Kolumbia hernyókkal szabna gátat a kokatermesztésnek

Az Eloria Noyesi nevű lepkefaj a kokacserjére rakja petéit, a kikelő henyók pedig lezabálják a kokain alapanyagát, vegyszermentes megoldást kínálva a problémára.

Kolumbia hernyókkal szabna gátat a kokatermesztésnek

A kolumbiai elnök a hétvégén bejelentette, hogy az állam felhagy a kokaültetvények rákkeltő irtószerekkel történő permetezésével. A kokain nyersanyagául szolgáló növények vegyszerekkel való irtása helyett az alternatívát a bogotai Quindio Botanikus Kert igazgatójának terve jelentheti, aki egy kokaevő moly hernyóit engedné szabadjára az illegális ültetvényeken.

A kolumbiai kormány évtizedek óta igyekszik megfékezni az ország illegális kereskedelmének elsődleges árucikkét jelentő kokain előállítását és terjesztését. Ezen erőfeszítések keretében az Egyesült Államok támogatásával több mint 16 ezer négyzetkilométernyi területet permeteztek le a glifoszfát nevű irtószerrel, amelyről nemrégiben bebizonyosodott, hogy rákkeltő hatású. Mivel az olyan célzott támadások, mint a cserjék helyszínen, a hatóság emberei által történő megsemmisítése a drogbárók ténykedései miatt túlságosan veszélyesek, a permetezés helyett valamilyen más, távolról bevethető módszert kell találni az ültetvények elpusztítására.

Erre jelenthetnek megoldást az Eloria Noyesi nevű, alapvetően meglehetősen ritka lepkefaj hernyói. A nőstény lepkék a kokacserje leveleire teszik le petéiket, az ezekből kikelő lárvák pedig saját testsúlyúk másfélszeresét eszik meg kokalevelek formájában. A fertőzött növényeken általában egyetlen levél sem marad, így nincs miből kokaint gyártani.

A hernyók bevetése már korábban is felmerült lehetőségként, az ökológusok azonban aggódtak amiatt, hogy milyen hosszabb távú következményekkel járhat, ha nagy mennyiségű kokaevő lepkét engednek szabadjára az ökoszisztémában. Erre a kérdésre továbbra sincs válasz, a kolumbiai kormány azonban a jelek szerint kifogyott az egyéb lehetőségekből az ültetvények felszámolására, így könnyen lehet, hogy ezúttal tényleg belevágnak a hernyós kokairtásba.

A hernyók sem tökéletesek persze a drogkereskedelem megfékezésére, de jelen pillanatban talán a legjobb lépést jelenthetik a megoldás felé. A szakértők a következő időszakban azt ellenőrzik, hogy az állatok valóban csak azt a két cserjét fogyasztják-e, amely a kokain nyersanyagául szolgál, és a vegetáció többi részébe nem csócsálnak bele. Arról egyelőre nincsenek információk, hogy amennyiben a hernyók bevetése mellett döntenek az illetékesek, ez milyen formában fog megtörténni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward