Közvetlen felvétel készült egy formálódó bolygórendszerről

A PDS 70 nevű csillag mindössze 6 millió éves, és körülötte két bolygó is kering.

Közvetlen felvétel készült egy formálódó bolygórendszerről

Bár napjainkban már naponta jelentik be új extraszoláris bolygók felfedezését, ezen égitestek közvetlen megfigyelése és rögzítése még mindig jelentős technikai kihívásnak számít, és a nagy távolságok miatt csak ritka esetekben megvalósítható. A legtöbb ilyen, már létező felvételen egyetlen nagyméretű bolygó szerepel, amely tisztes távolságban kering csillagától, így nem veszik el annak fényében.

Ezért is volt különösen meglepő, amikor a PDS 70 nevű, 370 fényévnyire található csillag körül két bolygót is sikerült detektálni, és közvetlenül lefotózni. A rendszer mindössze a második olyan több bolygós együttes, amelynek tagjairól képi felvétel készült, ráadásul kiemelten érdekes lehet a kutatók számára, hiszen éppen csak formálódik.

Galéria megnyitása
A PDS 70 és tavaly felfedezett bolygója

A PDS 70 első bolygóját 2018-ban fedezték fel a csillagászok. Az égitest 4–17-szer nagyobb a Jupiternél, és nagyjából az Uránusz távolságának megfelelő messzeségben kering csillagától. A második, most felfedezett bolygó ennél valószínűleg kisebb, tömege 1–10-szerese a Jupiterének, és a Neptunuszhoz hasonló pályán kering. A fiatal, alig 6 millió éves rendszerről az Európai Déli Obszervatórium VLT nevű chilei távcsövével készítettek képi felvételeket a szakértők.

Galéria megnyitása
A két planéta a VLT felvételén

Mivel a rendszer még csak formálódik, a központi csillagot egy méretes, gázból és porból álló korong veszi körül, amelyben azonban a szintén alakulóban levő bolygók mostanra méretes rést tisztítottak meg. A rés anyagát egyrészt magukba gyűjtötték, másrészt kisöpörték környezetükből az égitestek. A szakértői teóriák szerint saját rendszerünkben is hasonló módon képződhettek a bolygók, így az új rendszer megfigyelése fontos támpontot jelenthet a Föld és szomszédai képződésének megértéséhez is.

A PDS 70 kapcsán érdekes az is, hogy a két bolygó rezonáns pályákon kering, vagyis amíg a külső égitest egyszer megkerüli csillagát, addig a belső pontosan kétszer ér körbe. Ennek pedig szintén lehet relevanciája saját környezetünkkel kapcsolatban is, annak szerkezetét ugyanis az elméletek szerint jelentősen befolyásolta a Jupiter és a Szaturnusz hasonló pályarezonanciája, és a bolygók ebből fakadó vándorlása a Naprendszer történetének hajnalán.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap