Közelebb járhat a megjelenéshez az Apple AR headsetje, mint gondolnánk

Friss infók láttak napvilágot az AR szemüveg mellett az olcsó iPhone-ról, az új iPad Próról és a MacBookról is.

Közelebb járhat a megjelenéshez az Apple AR headsetje, mint gondolnánk

Az elmúlt időszakban meglehetősen aktív Ming-Chi Kuo, az Apple-höz közel álló elemző, aki előszeretettel szivárogtatja az érkező termékekkel kapcsolatos információkat, és meglehetősen megbízható forrásokkal dolgozik. Ezúttal arról hozott friss híreket, hogy mi a helyzet az AR területén, de kitért az érkező iPhone és iPad Pro modellekre is néhány gondolat erejéig.

Már nagyon hosszú ideje lehet olyan pletykákat hallani, hogy kiterjesztett valósággal kapcsolatos eszközön dolgozik az Apple, de egyelőre semmi hivatalos információt nem közölt erről a vállalat. Egészen eddig sokan úgy vélték, hogy 2021 előtt már nem lesz semmi a dologból, ha egyáltalán létre jön a termék. Most viszont nagyon úgy fest, hogy már 2020 első felében lehet belőle valami. Ming-Chi Kuo azzal állt elő egy friss beszámolójában, hogy a következő év második negyedévében kerülhet majd reflektorfénybe a titokzatos szerkezet.

Kuo jelenlegi információ szerint egy olyan megoldással kell számolni, ami nem önálló használatra, működésre lesz tervezve, hanem arra, hogy egy okostelefonnal, egészen pontosan egy iPhone-nal használják az emberek. Elvileg teljesen vezeték nélküli lesz az AR kiegészítő, de a terhelést, a számítás igényes feladatokat az iPhone vállalja majd magára, és a headset már a kész képet fogja csak megjeleníteni. A kommunikáció a készülékek között kétirányú és folyamatos lesz, hiszen a szemüvegnek valós időben kell majd küldenie a szenzorok adatait, és azokat is figyelembe véve állítja majd elő a továbbítandó képet az okostelefon.

Galéria megnyitása
Egy előzetes render a sok közül, hivatalos képek egyelőre nincsenek a várható termékről

Elvileg ennek a kialakításnak köszönhetően kecses lesz a kiterjesztett valósággal kapcsolatos kiegészítő, nem egy nehéz és ormótlan szemüvegre kell tehát számítani. És állítólag akár arra is lehetőséget biztosíthat majd az Apple, hogy más gyártók is készítsenek ilyen eszközt az iPhone mellé. De ez a része a kiszivárogtatott infóknak még eléggé ködös. A MacRumors szerint az is elképzelhető, hogy szigorú előírások mentén gyárthatják majd mások is ezt a terméket – kíváncsian várjuk, hogy pontosan mi sül majd ki ebből.

Galéria megnyitása

Az Apple a szoftveres környezetet lényegében már ki is építette az AR szemüveg számára az ARKit folyamatos fejlesztése révén. Ez a platform rendkívül dinamikusan fejlődik, és már képes egyebek mellett arra is, hogy a virtuális környezetben megkerüljön különböző tárgyakat, és olyankor is pontosan követve lesz az útja, amikor éppen nincs látható helyen. Ez pedig kiválóan kihasználható lesz például egy AR headsetnél, sokat adhat a felhasználói élményhez – és persze a fejlesztők is jobb lehetőségekkel dolgozhatnak.

Ming-Chi Kuo többször is kitért már arra, hogy jön az iPhone SE utódja, ami egy relatíve olcsó okostelefon érkezését jelenti. Most azt emelte ki ismét, hogy ez már az első negyedévben a kamerák kereszttüzébe fog kerülni. Mi a márciusi rajtot tudjuk elképzelni abból kiindulva, hogy az elmúlt években mindig volt egy tavaszi eseménye márciusban az Apple-nek, aminek keretében új termékek mutatkoztak be. Kuo úgy véli, hogy az iPhone 8 köntösébe fog belebújni az olcsósított eszköz, és nem tartja kizártnak, hogy már az Apple A13 rendszerchip lesz benne, tehát meglehetősen nagy teljesítménnyel szolgálhat majd. Eddig inkább olyan pletykák voltak, hogy egy korábbi Apple A-szériás lapka lesz itt bevetésen.

Galéria megnyitása

Az iPad Pro kapcsán is elhintett új információkat az elemző, miszerint 3D ToF kamera is lesz majd a következő csúcskategóriás iPad fedélzetén. Néhány pletyka már volt arról, hogy triplakamerát kaphat az iPad Pro, és ennek a jelentésnek a fényében minden korábbinál jobb esély mutatkozik arra, hogy ez meg fog valósulni, és az egyik szenzor már a térérzékelésért fog felelni. A feltételezések szerin az Apple ezt arra használhatja majd fel elsősorban, hogy az ARKittel elérhető felhasználói élményt tovább fejlessze.

Galéria megnyitása

Zárásul pedig azt is elhintette Kuo, hogy a MacBook új billentyűmechanikát (ollós) kaphat a 2020-as generációváltással. És egészen pontosan a második negyedévben, tehát jó eséllyel a WWDC keretében kerülhet leleplezésre a jobb gombsorral felszerelt noteszgép. Az Apple így szép lassan teljesen búcsút inthet a jelenleg használt, és sok kritikát kapott pillangó mechanikának.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap