Shop menü

KOMOLY GONDOT OKOZNAK AZ ANDROID SOS HÍVÁSOK A HATÓSÁGOKNAK

Nemcsak az Apple által fejlesztett segélyhívó funkció képes téves hívásokat indítani, hanem már az Android irányából is sok ilyen tárcsázás érkezik.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Komoly gondot okoznak az Android SOS hívások a hatóságoknak

A brit BBC számolt be arról, hogy a hatóságoknak egyre több fejfájást okoznak a megkönnyített segélykérő funkciók. Arról már több hír is volt korábban, hogy az iOS-t futtató eszközök sokszor indítanak téves segélykérést, néha olyan esetben is, mikor az embernek tényleg baja eshetett. A napokban pedig az Android került terítékre ebből a szempontból.

A jelentések szerint az elmúlt hónapokban megemelkedett az androidos okostelefonokról érkező SOS hívások száma, de nyilván nincs szó arról, hogy valaki direkt vadászna a felhasználókra. Valójában semmilyen problémája nincs az embereknek. A hiba az eszközök oldalán van. Egy hónapokkal korábbi Android frissítéssel a Google bevezette azt, hogy már egyszerűbben lehet tárcsázni vészhelyzet esetén a segélyhívó telefonszámát.

Néma és félbeszakadt hívásokból van rengeteg, amikkel különösen nehéz mit kezdenie a hatóságoknak.

Az Androidot futtató okostelefonokról már lehetőség van úgy SOS hívást indítani, hogy az ember megnyomja a bekapcsoló gombot több alkalommal (5-ször) egymást követően. Ez pedig nagyon sok zsebhívást kezdett generálni. Számos esetben egy zsebbe vagy táskába pakolt mobil tárcsázza a hatóságokat, ilyenkor pedig vagy teljes csendet lehet hallani a vonal túlsó végén, vagy csak olyan zörejeket, elejtett hangrészleteket, amik akár egy dulakodásra is utalhatnak.

Galéria megnyitása

A hívások sokszor egyszerűen megszakadnak, részben azért, mert a véletlen gombnyomással meg is szakítják a vonalat, részben pedig azért, mert amikor az ember észleli, hogy félre ment egy hívás, akkor megrémül, és gyorsan megszakítja a vonalat. Márpedig ez a legrosszabb, amit egy ilyen helyzetben tehet. A rendőrség munkáját már az is nagyban megkönnyítené, ha ilyenkor a felhasználó beleszólna és jelezné, hogy hiba történt.

Mint az a BBC beszámolójából kiderül, egy téves segélyhívás egyáltalán nem ér véget ott, hogy a felhasználó megszakítja a vonalat. Már önmagában az probléma, hogy egy ilyen tárcsázás félremegy, hiszen azzal foglalják a vonalat, de valójában nemcsak annyi erőforrást emészt fel a segélyhívás sok esetben, ameddig a „beszélgetés” tart. Egyrészt ezeket nem igazán szakíthatják meg a hatóságok, hiszen bármi történhetett a vonal túlsó végén, másrészt az olyan hívásoknál is vizsgálatot kell indítani, ahol csak zajongás volt a háttérben.

Minden fals hívás, ahol ez nem derül ki, nagyjából 20 perces munkát okoz az operátoroknak, akiknek meg kell arról győződniük, hogy a tárcsázó valójában nincs vészhelyzetben. Tehát rengeteg erőforrást tudnak lekötni az olyan hívások, amiket az androidos eszközök kezdeményeznek az egyszerűsített segélykérés funkció révén.

A rendőrség a Twitteren is igyekezett már rávilágítani a problémára, és arra hívták fel az emberek figyelmét, hogy amennyiben érintett mobillal rendelkeznek, inkább tiltsák le ezt a funkciót, amit a beállításokban meg lehet tenni. Az nem hangzik jó tanácsnak, hogy az emberek egy biztonsági funkciótól szabaduljanak meg, de a hatóságok szerint a legtöbben egyébként sem tudják, hogy van ilyen funkciója a mobiljuknak, és úgysem használnák vészhelyzetben.

Galéria megnyitása

A probléma minden bizonnyal nemcsak a brit hatóságoknál van meg. Például itthon is megeshetnek ezek a történetek, ugyanis a készülékek ugyanúgy segélyhívást indíthatnak a bekapcsológomb ötszöri lenyomását követően.

A mobilok különböző módokon próbálnak jelezni, rezegnek a hívásindítás előtt, de ezek nem kellően jó figyelemfelkeltők a jelek szerint. A Google jelezte korábban, hogy az ilyen esetekben kész a hatóságokkal együttműködve kidolgozni a lehető legjobb stratégiát. Remélhetőleg idővel összeáll majd egy olyan megoldás, ami minden szempontból elfogadható lesz majd, és nem az lesz a megoldás a kamuhívásokra, hogy le kell tiltani egy funkciót, ami adott esetben életmentő is lehet.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére