Shop menü

KÜLÖNLEGES FELÉPÍTÉSSEL BÜSZKÉLKEDNE AZ AMD KÖVETKEZŐ GENERÁCIÓS CSÚCS GPU-JA, AMELYNEK FEJLESZTÉSE ÁLLÍTÓLAG LEÁLLT

A NAVI 4C rendhagyó dizájnnal érkezne, minden eddiginél több chipletet tartalmazna, már amennyiben elkészülne.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Különleges felépítéssel büszkélkedne az AMD következő generációs csúcs GPU-ja, amelynek fejlesztése állítólag leállt

Az AMD háza tájáról nemrégiben olyan pletyka érkezett, amely alapján úgy tűnik, a következő generációs, RDNA 4 alapú csúcskategóriás és felsőkategóriás grafikus processzorok fejlesztése leállhatott, ugyanis a vállalat a megváltozott piaci helyzet, illetve a megváltozott kereslet miatt stratégiát vált, a következő generációval a középkategóriára fókuszál majd, és inkább az RDNA 5-re koncentrál. Ennek lényege, hogy a NAVI 41, ami a csúcskategóriás videokártyák fedélzetén kaphatna helyet, vagyis a Radeon RX 7900 XT és a Radeon RX 7900 XTX utódjaként érkező Radeon RX 8900 XT és Radeon RX 8900 XTX fedélzetére kerülne, már nem készül el, de ugyanez lehet a helyzet a NAVI 42 esetében is, ami egy szinttel lejjebb, a teljesítmény kategóriában biztosíthatná a vállalat versenyképességét. Ez persze egyelőre pletyka, mint ahogy az alábbiakban tárgyalt NAVI 4C felépítésével kapcsolatos információk is.

A NAVI 4C korábban már felbukkant egy pletyka alkalmával, amikor az egyik megbízható hardverdetektív, Kepler_L2 adott hírt három kódnévről: a NAVI 4C-ről, a NAVI 4 M-ről, illetve a NAVI 4X-ről. A Moore’s Law is Dead csatorna tulajdonosa szert tett a NAVI 4C GPU blokkdiagram-részletére, valamint néhány egyéb információt is közölt a napokban, amelyek meglehetősen érdekesek. A NAVI 4C GPU esetében az AMD minden eddiginél több chipletet alkalmazna, gyakorlatilag még több részegységet szerveznének ki chipletbe, ami ugyan nehezíti a GPU „összeszerelését”, cserébe viszont egyszerűbben, költséghatékonyabban és nagyobb kihozatali arány mellett gyárthatóak ezek a kisebb, kevésbé komplex lapkák. Ezzel egy időben az egyes lapkák esetében eltérő csíkszélesség alkalmazására is van mód, vagyis ott, ahol a dizájn jól skálázódik és profitálni tud a fejlettebb, és így drágábban alkalmazható csíkszélességből, ott azt vethetik be, míg a többi területen kiforrottabb, olcsóbb gyártástechnológiát vethetnek be.

Galéria megnyitása

A NAVI 4C felépítése a fenti ábra szerint eléggé szokatlan lenne, ugyanis összesen nem kevesebb, mint három darab aktív összekötő lapkából állna (AID, Active Interposer Die), amelyek mellett egy MID lapka is helyet foglalna – utóbbi a multimédiás komponenseket és az I/O komponenseket vonultatná fel. Egy-egy AID fedélzetén akár 3 darab Shader Engine Die (SED) is helyet kaphatna, amelyek a klasszikus GPU stream egységeket fognák egy-egy nagyobb tömbbe. A diagram persze csak a GPU egy részét mutatja be, nem a teljes dizájnt, annak ugyanis része még a memóriavezérlőket tartalmazó lapka is. A teljes dizájn a pletykák szerint 13 és 20 közötti darabszámban tartalmaznak különböző komponensekkel ellátott chipleteket, azaz sokkal komplexebb lenne, mint az RDNA 3 többlapkás dizájnja.

További adalék a témához, hogy egy hasonló dizájnra nemrégiben fény derült, amire az MLID egyik feliratkozója bukkant rá, és amit a fenti kép ábrázol. Itt azt láthatjuk, hogy két Virtual Compute Die névre keresztelt részegység egy hídchip közreműködésével teremt kapcsolatot egymással. Ez nagyon hasonló dizájn lehet, mint amit a NAVI 4C esetében fentebb láthattunk.

Galéria megnyitása

Sajnos az egyelőre nem világos, hogy a NAVI 4X és a NAVI 4M kódnevek, amelyekről fentebb szó volt, pontosan melyik GPU-kat takarják, de nincs kizárva, hogy itt a középkategóriás és belépő szintű termékekről lehet szó – egyelőre nem érkeztek pletykák velük kapcsolatban.

A NAVI 4C fejlesztésének felfüggesztése igazából több okból is történhetett, egyrészt a komplex dizájnnal kapcsolatban nem várt kihívások merülhettek fel, másrészt azonban a piaci kereslet változása is megbújhat az okok között. Az AMD alighanem kevésbé komplex GPU-kkal indítja majd hódító útjukra a Radeon RX 8000-es sorozat tagjait, az viszont egyelőre nem világos, hogy a NAVI 4C fejlesztés állítólagos leállítása hogyan befolyásolja majd az új videokártya-sorozat alakulását.

Alighanem erre is csak később kapunk választ, mint arra a sok-sok egyéb kérdésre, ami a témával kapcsolatban felmerült. A videó, amelyben felbukkant a fenti diagram és amiben szó esett az AMD terveiről, itt tekinthető meg. A link természetesen a releváns időpontra mutat.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére