Különleges billentyűzet, kifejezetten programozóknak

Az új billentyűzet Cherry MX Clear mechanikára támaszkodik és fehér LED-es háttérvilágítást kapott, de ezzel a különlegességek sora még egyáltalán nem ért véget.

Különleges billentyűzet, kifejezetten programozóknak

A találóan csak CODE Keyboard névre keresztelt billentyűzet Jeff Atwood, a Coding Horror blog szerzője és a WASD Keyboards mérnökeinek együttműködéséből született. A cél az volt, hogy egy olyan kényelmesen használható mechanikus billentyűzet készüljön, amely gépelés közben a mechanikus billentyűzetektől megszokott billentyűlenyomási-érzetet kínálja, ám velük ellentétben abszolút nem kattog olyan zavaróan.

Az együttműködés gyümölcseként egy 102 gombos mechanikus billentyűzet készült el, ami fehér LED-es háttérvilágítást kapott. A termék meglehetősen ritka, Cherry MX Clear típusú mechanikát alkalmaz, ami a mechanikus billentyűzetekre jellemző tulajdonságokat ötvözi a kattogás nélküli működéssel.

A mechanikus kapcsolók és a különböző elektronikai komponensek egy kétrétegű FiberGlass nyomtatott áramkörre kerültek. A mechanikus billentyűk egy acéllaphoz rögzülnek, ami igazán masszívvá, strapabíróvá teszi a terméket. A billentyűzet így nem lett túl könnyű: a CODE Keyboard 1200 grammos tömeggel rendelkezik.

Az új billentyűzet USB 2.0-s és PS/2-es csatolófelületen egyaránt üzemel: előbbihez 6-key roll-over, míg utóbbihoz N-key roll-over támogatás jár. Ez annyit jelent, hogy USB porton használva egyszerre maximum hat, PS/2-es porton keresztül használva pedig egyszerre bármennyi billentyűt lenyomhatunk, a rendszer rendben fel fogja dolgozni az összes billentyűlenyomást. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a 6-key roll-over esetén a Shift, az Alt és a Ctrl billentyűket nem számolja a rendszer, így egyszerre akár kilenc billentyű is lenyomható.

Feltűnhet, hogy a CTRL és ALT billentyűk közötti billentyűn nincs felirat - ez nem is véletlen. Ez a billentyű a hátlapi DIP kapcsoló állásától függően működhet Win gombként Windows alatt, de akár Command gomb is kreálható belőle, ami OS X alatt lehet hasznos. A hátlapon persze egyéb DIP kapcsolók is vannak, amelyekkel a QWERTY billentyűkiosztás Dvorak-ra vagy Colemak-ra állítható, de emellett a Win billentyű letiltására és a Caps Lock billentyű CTRL billentyűvé való alakítására is van lehetőség. A rendszer emellett Fn billentyűt is kapott, amellyel hat extra multimédiás gombhoz jutunk.

A CODE Keyboard lecsatolható USB 2.0-s kábellel, PS/2-es adapterrel, valamint billentyűkiszedővel érkezik - utóbbival hatékonyan elvégezhetőek a különböző módosítások, de a kiegészítő akár a billentyűzet tisztításakor is jól jöhet.

A driverek és extra szoftver nélkül üzemelő CODE Keyboard már elérhető kereskedelmi forgalomban, ajánlott végfelhasználói ára azonban elég borsos: a termékért 149,99 dollárt kérnek el.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward