Shop menü

KÜLÖNLEGES KIEGÉSZÍTŐK A RAIDSONIC TERMÉKPALETTÁJÁRÓL

Egy összecsukható billentyűzet, egy négyportos, kijelzővel is rendelkező USB-s töltő, illetve egy biztonságos külső adattároló ház járt nálunk.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Különleges kiegészítők a RaidSonic termékpalettájáról

Bevezető

A következő néhány oldalon keresztül a RaidSonic három érdekes termékét vizsgáljuk meg egy picit közelebbről. Van köztük egy összecsukható vezeték nélküli billentyűzet, egy négyportos, kijelzővel is ellátott USB-s töltőadapter, illetve egy 256-bites AES adattitkosítással dolgozó, billentyűzettel is rendelkező USB 3.0-s külső adattároló ház.

Galéria megnyitása

Az első HTPC-hez, okostelefonhoz vagy éppen táblagéphez használható, hogy a gépelés kényelmesebb lehessen. A második a sok mobileszközzel rendelkező háztartások hasznos kiegészítője lehet, hiszen egyszerre négy eszközt is tud tölteni. A harmadik termék az adatbiztonságra ügyelő mobil felhasználókat veszi célba, akik szeretnék, hogy adataikhoz az illetéktelenek még az adattároló ellopása esetén se férjenek hozzá.

Vágjunk is bele a mókába – először próbáljuk ki az USB 3.0-s portra kapcsolódó, numerikus billentyűzettel ellátott adattároló!

Biztonságos USB 3.0-s külső adattároló ház

Icy Box IB-289U3

A biztonságos külső adattároló ház egy egyszerű, igényes dobozban jutott el hozzánk, amelyen minden szükséges információ szerepel a benne lapuló termékkel kapcsolatban.

A dobozban először magával az adattároló házzal találkozhatunk, alatta pedig a kellékek foglalnak helyet, egy külön szinten. Külön becsomagolva kapunk egy gumitokot, ami gondoskodik a ház ütésekkel és karcolásokkal szembeni ellenállóságáról, de a csomag némi dokumentációt, valamint egy USB 3.0-s kábelt is rejt. A négyzet alakú kis szivacsból eredetileg kettőt kapunk, amelyekkel kitölthető a hézag a házon belül, így az adattároló egészen biztosan nem fog mozogni – az egyik szivacs már a ház fedlapjának belső felén foglalt helyet, ugyanis a termék egy tesztelésre szánt példány. A szükséges tartozékok tehát hiánytalanul megvannak, így itt az ideje, hogy magával a házzal is megismerkedjünk.

Az IB-289U3 modell egy USB 3.0-s külső adattároló ház, ami önmagában nem egy nagy kuriózum, hiszen van már gyorsabb alternatíva is (ha külső SSD-ben gondolkodunk). Ez a ház "csak" 5 Gbps-os USB 3.0-s kapcsolattal gazdálkodhat, cserébe viszont tartalmaz egy különlegességet is: van rajta egy numerikus billentyűzet, ami a biztonságért felel.

Az alsó és a felső borítást műanyagból készítették, a lekerekített sarkokkal rendelkező oldalsó keret pedig fémből van, így valamilyen szinten a meghajtó által termelt hő leadására is képes a ház, igaz, a hatásfok gyenge, mert az adattároló nem érintkezik közvetlenül ezzel a fém résszel. Az alsó borítás néhány pici lábat kapott, a felső pedig 12 darab műanyag nyomógombbal büszkélkedik – ezeknek köszönhetően akár 12 számjegyű PIN kóddal is védhető a belül lapuló adattároló tartalma. A felső műanyag rész némi finom textúrát kapott, hogy igényesebben nézzen ki, de ennek nincs túl sok jelentősége – picit később elmondjuk, miért.

Az USB 3.0-s csatlakozó felőli oldalon négy darab LED foglal helyet, amelyek az adattároló-aktivitásról, a lezárt és a nyitott módról, valamint a jelszó-bevitelről adnak tájékoztatást. A ledek fénye abszolút nem erős, így esti használat esetén sem fogják bevilágítani a szobát, mint például egy régi Western Digital Passport HDD fehér ledes fénye, ami ugye brutálisan erős volt anno.

A ház belsejében SATA 1,5 Gbps-os, SATA 3 Gbps-os vagy SATA 6 Gbps-os adattároló kaphat helyet, méghozzá 2,5 hüvelykes formátumban, maximum 9,5 milliméteres magassággal. Az adattároló beszereléséhez az alsó műanyaglapot kell elcsúsztatni és levenni, így elénk tárul a NYÁK lap hátulja, rajta a SATA adat- és tápcsatlakozó tömbbel.

A meghajtó beszerelése gyerekjáték: csak be kell illeszteni a helyére. A kiszerelés már trükkösebb, ugyanis a portban helyet foglaló adattárolót ki kell emelni bővítőhely síkjából, majd le kell húzni a csatlakozóról. Figyelni kell, nehogy túlságosan kifordítsuk a meghajtót, mert az vagy az adattároló, vagy a ház csatlakozóinak kitörésével járhat, ami meglehetősen kellemetlen következmény. Mi egy Seagate Slim HDD-vel és egy Samsung 750 Evo SSD-vel próbálkoztunk, mindkettő illett a bővítőhelyre, egyik sem lötyögött a fedlap visszahelyezése után. A szereléshez semmiféle szerszámra nincs szükség, a folyamat pedig gyors és egyszerű, így ezért már biztosan jár a piros pont.

A hátlap könnyen leszedhető, akár véletlenül is, de ez nem probléma, hiszen a csomagban van még egy gumiból készült tok is, amibe bele kell bújtatni az összeszerelt házat. A gumitok alsó nyílása meglehetősen szűk, így elsőre lehet, úgy fog tűnni, kicsi lesz, de nem kell félni: határozott mozdulattal ráhúzható a házra, nem fog elszakadni, nem lesz baja.

Amennyiben a szereléssel készen vagyunk, már csak a beüzemelés van hátra, amelynek keretén belül első körben PIN kóddal kell ellátni az adattárolót. A PIN kódot érdemes jól megjegyezni, ellenkező esetben akár az adatainknak is búcsút mondhatunk, hála a védelmi rendszernek.

A beüzemelés lépései

A külső adattároló csatlakoztatása előtt a házon található 1-es és 3-as billentyűket le kell nyomni, majd ezek nyomva tartása mellett csatlakoztatni kell az USB kábelt az adott PC-hez vagy Mac-hez. Elsőre lehet, hogy nem sikerül majd a dolog – nyugodtan lehet újra próbálkozni. A cél az, hogy a folyamat végén a piros és a kék led egyaránt folyamatosan világítson.

Galéria megnyitása

Ha ez megvan, a két billentyűt fel lehet engedni, majd nyomva kell tartani a "Lock" gombot, amelyen egy lezárt lakat ikonja látható. Ezt 10 másodpercig kell nyomva tartani, amíg a narancssárga led folyamatosan világítani nem kezd. Ha idáig eljutottunk, akkor most már ki lehet találni, milyen PIN kód védje az adattárolót – 1-től 12-ig terjedhet a számjegyek száma.

A karaktersor beírása után meg kell nyomni az "Unlock" gombot, azaz a nyitott lakat ikont, majd ismét be kell írni a jelszót és ismét az "Unlock" gombbal kell lezárni a folyamatot. Ha miden jól sikerült, akkor a piros led elalszik, a zöld világítani kezd, a külső adattároló pedig megjelenik a rendszerben, így lehet inicializálni, majd formázni. A lezárást a "Lock" gombbal kezdeményezhetjük, méghozzá bármikor, a feloldást pedig a kód beírásával és az "Unlock" gomb megnyomásával végezhetjük el. Nagyon fontos szem előtt tartani, hogy az adattároló teljes tartalmát 256-bites AES titkosítással védi a rendszer, a jelszót pedig maximum 99-szer ronthatjuk el, ezután törlődnek tartalmaink.

Kíváncsiságból megnéztük, mi a helyzet, ha a titkosított HDD-t kiszereljük a házból, majd tesztgépbe szereljük. A meghajtó megjelenik a BIOS-ban és a HD Sentinelben is felbukkan, a Windows lemezkezelője azonban már inicializálatlan, formázatlan meghajtóként látja – ez mind az SSD-re, mind pedig a HDD-re igaz volt.

A puding próbája

Első körben nézzük a sebességteszteket, amelyek a CrystalDiskMark és az Atto Disk Benchmark segítségével készültek.

Balra a HDD, jobbra pedig az SSD teszteredményei láthatóak

Az adatátviteli sávszélesség a jelek szerint 160 MB/s-nál tetőzik, ami külső meghajtó esetén teljesen vállalható sebesség – amennyiben lassabb HDD-t helyezünk a házba, akkor úgyis csak 100 MB/s körüli tempóra számíthatunk. Az adatátvitel és a tápellátás természetesen mindkét esetben egyetlen kábelen keresztül zajlik. Előfordulhat persze, hogy a PC előlapi USB 2.0-s portjain keresztül nem működik az adattároló, ekkor a hátlapi portokkal kell próbát tenni, lehetőleg az USB 3.0-s szabványúakkal, ugyanis USB 2.0 esetén 30 MB/s-nál tetőzik a sebesség.

A tesztek során üresjáratban mind a HDD, mind pedig az SSD 30-31 fokos üzemi hőmérsékleten dolgozott. Terhelés hatására a HDD-nél 42 Celsius fokot, az SSD-nél pedig 44 Celsius fokot mértünk, ami nem rossz ahhoz képest, hogy hőszigetelő rétegként viselkedő gumitokban foglal helyet a ház.

Összecsukható billentyűzet

KeySonic KSK-3023BT

A német RaidSonic egyebek mellett billentyűzeteket is gyárt, amelyek között vezetékes és vezeték nélküli példányok egyaránt találhatóak. Tesztünk egyik szereplője utóbbi kategóriába tartozik, extraként pedig kellően kompakt is, hiszen összecsukható. Ezt a tulajdonságot a gyári csomagolás is büszkén hirdeti, ugyanis az elölről átlátszó dobozban félig összecsukva foglal helyet a termék. Maga a csomag egyébként letisztult, mégis igényes, a billentyűzet pedig már a "kirakatban állva" is érdekesnek tűnt, így alig vártuk, hogy kibonthassuk.

A csomagban a billentyűzet alatt van még egy vékony fehér kartondoboz is, ami némi dokumentációt, valamint egy microUSB töltőkábelt rejt, így a beépített akkumulátor könnyedén tölthető, csak egy szabad USB Type-A portra van szükség. A kábel jó minőségűnek tűnik, nem a gagyi fajtából való.

A dokumentációra csak az első beüzemelés alkalmával lehet szükség, hiszen a Bluetooth kapcsolat aktiválásához egy billentyűkombináció lenyomására van szükség. A beüzemelés egyébként nagyon egyszerű: csak ki kell hajtani a két billentyű-szárnyat, ekkor automatikusan bekapcsol a termék, majd le kell nyomni az "Fn" és a "C" billentyűket, ezután már párosítható is a billentyűzet a kiszemelt eszközzel. A kihajtás során a billentyűzet középső részének jobb oldali zöld ledje világít egy pár másodpercig, ha az akkumulátor fel van töltve, lemerült akkumulátor esetén pedig piros fényt láthatunk. A másik led a Bluetooth 3.0 kapcsolat felépítéséről tájékoztat: a párosítás során kéken villog a bal oldali led. Ha egyszer egy eszközhöz párosítottuk a billentyűzetet, a legközelebbi használat alkalmával a kinyitás után automatikusan csatlakozni fog hozzá, amennyiben az adott konfiguráció a 10 méteres hatótávolságon belül helyezkedik el.

Maga a billentyűzet nem rendelkezik külön kihajtható lábakkal, mint egy klasszikus asztali klaviatúra, itt ugyanis a műanyag, rugóval is ellátott zsanérok töltik be a lábak szerepét, de ezt fix magassággal, fix dőlésszöggel teszik. Az összecsukott billentyűzet kellően stabil, nem lötyög egyetlen oldala sem, szépen csukva marad – hogy ez az 1000. kinyitás után is így marad-e, egyelőre rejtély. Mivel az anyagminőséggel és az összeszerelési minőséggel nincs gond, így sokáig hű társunk lehet a termék, akárhova is cipeljük. A kinyitott billentyűzet nem nyeklik-nyaklik, stabilan áll, nem hajlik össze-vissza akkor sem, ha gépelünk rajta. Egyszóval igényes termék benyomását kelti. Maga a termék kinyitott állapotban 251 milliméter széles, 90 milliméter mély és 17 milliméter magas. A zsebünket sem fogja nagyon lehúzni, mert a tömege csak 200 gramm.

A műanyag zsanérok oldalanként egy-egy rugót kaptak a könnyebb kinyitás és összecsukás érdekében, a zsanérok pedig fényes szürke műanyagból vannak. Kérdés, hogy ez a műanyag idővel rideggé és törékennyé válik-e – érdemes rá vigyázni. A billentyűzet felső része fekete műanyagból készült, az alsó rész pedig homokszórt és oxidált alumíniumból van, így kellően strapabíró, megjelenése pedig kellően igényes.

A kinyitott billentyűzet négy zsanérjának tetején a rugókat tartó fülek láthatóak, amelyek első ránézésre problémásaknak tűnhetnek, mivel gépelés közben útban lehetnek, ám a próba során abszolút nem zavarták a gépelési élményt – volt helyettük egyéb probléma.

Mivel egy kompakt, kinyitva is kevés helyet foglaló billentyűzetről van szó, így a gépelési élmény kompromisszumos. A billentyű-lenyomások közül gyors gépelés esetén egyet-egyet hajlamos figyelmen kívül hagyni az elektronika, de ha erősebben nyomjuk le a gombokat, akkor ez a jelenség megszűnik. A 64 darab gomb alatt egyébként "X" típusú mechanika dolgozik, mint a noteszgép billentyűzetekben, így a billentyűút egy klasszikus asztali billentyűzetéhez képest meglehetősen rövid, hiszen csak 1,4 milliméteres. Az egyes billentyűk lenyomásához 60+/-10 gramm erő kifejtésére van szükség, egy-egy billentyű pedig nagyjából 3 millió lenyomást bír ki élettartama során.

A lokalizáció sajnos nem magyar, de ezt a fenti képekről már kiderülhetett, így a magyar ékezetes karakterek kissé körülményesen csalogathatóak elő. Az "ö" betű az "F10"-es billentyűn, az "ü" betű az "F11"-es billentyűn, az "ó" betű pedig az "F12"-es billentyűn található, az "í" pedig az "Fn+ESC" kombinációval érhető el, így magyar nyelvű gyors gépelésre nem hatékony a termék, de egy-egy SMS megírására, rövid jegyzetek elkészítésére, vagy fórumozásra, Facebookozásra és egyéb, kevés írást igénylő feladatokra így is alkalmas. Sajnos a német és az angol lokalizáción kívül másféle típus nincs is a termékből.

Cserébe viszont vannak funkciógombok, amelyekkel a multimédiás funkciók kényelmesen elérhetőek, valamint Windows, Android és iOS alapú eszközhöz is passzol a termék – a különböző módok között szintén az "Fn" gombbal lehet váltani.

A Bluetooth 3.0-s kapcsolat miatt minimális lag tapasztalható, főleg gyorsabb tempójú gépelés alkalmával, így – még mielőtt felmerülne a kérdés, megválaszoljuk: – komolyabb játékra abszolút nem jó a termék. Kompaktsága, könnyű hordozhatósága és kis helyigénye miatt jó lehet a különböző mobileszközök képernyő-billentyűzetének kiváltására, annál ugyanis jobb gépelési élményt nyújt, de egy klasszikus billentyűzethez képes kompromisszumos a felhasználói élmény – ezt feltétlenül le kell szögeznünk.

A hivatalos gyártói tájékoztatás alapján egyetlen teljes akkumulátortöltés hatására 218 napnyi készenléti üzemidő érhető el, az aktív üzemidő pedig a felhasználás típusától függ – akár a 84 órát is elérheti. Esetünkben egyetlen teljes feltöltést követően 10-15 órán át nyomkodtuk a terméket, igaz, nem egyfolytában, és a teszt végére még mindig elég töltés maradt a 210 mAh-ás lítium-polimer akkumulátorban. Hogy ez százalékosan mennyi lehetett, azt nehéz megmondani, hiszen töltöttség-jelző nincs, csak akkor "szól" a rendszer, ha az akkumulátor teljesen lemerült. Egyetlen teljes akkumulátortöltéshez 2 óránál kevesebb időre van szükség.

A RaidSonic terméke összességében igényes, elegáns, jól összeszerelt és könnyedén használható, viszont nem túl meglepő módon helytakarékos dizájnja miatt kényelmetlenebb rajta gépelni, mint egy normál billentyűzeten. Több oldalnyi magyar szöveg begépelésére nem ajánljuk a terméket, de mind fentebb mondtuk, SMS-írásra, Facebook üzenetek írására, fórumozásra és médialejátszás vezérlésére tökéletesen alkalmas.

USB-s töltőállomás, kijelzővel

Icy Box IB-CH403

A harmadik érdekes Raidsonic kiegészítő egy meglehetősen hasznos dolog, hiszen egy négyportos USB-s gyorstöltőről van szó, ami 35 wattnyi teljesítménnyel áll a mobileszközök rendelkezésére, sőt, a Quick Charge 2.0-s szabványt is támogatja, ami megfelelő mobileszköz esetén jelentősen megrövidíti az akkumulátortöltés idejét.

Az apró kis kiegészítő egy kompakt dobozban kerül az üzletek polcaira, amely minden szükséges információt tartalmaz a benne lapuló termékkel kapcsolatban. Maga a doboz az aprócska töltőegységen kívül csak egy tápadaptert tartalmaz, esetünkben leírás sem járt az eszközhöz, ám ez alighanem a teszttermék-jellegre vezethető vissza. A leírás egyébként itt található meg online formában, ha valakinek esetleg szüksége lenne rá – a dokumentum természetesen magyar leírást is tartalmaz.

Az aprócska eszköz fekete fémházzal érkezik, amelynek teteje és alja műanyag betétet tartalmaz, kidolgozása pedig igényes, minőségi termék benyomását kelti. Az összeszerelési minőség is hibátlan, német precizitást sugall.

Maga az eszköz 72 milliméter széles, 40 milliméter mély és 26 milliméter magas, azaz nem túl nagy, tömege pedig mindössze 65 gramm. Az előlap egy nagyméretű plexi ablakot rejt, alatta egy diszkrét Icy Box logóval, míg az oldallapok letisztultak, lekerekítettek, nincs rajtuk semmi extra. A hátlapon egy darab tápcsatlakozó látható, ami a tápadaptert fogadja.

A tetőlapon összesen négy darab USB port sorakozik, amelyek közül a két bal oldali maximum 1 amperes, a két jobboldali pedig maximum 2,4 amperes töltőáram leadására képes. A jobb oldali portok közül a sárga betéttel jelölt példány támogatja a Quick Charge szabvány 2.0-s kiadását, azaz a kompatibilis eszközöket nem csak 5 voltos feszültséggel és 2,4 amperes töltőárammal, hanem akár 9 voltos feszültséggel és 2 amperes töltőárammal, vagy 12 voltos feszültséggel és 2 amperes töltőárammal is képes kiszolgálni, ami drámaian lerövidíti a 80%-os töltöttség eléréséhez szükséges időt.

A picike ház alján két darab szivacs-csíkot helyeztek el, amelyek az eszköz csúszásmentességéről, illetve arról gondoskodnak, hogy ne karcolja össze az alatta található felületet. Noha az eszköz már a fentiek alapján is sokak számára tűnhet érdekesnek, főleg, ha a családba sok töltendő mobileszközről kell gondoskodni, és ezt egyetlen dedikált eszközzel szeretnék megoldani, ám az alábbi kép megmutatja, mitől olyan különleges az Icy Box sorozat jeles képviselője: tartalmaz két darab háromszor hétszegmenses piros ledes kijelzőt.

Ezeken a kijelzőkön az aktuális töltőfeszültség, illetve az aktuális töltőáram szerepel. Így láthatjuk, az adott USB kábelen keresztül mennyi áram halad át az adott eszközhöz, így kiválaszthatjuk a rendelkezésre álló legjobb kábelt, ami jelentősen felgyorsíthatja az akkumulátortöltés folyamatát – amennyiben a gyári töltőkábel valamilyen okból éppen nem áll rendelkezésre. A "gyengébb" kábeleket persze továbbra is használhatjuk a kisebb töltőáramot igénylő eszközökhöz, így az akkumulátortöltés sokkal hatékonyabb, tudatosabb lesz.

Picike üröm az örömben, hogy a töltőfeszültséget és a töltőáramot csak egyetlen egy porton méri az eszköz, ez pedig nem más, mint a QC 2.0-s port. Ez persze logikus, hiszen itt számít a legjobban, hogy miként zajlik a töltőfolyamat: a műszer jóvoltából megbizonyosodhatunk róla, hogy működik-e a QC 2.0-s szabvány. Amennyiben az eszköznek tudnia kéne, de mégsem aktiválódik a magasabb töltőfeszültség és töltőáram, akkor valószínűleg másik USB kábellel kell próbálkozni.

Esetünkben QC 2.0-s eszköz sajnos nem állt rendelkezésre, viszont azt kipróbáltuk, hogy 1 amperes, illetve 2 amperes "műterheléssel" jól működik-e az egység, a konklúzió pedig egyszerű: igen. Ha a négy USB portot leterheljük, a töltés akkor is stabilan, megbízhatóan folytatódik, az eszköz pedig nem hajlamos a túlmelegedésre sem, így gyakorlatilag pontosan azt nyújtja, amit ígér: stabil, megbízható, intelligens eszköz-töltést.

Verdikt

Verdikt

Mielőtt külön kitérnénk az egyes eszközök értékelésére, le kell szögeznünk, hogy mindannyian jó összeszerelési minőségben érkeztek és precízen működtek, tehát az alapokba nem igazán köthetünk bele.

Galéria megnyitása

Az összecsukható billentyűzet egy ötletes és hasznos kiegészítő, ami okostelefonokhoz, táblákhoz és akár házimozi számítógépekhez is kiváló választás lehet. Fájó pont, hogy nincs belőle magyar lokalizációjú példány, viszont ezt a kellemetlenséget ellensúlyozza az egyszerű használhatóság, a stabil felépítés és a remek összeszerelési minőség. Ha nem kell sokat gépelnünk, illetve nincs szükség hosszabb magyar nyelvű szöveg bevitelére, akkor jó választás lehet a termék – igazából nem is gyorsgépelésre, hanem alkalmi használatra készült. Jelenleg nem kapható a kínálatunkban, de az ára 13-15 ezer forint környékén lenne információink szerint. Ezzel a drágább hordozható billentyűzetek táborát ékesíti, ha csak otthonra van szükségünk valamire (HTPC-hez például), akkor találunk olcsóbban is megfelelőt, de hordozni így is kiváló alternatíva.

Galéria megnyitása

A négyportos USB-s töltőegység, amely még kijelzővel is rendelkezik, egy igazi különlegesség. A QC 2.0-s portra kapcsolt eszköz töltőáramát és töltőfeszültségét jól láthatóan jelzi, a négyből két USB porton keresztül pedig akár 2,4 amperes áramerősség leadására is képes – a másik két port csak 1 amperes. Az igényes alumínium oldallappal rendelkező ház kellően strapabíró, az eszköz pedig stabilan dolgozik még akkor is, ha mind a négy portját leterheljük. Az említett szolgáltatásokhoz 11 000 forintos ár ellenében juthatunk hozzá, ami elsőre borsosnak tűnhet, hiszen egyszerűbb négyportos USB-s töltőadaptereket olcsóbban is lehet kapni, de azokon nincs kijelző, és általában a gyorstöltést sem támogatják. Amennyiben a kijelző nem szükséges, akkor 6900 forint körüli összegért az IB-CH402-es modell is jó választás lehet a gyártó kínálatából, az a modell ugyanis szintén képes 2,4 amperes áramerősség leadására, viszont a kombinált töltőárama már "csak" 6 amper, ami az eszközök többségéhez tökéletesen elég lehet. Persze az a modell már közvetlenül csatlakozik a konnektorhoz, nem tápadapteren keresztül.

Galéria megnyitása

A végére hagytuk az adattitkosítással dolgozó külső adattároló házat, ami szintén remekül vizsgázott a teszt során. Noha a beüzemelés elsőre bonyolultnak tűnhet, a további használat már zökkenőmentes, az adatok pedig biztonságban tudhatóak. A külső adattároló ház 13 000 forint körüli összegbe kerül, ami az átlagos külső házak 3000-5000 forint körüli árához képest nagy ugrás, viszont a 256-bites AES adattitkosításon alapuló adatvédelem is legalább ekkora előrelépést képvisel. A 160 MB/s-os maximális sebesség pici csalódás volt, de fontos adatok tárolására így is ajánlható a termék. A terjedelmesebb állományok másolása sajnos így tovább fog tartani, így ezeket nem érdemes erőltetni, de jó eséllyel a leendő felhasználók úgysem a filmjeiket akarják titkosítani. Hogy SSD-vel vagy HDD-vel érdemesebb-e felszerelni a terméket? Ezt igényeink és pénztárcánk vastagsága határozhatja meg – a legtöbb esetben bőven elég a HDD.

A tesztben szereplő RaidSonic termékeket a hazai képviselettől kaptuk kölcsön, ezúton is köszönetet értük!

Hasznos hivatkozások

•Icy Box IB-289U3: Gyártói weboldal | iPon webshop

•Icy Box IB-CH-403: Gyártói weboldal| iPon webshop

•KeySonic KSK-3023BT: Gyártói weboldal | iPon webshop (jelenleg nem kapható)

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére