Költséghatékony mobilok számára impozáns rendszerchipet mutatott be a MediaTek

A Helio P22 nagyon jó ár-érték arányú telefonokban bukkanhat fel a jövőben.

Költséghatékony mobilok számára impozáns rendszerchipet mutatott be a MediaTek

A MediaTek újra nyeregbe kerülhet a Helio termékcsaládnak köszönhetően. A vállalat tavaly vezette be a Helio P30 és P23 rendszerchipeket, amikkel már jó irányba indult el, ám az idei Helio P60 lett az, ami igazán nagy figyelmet kapott, és már több készülékbe is bekerült rövid idő alatt. Most pedig a Helio P22-vel ismerkedhetünk meg, ami szintén komoly siker elé nézhet, de teljesen más ársávot vesz célba, mint a társa.

A vállalat a processzor tekintetében túlságosan nem ment bele a részletekbe, ami mindenképpen szomorú. A Helio P22 CPU-jával kapcsolatban annyit árult el a MediaTek, hogy nyolcmagos felállásról beszélhetünk, és a működési frekvenciája elérheti akár a 2 GHz-et is. Kizárólag Cortex-A53 processzormagok kerültek itt bevetésre, de az nem derült ki, hogy pontosan milyen elrendezésről van szó. Alapvetően elképzelhető lenne, hogy minden feldolgozó azonos órajelen üzemel, de erre nagyon kicsi az esély, már csak azért is, mert a vállalat kihangsúlyozta, hogy használja a CorePilot technológiát, ami gyakorlatilag az ARM big.LITTLE továbbfejlesztéséből jött létre. A CorePilot révén a Helio P22 egyszerre tud kiváló hatékonyságot és komoly teljesítményt biztosítani a MediaTek elmondása alapján.

Galéria megnyitása

A grafikus egységet ezúttal nem az ARM-tól, hanem az Imagination Technologies-től szerezte be a vállalat. A tavaly januárban leleplezett PowerVR Series8XE Plus család legszerényebb tagja bukkant fel a Helio P22-ben. A Rogue architektúrát használó GE8320 650 MHz-es órajelen üzemel majd, így a teljesítménye elérheti a 83.2 GFLOPS-ot FP16-os pontosság esetén. A támogatott API-k tekintetében számolni lehet például a Vulkan 1.0-val, az OpenGL ES 3.2-vel, az OpenGL-lel, az OpenVX 1.1-gyel és egyebek mellett az OpenCL 1.2-vel is. A memóriavezérlő két 16 bites csatornával rendelkezik és lehetővé teszi LPDDR3, illetve LPDDR4X modulok alkalmazását is – az előbbinél 933, az utóbbinál pedig már 1600 MHz érhető el. A rendszermemória maximális kapacitását a MediaTek 6 GB-ban határozta meg. A lapka eMMC5.1 adattárolók bevetését teszi lehetővé, szóval az igazán nagy tempót diktáló UFS egységekről le kell mondani.

A Helio P60-at már dedikált neurális feldolgozóval szerelte a MediaTek, és bár ilyen nem került a Helio P22 fedélzetére, de természetesen képes lesz mozgásba lendíteni azokat az alkalmazásokat, amik gépi tanulásra építenek. A rendszerchip támogatja a NeuroPilot technológiát, és ez teszi lehetővé az MI-hez köthető keretrendszerek, így például a TensorFlow, TensorFlow Lite, Android NNAPI, Caffe és Caffe2 támogatását. A MediaTek rögtön a lapkával kínálni fog olyan szoftveres lehetőségeket is, amikkel kihasználható a NeuroPilot. Ez egyébként a Helio P20-ban található különböző feldolgozók heterogén működésére támaszkodik, és a teljesítményt tekintve nem veszi fel a versenyt a beépített NPU-kal, de sokszor így is megfelelő sebességgel szolgál.

Galéria megnyitása

A vállalat leginkább a felbontás korlátozásával határolja be, hogy melyik árkategóriában bukkanhat majd fel a Helio P22. A vállalat legfeljebb 720p-s megjelenítők használatát teszi lehetővé, szóval a középkategória alsó felében, 250 dollár alatti készülékekben jelenhet meg ez a termék. Előrelátóan még a 20:9-es képarányra is felkészítette a rendszerchipet a MediaTek, szóval az extrém kijelzők kezelése nem okoz majd neki problémát. A képfeldolgozó processzor legfeljebb 21 megapixeles kamerák alkalmazását teszi lehetővé, ha pedig duálkamera kerül bevetésre, maximum 13+8 MPixeles párossal bír el a lapka. Fényképezésnél olyan lehetőségekkel számolhatnak majd a partnerek, mint a gépi tanulást használó arcfeloldás, intelligens albumlétrehozás, egy kamera mellett is elérhető bokeh effekt, elektronikus stabilizálás, több képkockás zajcsökkentés és lehetne még sorolni. Sajnos a videózáskor nincs Ultra HD opció, be kell érni az 1080p-s minőséggel 30 FPS-es tempó és H.264-es kódolás mellett.

A kapcsolati lehetőségek terén kiemelendő az integrált 4G LTE hálózati modem, ami 300 Mbps-os letöltési sebesség elérését teszi lehetővé megfelelő infrastruktúra mellett, a feltöltések alkalmával pedig 150 Mbps-os tempóval kecsegtethet – Dual-SIM-es felállásban mind a kettő SIM elérheti az LTE hálózatot, ami remek hír. A frekvenciatámogatásban jól áll a rendszerchip, a világ minden táján bevethető lesz. A beépített Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac szabványoknak megfelelő, emellett van Bluetooth 5 modul előkészítés ANT+-szal, FM rádió és A-GPS vevő is GLONASS-szal, valamint BeiDouval megtámogatva. Az Helio P20 előállításáért a TSMC felel, 12 nm-es FinFET gyártástechnológián született meg a lapka, ami egyértelmű előrelépést jelent a korábban alkalmazott 16 nm-es eljárás után. És ne feledjük, ez a megoldás már az olcsóbb készülékeket veszi célba, szóval ennek fényében még inkább dicséretes a fejlettebb technológia alkalmazása.

A MediaTek Helio P22 már tömeggyártásba került, és a vállalat elmondása alapján jó esély van arra, hogy még ebben a negyedévben megjelenjen az első kész okostelefon, amiben már ez a lapka fog szolgálatot teljesíteni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward