Különleges alaplapok az ASRock műhelyéből

Az ASRock két új alaplap bemutatásával indította a hetet: az egyik termék egy VIA PV530-as processzorral és a gyártó beágyazott rendszerek piacán méltán népszerű VX900-as lapkakészletével van felszerelve, míg a másik termék már egy valamivel ütősebb, AMD platform köré épülő megoldás.

Különleges alaplapok az ASRock műhelyéből

Az ASRock két új alaplap bemutatásával indította a hetet: az egyik termék egy VIA PV530-as processzorral és a gyártó beágyazott rendszerek piacán méltán népszerű VX900-as lapkakészletével van felszerelve, míg a másik termék már egy valamivel ütősebb, AMD platform köré épülő megoldás.

ASRock PV530: egy szokatlan, alacsony fogyasztású alaplap, asztali rendszerekhez.

A friss jövevény micro-ATX formátumú, legalábbis hosszában. Az ASRock illetékesei központi egységként egy PV530-as VIA processzort használtak, amely 1,8 GHz-es órajelen ketyeg és amely az alaplapra forrasztva érkezik csak úgy, ahogy a beágyazott rendszereknél szokás. A VIA VX900-as lapkakészlettel ellátott újdonság Chrome 9-es sorozatú integrált videó vezérlőt is tartalmaz, amely ugyan szerény 3D teljesítményre képes, de a ChromotionHD 2.0-s motornak köszönhetően a H.264-es, VC-1-es és MPEG2/4-es,a  WMV-HD, az AVS és a Blu-ray videók hardveres gyorsítását azért gond nélkül megoldja. A rendszer egy PCI Express x16-os slotot is tartalmaz, ha esetleg a gyengécske IGP helyett valami komolyabb videokártyával kívánjuk felszerelni a rendszert. Érdekesség, hogy az alaplapon egy DDR3-as és két DDR2-es memória foglalat van jelen, amelyek vagy/vagy alapon működnek, azaz egyszerre nem használhatunk két különböző szabványú modult. A kínálatban a felsoroltak mellett két darab SATA 3 Gbps-os port, egy 10/100 Mbps-os Ethernet vezérlő, egy hatcsatornás VIA V1705-ös integrált audió vezérlő és egy D-Sub videó kimenet is van.

Az alaplap Instant Boot operációs rendszerrel is büszkélkedik, azaz minden szükségeset tartalmaz ahhoz, hogy felhasználásával egy alacsony fogyasztású, kis helyigényű, de a mindennapi feladatokat még éppen ellátó konfigurációt építhessünk. Az ASRock illetékesei a termék ajánlott végfelhasználói árát sajnos nem árulták el.

[bold]ASRock M3A UCC: ősrégi lapkakészlettel szerelt alaplap, hatmagos processzorokhoz is

[/bold]

Az ASRock a fent említett VIA alapú megoldás mellett egy komolyabb alaplapot is bemutatott, amely AMD processzorokhoz készült, és amely nem túl bíztató módon egy ősrégi, 2007-ben piacra dobott lapkakészlet köré épül. Így vagy úgy, az AMD 480X típusú lapkakészletével ellátott alaplap Socket AM3-as processzorfoglalatában a legfrissebb kettő-, három-, négy vagy akár hatmagos AMD processzorokat is elhelyezhetjük, sőt, a központi egység mellé akár még négy darab DDR3-1800 MHz-en ketyegő memória modult is bepakolhatunk.

Az alaplapon egyetlen PCI Expres x16-os port, négy SATA 3 Gbps-os csatlakozó, egy hatcsatornás beépített audió vezérlő, valamint egy Gigabites Ethernet vezérlő bújik meg, de rajtuk kívül két PCI Express x1-es foglalat és három PCI port is szerepel a repertoárban.

A rendszer által támogatott technológiák között megtaláljuk az OC Tuner, az OC DNA, az Intelligent Energy Saver, az Instant Flash és a Hybrid Booster szolgáltatásokat, amelyek megkönnyítik az átlagfelhasználók mindennapjait, legyen szó tuningról vagy energiatakarékos működésről. A rendszer ebben az esetben is rendelkezik Instant Boot OS-sel, ami egy Linux alapú instant operációs rendszer. Az alaplap a letiltott processzormagok engedélyezésére is használható lesz.

Az ASRock különleges, vagy inkább furcsa alaplapja hamarosan az üzletek polcaira kerülhet, ajánlott végfelhasználói ára egyelőre ismeretlen, de a felhasznált alkatrészeket elnézve, nem lehet túl drága.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward