Közel 12 000 AMD EPYC processzor kerül a legújabb szuperszámítógép-fürtbe

Az UKRI illetékesei úgy döntöttek, lecserélik a 6 éves Archert egy sokkal ütőképesebb, AMD EPYC 2 alapokon nyugvó megoldásra.

Közel 12 000 AMD EPYC processzor kerül a legújabb szuperszámítógép-fürtbe

A szuperszámítógép-fürtök szegmensében folyamatosan emelkedik a számítási teljesítmény, hála az újabbnál újabb központi egységeknek, illetve a GPGPU alapú gyorsítóknak, amelyekben óriási potenciál rejlik. Pont ennek a fejlődésnek esett áldozatául az UKRI (Uk Research and Innovation) központ 2013-ban áradott konfigurációja, az Archer, amelynek alapját Cray XC30-as szerverek biztosították. A hajdan szebb napokat is megélt rendszer egy időben még a 20 leggyorsabb szuperszámítógép-fürt közé is tartozhatott, azóta azonban alaposan eljárt felette az idő, így üzemeltetői úgy döntöttek, itt az ideje egy ütőképesebb rendszer megtervezésének.

Az Archer utódja nem túl meglepő módon az Archer 2 lesz, amelynek fedélzetén az AMD második generációs EPYC szerverprocesszorai foglalhatnak helyet, szám szerint 11 969-en. Az alapokat ismét a Cray szállítja, aki 5848 Sasha node-ból állítja össze a nem mindennapi konfigurációt. Egy-egy ilyen node belsejében két darab 64 magos AMD EPYC szerverprocesszor foglal helyet, amelyek 2,2 GHz-es magórajelen ketyegnek, vagyis összesen 748 544 processzormag, illetve kétszer ennyi, közel 1,5 millió szál áll rendelkezésre, ami igen jól hangzik. Természetesen a rendszermemória mennyisége is tekintélyes, hiszen 1,57 PB_nyi DDR4-es memória foglal helyet az alaplapokban, a hűtésről pedig 23 darab Sasha Mountain szekrény gondoskodik, amelyek folyadékhűtéssel állnak a melegedő komponensek rendelkezésére.

Galéria megnyitásaAz egyes konfigurációk a Cray következő generációs Slingshot összekötőjén keresztül kommunikálhatnak, ami 100 Gbps-os hálózatot formál. A felsorolt komponenseknek köszönhetően az Archer 2 várhatóan 11-szer nagyobb számítási teljesítményt biztosít, mint az eredeti Archer, vagyis sokkal-sokkal gyorsabb lesz.

A tervek szerint az Archer 2 ugyanabban a teremben foglal majd helyet, ahol most az Archer működik, így az átépítés idején nem lesz elérhető a megszokott számítási teljesítmény a kutatók és egyéb szakemberek számára. Az Archer várhatóan 2020. február 18-án áll le, míg az Archer 2 indítására 78 nappal később, 2020. május 6-án kerülhet sor, amennyiben minden a terveknek megfelelően alakul.

A kész rendszert persze első körben alaposan letesztelik, a tesztidőszak pedig nagyjából egy hónapot vehet igénybe, így ebben az időszakban csak korlátozottan lesz elérhető a rendszer a kutatók számára, az egy hónap letelte után azonban ismét elérhetik a szakemberek. Az Archer 2 egy újabb fontos mérföldkő az AMD számára, ugyanis az új szuperszámítógép-fürt jóvoltából tovább növekszik az EPYC 2 alapú szuperkomputerek köre.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap