Kolosszális, 1000 colos MicroLED kijelzőt alkotott a Samsung

A cég akár 16K-s konfigurációban is biztosítani tudja a rendszert, és kiderült, hogy a technológia sokat fejlődött egy év alatt.

Kolosszális, 1000 colos MicroLED kijelzőt alkotott a Samsung

A Samsung a MicroLED technológiás készülékek terén egyértelműen az élmezőnyt erősíti, elképesztő erőforrásokat fordít ennek a fejlesztésére, mivel mindenki úgy véli, hogy ez lesz a jövő. És most a cég előrukkolt a „The Wall” fantázianevű berendezésnek a 2021-es változatával.

Az idei évre datált The Wall lényegében minden szempontból jobb lesz majd a korábbi megoldásoknál Viszont itt a jelek szerint az egyáltalán nem volt a célok között, hogy fogyasztói használatra megfelelő legyen az eredmény. A cég egy 1000 hüvelykes képátlóval rendelkező rendszert leplezett le, ami jobb lesz az eddigi megoldásoknál mind a frissítési rátában, mind a színhűségben, mind pedig a kontrasztarányában.

A Samsung itt a nagy méretet leginkább a figyelemfelkeltés eszközeként használja, szóval itt ez igazából nem is annyira lényeges, függetlenül attól, hogy egy 1000 colos monstrum egyértelműen mágnesként vonzza majd a tekinteteket. A lényeg itt inkább az, hogy akár már 120 Hz-es üzemre is képes lesz majd a MicroLED technológiás panel, ezáltal például a játékok folyamatosabb megjelenítésben is partnernek bizonyulhat majd.

Galéria megnyitása

Lényeges adat az is, hogy a képpontok már akár 1600 nites fényerővel is ragyoghatnak majd, miközben persze képesek a tökéletes sötét biztosítására. Ebből pedig az következik, hogy lényegesen nagyobb lesz a kontraszt, mint amit eddig el lehetett érni a vállalat MicroLED paneljeivel.

Azt is elmondta a Samsung, hogy a LED-es fényforrások, amik itt tulajdonképpen a pixeleket képviselik, 40 százalékkal kisebbek lettek az eddiginél. És ezek nemcsak, hogy jobb fizikai jellemzőkkel bírnak, de még a színeket is pontosabban tudják majd megjeleníteni. Az eddigieknél jobb lesz a színvilág. Az Ultra Chroma technológia révén kisebb hullámhosszt tud előállítani a Samsung a kétszer tisztább RGB színekért.

A felhasználók kedvükre konfigurálhatják a MicroLED kijelzőket. A Samsung bemutatta, hogy 16K Ultra HD felbontású konfigurációt is ki lehet hozni, amennyiben persze megfelelő az átlagosnál jóval szélesebbre szabott képarány (15360 x 2160). De például egy 21:9-es The Wall megalkotásának már semmilyen akadálya nem lehet.

A lehető legjobb látvány elérésén AI képjavító technológiák fognak dolgozni. Biztosított lesz a Micro HDR és a Micro Motion képesség is a jobb látványért és mozgásérzékelésért. Ahhoz is kellően erős lesz a hardveres alapot, hogy négy különálló 4K UHD videó menjen egyszerre egymás mellett például a 16K-s összeállításban.

Galéria megnyitása

Kiemelte azt is a Samsung, hogy sikerült még rugalmasabbá tenni a technológiás a beépíthetőség szempontjából. Már nemcsak a falra lehet majd felszerelni a MicroLED technológiás képernyőt, fel is lógatható, és még akár úgy is lehet használni, mint egy csillárt, a Samsung elmondása szerint. A formára is kevesebb lesz a megkötés, szükség szerint lehetőség lesz többféle alakzatot összerakni, például L formát is leírhat a végeredmény, de már akár konvex vagy konkáv alakzatok is alkothatóak. Ez már jellemzően az üzleti felhasználók számára lehet majd érdekes.

Érdekesség, hogy a dokkolása a paneleknek elvileg már vezeték nélküli lesz. Ez azt jelenti, hogy nem kell majd a különböző MicroLED modulokat fizikailag összekötni. És arra is büszke a Samsung, hogy a mélységét sikerült a felére csökkenteni a szerkezetnek, így kevésbé lesz ormótlan hatása – bár eddig sem volt túl vastag a szerkezet.

Galéria megnyitása

A MicroLED minden kétséget kizáróan egy olyan technológia, ami a jövőben átveheti majd fokozatosan az OLED helyét, mert hiszen majdnem mindenben jobb annál. Viszont a megfelelő pixelsűrűség elérése nagyon komoly fejtörést fog okozni a mérnökök számára a különböző alkalmazási területeken. A Samsung arról például most sem beszélt, hogy a kereskedelmi forgalomba szánt MicroLED megoldásokkal mi a helyzet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap