Korlátozni kezdi az üzenettovábbítást a Facebook a Messengerben

A célja a döntésnek az, hogy a téves információk ne tudjanak egyszerűen terjedni.

Korlátozni kezdi az üzenettovábbítást a Facebook a Messengerben

Az üzenetküldő szolgáltatások sokszor biztosítanak kiváló táptalajt a hamis hírek számára, és képesek az embereket félretájékoztatni. A rémhíreket terjesztők kezében a WhatsApp korábban egy kiváló fegyvert volt, de ezt mostanra már alaposan korlátozták a fejlesztők, hogy az üzenettovábbítás ne legyen túl egyszerű. Most pedig hasonló a helyzet a Messenger esetében is.

Ezentúl a Facebook gyári üzenetküldő szolgáltatásán belül egy adott üzenetet legfeljebb öt személynek vagy beszélgető csoportnak lehet majd eljuttatni a továbbítási lehetőségnek a használatával. És bizony nem kizárt, hogy ezt a számot is tovább fogja majd a fejlesztő csökkenteni idővel, ha abból indulunk ki, amit korábban a WhatsApp esetében láttunk.

Galéria megnyitása

A Facebook irányítása alatt álló WhatsAppnál a fejlesztők ugyanúgy vezették be a továbbítási korlátot, mint most a Messengernél, tehát egy beszélgetésből egy üzenetet öt személynek lehetett továbbítani. Ma azonban a WhatsApp esetében a korlát mindössze egyetlen továbbítást enged egy alkalommal. Persze továbbra is lehet így megosztani dolgokat, de sokkal körülményesebb és lassabb lett a művelet. Ennek köszönhetően a fejlesztők szerint már jelentősen visszaszorult a hamis hírek, megtévesztő információk terjedése a platformon.

Korábbi információk szerint az első korlátozás bevezetésekor a WhatsAppon 25 százalékkal zuhant vissza ennek a lehetőségnek az indokolatlan használata globálisan vizsgálva. Ezáltal biztosan csökkent a félrevezető, hiteltelen információknak a terjedése is, ami nehéz időkben bizony kifizetődő. És most abban bízik a Facebook, hogy a Messengernél is hasonló hatást fog elérni.

Galéria megnyitása

Az üzenetküldőkön terjedő hírek sokszor tudnak nagyon veszélyesek lenni, és ennek több oka is van. Ezeknek a valóságtartalmáról az emberek kevesebb alkalommal próbálnak személyesen megbizonyosodni, mert úgy érzik, hogy amennyiben az egy ismerősüktől jön, az hiteles. És talán nem is gondolnánk, de korlátozások nélkül egyes információk igazából a továbbításokkal több emberhez juthatnak el, mintha az valamilyen komoly híroldalon jelenne meg.

Az ilyen jellegű hírterjesztéssel nemcsak az a baj, hogy megesik, hogy valótlan információ terjed el. Az is problémává vált például a koronavírus-járvány alatt, hogy a hírek néha lassan terjedtek el, de sok embert elértek. Ilyenkor nem voltak valótlanok a hírek, csupán régiek, de ez is okozott gondokat, a járvány alatt napról napra történtek komoly változások, és egy-egy több hetes információ terjedése miatt az emberek veszélynek lehettek kitéve.

A Facebook nem önszántából döntött úgy, hogy a WhatsApp esetében korábban bevezetett korlátozást a Messengerbe is „eljuttatja”. A cég hivatalosan nem beszélt arról, hogy ezt miért lépte meg, de a helyzet eléggé egyértelmű. Az utóbbi időben nagy volt a politikai nyomás a közösségi oldalon, hogy lépjen fel a valótlan információk terjesztése ellen, és az egyik eszköz, amivel tenni tud az ügyben az üzenettovábbítás korlátozása.

Ennek kapcsán mindenképpen meg kell jegyezni, hogy korábban már a WhatsAppnál is külső nyomásra döntött a korlátozás bevezetése mellett. Szóval a Facebook próbálja az embereknek a szabad kommunikációs lehetőséget biztosítani, de azért a komolyabb konfrontációkat azért inkább már elkerüli, ha lehet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap