Shop menü

KÖRNYEZŐ ORSZÁGOK IS TÁMOGATJÁK A BIZTONSÁGOSABB MI FELÉ VEZETŐ MEGÁLLAPODÁST

Ez a mostani az első igazán átfogó nemzetközi megállapodás, de rengeteg munka vár még a szakemberekre és a szabályozókra a biztonságos környezet megteremtéséhez.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Környező országok is támogatják a biztonságosabb MI felé vezető megállapodást

A mesterséges intelligencia továbbra is brutális tempóval terjed, és a technológiai vállalatok a kiélezett versenyben nem igazán azt figyelik, hogy a biztonság terén minden a legnagyobb rendben legyen. Sőt mi több, igazából azt lehet látni, hogy a biztonság a cégek részéről egészen a háttérbe szorult. Éppen ezért az államok próbálnak nagyobb nyomást gyakorolni, és ebben segítenek a különböző megállapodások.

A mostani megállapodásra az Egyesült Államok politikusai arról beszéltek, hogy a most létrejött megállapodás az első, ami részletes iránymutatásokat tartalmazva nemzetközi szintűnek tekinthető a mesterséges intelligencia területén. Összesen 18 ország állt be a támogatók sorába, szóval azért arról nincs szó, hogy tényleg egy teljesen általánosan elfogadott dokumentumról lenne szó, de ezt már így is komoly sikerként értékelték az illetékesek.

A megállapodás révén a különböző országok képesek lehetnek a mesterséges intelligenciát egy biztonságosabb mederbe terelni. A cél egyebek mellett az, hogy megóvják az új technológiát a káros szereplőktől, akik különböző módszerekkel visszaélésekhez használhatnák fel a generatív MI eszközöket. Emellett pedig az is nagyon fontos, hogy a dokumentumok révén az államok képesek lehetnek a technológiai szektor szereplőit is nyomás alá helyezni. Az lenne a legfontosabb, hogy sikerüljön elérni, hogy a techcégeket is terelni tudják a biztonságosabb rendszerek létrehozása felé.

Galéria megnyitása

A 20 oldalas dokumentumot aláíró 18 ország között az Egyesült Államok mellett ott van az Egyesült Királyság, Ausztrália, Csehország, Nigéria, Szingapúr, Észtország, Olaszország, Németország, valamint Lengyelország is. Meglehetősen vegyes a kép összességében, de a világ minden tájáról vannak területek, ahol a biztonságosabb MI megalkotását nagy jelentőséggel bíró feladatnak tartják.

„Secure by design”, vagyis a tervezés szintjén biztonságosnak kellene lennie a jövőben érkező MI rendszereknek az iránymutatások szerint.

Az elképzelések szerint módon kell a mesterséges intelligenciát megalkotni, hogy az már az alapvető felépítésében és a fejlesztése során is az ügyfelek és a szélesebb nyilvánosság megvédését tartsa szem előtt. A visszaélések megakadályozásának pedig az egyik legfontosabb szempontnak kell lennie. Mindez jól hangzik, de azért azt látni kell, hogy továbbra sem kötelező érvényű, törvényekkel betartható szabályokról beszélhetünk. Főleg ajánlásokat, iránymutatásokat rögzít a dokumentum.

Ennek mentén az országok könnyebben fedezhetik fel és tarthatják szemmel a visszaéléseket, kiszúrhatják a generatív MI-vel elkövetett csalásokat, valamint megelőzhetik a szoftverek által elkövetett adatok manipulálását.

Jen Easterly, az USA Kiberbiztonsági vezetője elmondta, hogy reményei szerint ez a mostani csak a kezdet, és sokkal több vállalat beáll majd a támogatók sorába. Fel kell ismernie az országoknak, hogy a biztonságot az előtérbe kell helyezni a mesterséges intelligencia rendszerek tekintetében. A szakember elmondta, hogy meglátásuk szerint egyre többen próbálnak tenni azért, hogy a menő funkciók, a gyors terjeszkedés és a költségek letörése mellett azért a biztonság is előtérbe kerüljön.

Az EU már bekeményített a generatív MI modellekkel szemben, ennek köszönhető például az, hogy a Claude chatbot például még nincs a régiónkban, de a Bard is csúszott több mint egy hónapot. Az ilyen és ehhez hasonló megállapodások iránymutatással szolgálnak például arra, hogy az MI technológiákat megóvják a hackerektől, vagy hogy miként szigorítsák a bevezetésüket, engedélyeztetésüket.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére