Shop menü

KÜLÖNLEGES FOTÓ KÉSZÜLT A RYZEN 7 7800X3D-RŐL

A képen a RYZEN 5 7600 is szerepel annak érdekében, hogy egy érdekes összehasonlítást láthassunk.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Különleges fotó készült a RYZEN 7 7800X3D-ről

Elkészült FritzchensFritz legújabb munkája, amelynek keretén belül két modern processzort, a RYZEN 5 7600-as és a RYZEN 7 7800X3D processzort hasonlította össze, természetesen a tőle megszokott képminőséggel, IR fotókat használva, így alaposan megcsodálhatjuk az egyes lapkák felépítése közötti különbségeket. Távolról nézve elsőre nem sok különbség látszik az egyes modellek között, ám ha a lapkákat közelebbről is szemügyre vesszük, kirajzolódik a lényegi kép.

A lenti fotón jobb oldalon a RYZEN 7 7800X3D látható, ami 3D V-Cache gyorsítótárral büszkélkedik, míg a bal oldalon a „hagyományos” RYZEN 5 7600 pózol. A két processzor esetében nagyon szépen megfigyelhető, hogyan alakította ki az AMD a CCD lapkákon található processzormagokat, illetve hogyan helyezte el a gyorsítótárakat. A CCD lapka esetében a processzormagok a jobb és a bal szélen foglalnak helyet, téglalap alapú kivitelben, míg a gyorsítótárak a lapka közepén láthatóak. Egy-egy CCD összesen 8 processzormagot tartalmaz, ahogy azt már megszokhattuk, és az említett processzoroknál ezek mindannyian a ZEN 4 architektúra köré épülnek. A RYZEN 5 7600 fotóján remekül látszik a nyolcmagos felépítés, már ami a CCD-t illeti, ám a gyakorlatban csak 6 processzormag áll rendelkezésre, a maradék két mag letiltva foglal helyet a lapkán.

Galéria megnyitása

A lapka közepén az L1, L2 és L2 gyorsítótárak láthatóak, és ezen a téren remekül látszik a különbség a RYZEN 5 7600 és a RYZEN 7 7800X3D között. A RYZEN 5 7600 esetében a normál megosztott harmadszintű gyorsítótár két darab 16 MB-os részből tevődik össze, így jut hozzá a lapka a 32 MB-nyi L3 Cache-hez, míg a RYZEN 7 7800X3D már 3D V-Cache technológiával készült, azaz a 32 MB-nyi L3 Cache fölé egy 64 MB-os 3D V-Cache lapka is került. A kép alapján remekül látszik, hogy a 3D V-Cache lapka részben a ZEN 4-es processzormagokat is kitakarja, hiszen a 3D V-Cache lapka elég nagy: utóbbi 7 nm-es csíkszélességgel készül, míg előbbiek egy 5 nm-es gyártástechnológiával előállított lapkán foglalnak helyet. Érdekesség, hogy az előző generációs 3D V-Cache processzornál, azaz a RYZEN 7 5800X3D modellnél csak az L3 Cache fölé került a 3D V-Cache, ott ugyanis mind a processzormagokat tartalmazó lapka, mind pedig a 3D V-Cache gyorsítótárat adó SRAM lapka 7 nm-es csíkszélességgel készült.

A fenti fotó mindenképpen érdekes, hiszen segítségével a gyakorlatban is megtekinthető a chip, nem kell csak és kizárólag a lapkadiagrammra hagyatkozni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére