Különlegesség: ASUS alaplap SATA-Express csatolófelülettel

Az újdonság a Z87-Deluxe alapjaira épül és egyelőre még csak prototípus formájában létezik.

Különlegesség: ASUS alaplap SATA-Express csatolófelülettel

Az ASUS műhelyében egy meglehetősen érdekes alaplap-prototípus készült, amely a Z87-Deluxe modell alapjaira épül, és érdekességként SATA-Express csatolófelületet is tartalmaz. A SATA-Express egy következő generációs megoldás, amely hidat képez a SATA és a PCI Express csatolófelülettel ellátott meghajtók között.

Az új csatolófelület két darab SATA portot és egy harmadik, négytűs csatlakozót foglal magában. Az említett csatolófelületek együttes használatával a 18 érintkezőn keresztül két PCI Express sáv válik elérhetővé, de a SATA portokat természetesen önmagukban is használhatjuk, ha SATA adattárolókat kívánunk hozzájuk kapcsolni.

A SATA Express csatolófelület PCI Express 2.0 x2 módban irányonként maximum 8 Gbps-os, azaz összesen maximum 16 Gbps-os maximális elméleti adatátviteli sávszélességet nyújthat, ami érezhető előrelépés a SATA III-as port 6 Gbps-os adatátviteli sávszélességéhez képest.

Az ASUS Z87-Deluxe/SATA-Express alaplapján két darab SATA-Express csatolófelület lapul, amelyekhez egyelőre – a nem publikus prototípusokat leszámítva – nincsenek SATA-Express alapú meghajtók, így a bennük rejlő lehetőségeket jelenleg csak meglehetősen körülményesen lehet kihasználni. A TweakTown munkatársainál vendégeskedő alaplap-prototípushoz a siker érdekében egy speciális bővítőkártyát is adott az ASUS.

A bővítőkártyán – ami egy apró, alaplapszerű nyomtatott áramköri lap – a SATA-Express csatolófelületen kívül egy PCI Express 2.0 x4-es slot, valamint két darab MOLEX foglalat lapult – utóbbiak a megfelelő tápellátásról gondoskodtak. A PCI Express 2.0 x4-es slotba egy ASUS RAIDR Express SSD kártya került, majd a rendszeren lefuttattak néhány tesztet is.

Az ATTO Disk Benchmark 2.34-es kiadásával 750 MB/s feletti folyamatos írási-, illetve olvasási sebességre sikerült szert tenni. Négyes szintű lekérdezési mélység alkalmával a 4K-s olvasási teljesítmény 138 MB/s körül, a 4K-s írási teljesítmény pedig 121 MB/s körül helyezkedett el. A lekérdezési mélység értékét tízre növelve 203 MB/s-os olvasási- és 212 MB/s-os írási sebességet sikerült elérni. Persze néhány egyéb tesztprogram is lefutott a tesztrendszeren – az érdeklődők itt találják az eredményeket.

Az ASUS Z87-Deluxe/SATA-Express alaplapjával kapcsolatban egyelőre nem tudható, hogy mikor jelenik meg kereskedelmi forgalomban, illetve az sem, hogy pontosan mennyibe kerül majd. Remélhetőleg a CES 2014 alkalmával feltűnik az újdonság a gyártó standján is, és lehullik majd a lepel vele kapcsolatos, most még homályos részletekről is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward