Kriptovalutát (is) próbál lopni a Panda Stealer malware

És ezzel együtt bejelentkezési adatokra, böngészőben tárolt jelszavakra és sütikre is pályázik, extraként pedig screenshotot is tud küldeni az adott rendszerről a készítőinek és használóinak.

Kriptovalutát (is) próbál lopni a Panda Stealer malware

A biztonságtechnikai kutatók új veszélyre hívták fel a figyelmet, ami nem más, mint egy kifinomult malware, a Panda Stealer. A kártékony kód elsősorban a kriptovalutákat tároló virtuális pénztárcákra utazik, de ha már a rendszeren van, számos egyéb kényes adatot is elküld készítőinek, plusz még képernyőfotót is tud készíteni, azaz összességében elég sok kellemetlenséget tud okozni.

A Trend Micro szakemberei szerint a Panda Stealer malware adathalász e-mailek formájában terjed, amelyek üzleti ajánlatkérő levélnek álcázzák magukat, és természetesen csatolmányuk is van, méghozzá XLSM formátumú, ami kártékony makrókkal teletömve várja, hogy megnyissa őket a gyanútlan felhasználó. Ha a fájlt megnyitják és lefutnak a makrók, akkor aktiválódik egy betöltő algoritmus, majd a fő kódcsomag is a rendszerre, ami az adatlopást végzi. Alternatív módon akár egy második XLS fájl is letöltődhet, ami egy PowerShell parancsnak álcázott formulát tartalmaz, ez pedig a paste.ee-hez csatlakozik, ahonnan egy újabb PowerShell parancsot tölt le, hogy a kártékony kód a rendszerre kerüljön és munkához lásson.

Galéria megnyitása
Fotó: Erik Mclean (Pexels)

Amennyiben a letöltés és a kártékony kód elindítása sikerrel jár, a Panda Stealer azonnal elkezd kutatni, hogy kriptovaluta-tárcákkal kapcsolatos kulcsokat, címeket, illetve egyéb adatokat szerezzen be, például tranzakciókkal kapcsolatos információkat is. A malware a kriptovalutákat tároló tárcák közül a Dash, a Bytecoin, a Litecoin és az Ethereum esetében jelent veszélyt, az viszont egyelőre rejtély, hogy az egyik legfrissebb kriptovalutára, a Chiára is felkészítették-e. A kriptovalutákkal kapcsolatos értékes információk mellett egyéb dolgokat is lophat a Panda Stealer, például NordVPN, Telegram, Discord és Steam hozzáférési adatokat is. Ráadásul még a webböngészők által tárolt sütiket és jelszavakat is képes ellopni, azaz elég komoly fejfájást okozhat mindazoknak, akiket sikeresen megtámad.

Az egyelőre nem világos, mely hackercsapat áll a Panda Stealer mögött, de a TrendMicro szakemberei már azonosítottak egy IP címet, amelyen keresztül vezérelték a malware-t, a hozzá tartozó virtuális szerver pedig már le is van kapcsolva. Sajnos ez persze nem lesz elég, ugyanis a VirusTotal információi szerint az adatbázisa 264 hasonló fájlt tartalmaz, amelyek összesen 140 szerverrel vannak kapcsolatban, és tíznél is több letöltőoldalt használnak, köztük Discordra mutató linkeket is, így a malware viszonylag könnyedén hozzáférhető a kiberbűnözők számára.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap