a garanciáját. A távirányítóról csak ennyit találtam, mint leírás: „A kamera távolról is irányítható a csomagba mellékelt távirányító segítségével”. Magyarul nem sokkal lettem okosabb.

Galéria megnyitása

De ugyanez a hiányos leírás jellemzi a kiegészítőket is. Egy csomó felszerelhető bigyót raktak a dobozba, de ennek a felét el nem tudom képzelni, milyen körülmények között lehet használni. Amikor a biciklire felszereltem az eszközt, akkor eleve LEGO módjára kellett vadásznom az alkatrészeket és összepárosítani őket, majd, amikor végeztem vele, akkor nem voltam biztos, hogy a helyén fog maradni a kamera.

Én még nem találkoztam ilyen rögzítő mechanikával, ezért attól féltem, hogy a huppanóknál kieshet a tokból. Leírás pedig nem volt, hogy ez a rögzítés, amit adnak, megfelelő-e kerékpárhoz. Mert oké, hogy rá tudom rakni csővázra, de ha nem ajánlja a gyártó utcai viszonyok között, akkor az már egy másik történet. Végül biztonsággal megúszta és nem zuhant ki.

Kicsit tehát úgy érzem, hogy a gyárban körbenéztek és mindent beledobtak, amit csak találtak és alkalmas lehet a kamera rögzítéséhez, de ezeknek a használatát már a felhasználók tapasztalatára és leleményességére bízzák. Mintha nem fért volna bele a költségkeretbe, hogy erről leírás készüljön. De kétségtelen, hogy annyi rögzítőt, pántot, ragasztót és átalakítót tettek bele, hogy a seprűnyéltől kezdve az ablaktörlő lapátokon át a cápauszonyig bármire biztonsággal rögzíthető, szóval én értékelem ezt a fajta szabadságot.

Galéria megnyitása

Az utolsó, de talán a legfontosabb kiegészítő még, ami érkezett, az a vízálló tok, ami 30 méterig biztonságban tartja az eszközt. Szerintem ez is egy nagyon kellemes extra, ilyen árért még ha csak évente egyszer is megy az ember a vízpartra, akkor is jól jöhet.

A Lamax X3.1 Atlas nem egy csodakamera. A legfontosabb egy ilyen eszköznél a képminőség, ami egy telefon kamerájához viszonyítva nagyon gyenge. De ha azt nézzük, hogy ezt a kamerát bármilyen körülmények között használhatjuk és annyira „nem kár érte”, ha tönkremegy, akkor bizony nem olyan rossz vétel. Ha hozzávesszük, hogy bár találhatunk hasonló áron még sportkamerát, más gyártóktól is, viszont egyikhez sem jár ennyi kiegészítő és ezeket külön meg kellene venni, akkor bizony az egyik legjobb ár/érték arányú sportkamerával állunk szemben.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A végszóval nehéz dolgom van. Ha maximum egy húszasod van egy sportkamerára, akkor bátran ajánlom, de ha kicsit több pénzed van, akkor viszont érdemes megfontolni, kell-e ennél több? Minden nap használni fogod, vagy csak a nyáron kétszer előveszed? Utóbbira ez bőven elegendő bárki számára, a dolgát ugyanis elvégzi, viszont ennek akár a többszörösét kell kifizetned akkor, ha jelentős javulást akarsz felfedezni a felvételeiden.

Összefoglalás

LAMAX X3.1 ATLAS - Olcsó sportkamera, rengeteg kiegészítővel

LAMAX X3.1 ATLAS - Olcsó sportkamera, rengeteg kiegészítővel

LAMAX X3.1 ATLAS - Olcsó sportkamera, rengeteg kiegészítővel
Szerzői értékelés
85
%
Ha nyaralni készülsz és egy olyan sportkamerát keresel, amit csak ritkán használnál, akkor ezen érdemes lehet elgondolkodnod.
- Olcsó
- A képminősége bár nem a legjobb, de az árához képest nem rossz
- Tonnányi kiegészítő
- Magyar nyelvi támogatás
- Szerencsére nincs szükség alkalmazásra vagy telefonra
- Távirányítós karkötő
- Viszonylag rövid akkumulátor időtartam
- Hiányos leírás
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap