Shop menü

KORREKT GYORSULÁST HOZ A PIXEL 8 PRO, DE…

Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Korrekt gyorsulást hoz a Pixel 8 Pro, de…

De ez nem lesz elég ahhoz, hogy minden téren felvegye a versenyt az aktuális csúcsmobilokkal, szóval a nyers erőt tekintve lesz némi hátránya a Galaxy S23 Ultrához és a OnePlus 11-hez képest, no, meg persze az iPhone 15 Prótól is el fog maradni. A Pixelekben az új Tensor G3 nagy előrelépést tesz, viszont jelentős volt a lemaradás is, így főleg a hátránya ledolgozása volt a fejlesztők célja.

A Google a Samsunggal közösen fejleszti a Tensor G szériás rendszerchipeket, így ezek lényegében Exynos alapokat használnak, és a Samsung gyártósorain készülnek. Ez sem ideális, nem véletlen az, hogy lényegében az összes csúcschipet a TSMC készíti a Samsungnál fejlesztett egységeken kívül. A jelenleg alkalmazott Tensor G2 lapka meglehetősen nagy sebességhátrányban volt mér akkor, amikor megjelent, a Tensor G3-nál egy kicsit jobb lesz a helyzet az új, 9 processzormagos dizájnnak köszönhetően.

Galéria megnyitása

A Geekbench 6-os kiadásában a tesztelt Pixel 8 Pro 1760 pontot ért el egy magon, ami nagyjából egy szinten van a normál órajeles Snapdragon 8 Gen 2-vel. A lényeg viszont az, hogy a Tensor G2 és a Pixel 7 Pro produkciójához képest ez több mint 20%-os előrelépést jelent, az elődnél ugyanis csak 1450 pont körüli eredménnyel lehetett számolni.

A többszálas megmérettetésen a Pixel 8 Pro 4442 pontot produkált, ami 17 százalékkal haladja meg a Pixel 7 Pro eredményét, viszont ezen a téren már elmarad a 4800-5000 pontot elérő Snapdragon 8 Gen 2-től, és a 4650 pont körül teljesítő Dimensity 9200-től is. Az Apple csúcsmodellje, az iPhone 15 Pro pedig minden szempontból lényegesen gyorsabb, ugyanis már 2800 és 7000 pont körüli eredményeket képes elérni, de a Geekbench alatt mindig masszív az Apple A chipek tempóelőnye.

Galéria megnyitása

A Google a napokban fogja bemutatni a Google Pixel 8 szériát, október 4-én debütálnak majd a készülékek a Tensor G3 rendszerchippel, melynél a Google főleg a hatékonyságot és a gépi tanulásban mutatott teljesítményt emelheti majd ki, hiszen itt a Tensor gyorsító is biztosított. Ennek pedig minden korábbinál több munkája lesz a Pixel 8 széria és az Android 14 érkezésével.

Galéria megnyitása

Egyébként a lapka felépítése a processzor és az IGP tekintetében az előzetes információk szerint úgy néz majd ki, hogy lesz egy Cortex-X3 mag 2,91 GHz-en, ezt követi 4 darab Cortex-A715 2,37 GHz-re hangolva, a sort pedig négy Cortex-A510 fogja zárni 1,7 GHz-es órajellel. Az integrált GPU pedig egy tízmagos, ray tracing technológiát is hardveresen támogató Mali-G715 lesz tízmagos kiszerelésben.

A Pixel okostelefonoknál a Google még mindig nagyobb tempóhátrányban volt, de a fejlesztők nagyon sok energiát fektetnek a szoftveres optimalizálásokra, és ennek köszönhetően igazából ezt szinte sosem lehet érzékelni a használat során. Az pedig mindenképpen remek hír, hogy ettől függetlenül azért egyre komolyabb nyers erőt biztosítanak a lapkák. A Pixelek például a képalkotás során rengeteg olyan megoldást használnak, ami komoly számítási kapacitást emészt fel.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére