Költözést tervez a Kiribati Köztársaság

A Kiribati Köztársaság egyike a Föld azon területeinek, amelyek saját bőrükön tapasztalják a globális klímaváltozás következményeit. Területének nagy része mindössze 2 méterre emelkedik ki a tengerből.  

Költözést tervez a Kiribati Köztársaság

A Kiribati Köztársaság egyike a Föld azon területeinek, amelyek saját bőrükön tapasztalják a globális klímaváltozás következményeit. Az Egyenlítő mentén elhelyezkedő 33 korallszigetből álló ország félúton van Hawaii és Ausztrália között. A szigetek többsége nagyon alacsony fekvésű, legtöbbjük csak mintegy 2 méterre emelkedik ki a tengerből. A tengerszint emelkedésének következtében 1999-ben két szigetecskét már elmerültnek nyilvánítottak. Az állam vezetői attól félnek, hogy a klímaváltozás teljesen felszámolja lakóhelyüket, így szokatlan lépést terveznek: ha a veszély tovább nő, az egész lakosságot Fiji-re költöztetik.

Anote Tong miniszterelnök elmondta Associated Press hírügynökségnek, hogy kormánya úgy döntött, hatezer hektárnyi földterületet vásárol Fiji központi szigetén, Viti Levu-n. A területet egy vallási csoport árulja 9,6 millió dollárért, és megoldást jelenthet Kiribati teljes lakosságának elhelyezésére (103 ezer fő). A megvásárolni kívánt föld egyébként háromszor akkora, mint a Tarawa nevű atoll, amely jelenleg a népesség felének ad otthont. Az ország vezetője hozzátette, hogy reméli, sosem kell költözniük.

Tong azt is elmondta, hogy nem akarnak mindenkit egyetlen területre letelepíteni, de ha feltétlenül szükségessé válik a helyzet, akkor akár ezt is képesek lesznek megtenni. A fiatalabb generáció számára szülőhelyük elhagyása valószínűleg nem választás kérdése lesz, hanem a túlélés érdekében szükséges lépés.

Számos falu már elköltözött, és az emelkedő tengervízszint egyre több helyen keveredik a szigetek talajának édesvízkészletével, ami a lakossági problémákon kívül a növényvilág pusztulását is maga után vonja. Változik az időjárás is: a csapadékmennyiség, az árapály és a viharos időszakok megszokott ütemének változása nagyobb veszélyt jelent az egyelőre csak csekély mértékben, évente 2 milliméterrel emelkedő vízszintnél is.

Fiji állandó lakossága 850 ezer fő, és nagyjából 2200 kilométerre fekszik Kiribatitól. Hogy az ottaniak mit szólnak százezer ember esetleges beköltözéséhez, arról egyelőre nincs információ. Tong jelenleg a parlament hozzájárulására vár a földvásárlás megkezdéséhez, amit reményei szerint áprilisban meg is kap. Ezt követően fogja megkeresni Fiji vezetőit. Fiji kormányszóvivője elmondta, hogy jelenleg szakértők vizsgálják Kiribati terveit és a kormány a jövő hét folyamán szándékozik hivatalos nyilatkozatot tenni az ügyben.

Tong más terveket is megfontolás alá vett a klímaváltozással szembeni harcban. Ezek között szerepel egyes szigetek partjainak magasabbra építése, illetve egy úszó sziget megépítése is. Ez utóbbiról azonban azt mondta, hogy túl drága megoldás lenne, így megvalósulásának kicsi az esélye. Valamilyen formában azonban mindenképp biztosítani akarja Kiribati fennmaradását.

Kiribati a Csendes-óceán legtöbb szigetéhez hasonlóan meglehetősen szegény állam, a GDP egy főre jutó értéke 1600 dollár alatt van, de ahogy Tong elmondta, vannak tartalékaik. A földterületet a hetvenes években a szigeteken folyó foszfátbányászatból befolyt pénzből kívánják megvenni.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward