Kockázatok és ellentmondások

Az Egyesült Államokban 2003 óta először engedélyeztek új gyógyszert az Alzheimer-kór kezelésére, a döntést azonban parázs viták övezik.

Kockázatok és ellentmondások

Az Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) hétfői döntésével ugyanis a szervezet saját statisztikusai és külső szakértői bizottságának tagjai sem értenek egyet. Olyannyira nem, hogy az idegrendszeri terápiák engedélyezésében közreműködő bizottságból a hétfőn bejelentett döntés óta már hárman is kiléptek. A kutatók azt sérelmezték, hogy az FDA az eljárás során nem vette figyelembe szakvéleményüket, amely szerint az Aduhelm nevű (generikus nevén aducanumab) készítmény nem lett volna szabad engedélyezni.

Az Aduhelm engedélyezése nagyon sok szempontból mérföldkőnek számít, ám ezek közül nem mindegyik pozitív fejlemény.

Egy rendkívül fontos készítményről van szó, amely nemcsak hogy hosszú idő óta az első új gyógyszer az Alzheimer-kór kezelésében, de az első olyan hatóanyag is, amely nem tüneti kezelést biztosít, hanem a betegség feltételezett okára irányul, vagyis az Alzheimer-kóros betegek agyában felgyűlő béta-amiloid lerakódásokat célozza meg.

Az Aduhelm tehát betegek és hozzátartozóik millióinak adhat reményt, akik érintettek a máig gyógyíthatatlan, folyamatos szellemi és testi leépüléssel járó kórban, és jelenleg a tüneti kezelésen és az állapotromlás közvetett módszerekkel való lassításán túl nincsnek lehetőségeik. Ez egyben azt is jelenti, hogy a fejlesztő Biogen számára az Aduhelm óriási üzleti lehetőség. Ennek megfelelően meg is kérik az árát, egy évnyi kezeléshez elegendő hatóanyag teljes ára 56 ezer dollárba, tehát nagyjából 16 millió forintba fog kerülni. Az üzleti elemzők szerint az új terápia évente 5–6 milliárd dolláros hasznot hozhat a gyártónak csak az Egyesült Államokban.

Az FDA döntését kritizáló szakértők szerint ugyanakkor az engedély kiadása aggasztó fejlemény, ami nagyon rossz irányba mutat. A terápia hatásossága ugyanis a rendelkezésre álló adatok kapcsán legalábbis vitatható, és a benyújtott információk alapján azt nem lett volna szabad engedélyezni. A döntést így súlyos hibának, és olyan veszélyes precedensnek nevezték többen is, amely alááshatja az ügynökségbe vetett bizalmat.

Galéria megnyitása

Problémás adatok

Az Aduhelm kapcsán a szakértők szerint egyelőre nagyon kevés adat igazolja az Alzheimer-kór kezelésében való hatásosságot. Ugyanakkor a mellékhatások közt vannak nagyon komolyak is, például az agy megduzzadása. A készítmény ráadásul 2019-ben két 3. fázisú klinikai vizsgálaton is elbukott. Ezeket a Biogen maga szakította meg, miután a kettősvak, randomizált, placebokontrollált kutatások köztes elemzési adatai azt mutatták, hogy a szer nem működik úgy, ahogy várták.

Ugyanebben az évben azonban az Aduhelmet sokak meglepetésére újra elővették. A Biogen a döntést azzal indokolta, hogy az egyik korábbi vizsgálat utólagos elemzéséből mégis úgy tűnt, hogy statisztikailag szignifikáns előnyei lehetnek a gyógyszer alkalmazásának. Az analízisből a fejlesztők szerint az látszott, hogy a gyógyszert nagy dózisban kapó páciensek agyában 78 hét leforgása alatt kis mértékben, de kimutathatóan csökkent a béta-amiloid lerakódások mennyisége. (Ezt a nagy dózist hagyta jóvá hétfőn az FDA is.)

Az eredmények továbbá azt is sugallták az elemzés szerint, hogy a hatóanyagot kapott résztvevőknél a kognitív funkciók kis mértékben javultak. A másik klinikai vizsgálat ugyanakkor nem mutatott hasonló előnyöket, ráadásul a most jóváhagyott dózissal kezeltek 40 százalékánál agyi ödémát, vagyis az agy megduzzadását figyelték meg.

A Biogen ezen a ponton benyújtotta az FDA-nek az adatokat – ami elsőre elég rosszul sült el. A gyógyszerfelügyelet statisztikus szakértői 247 oldalas elemzésükben teljesen szétszedték a Biogen eredményeit, megállapítva, hogy nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a kezelés hatásos vagy hogy lassítja a kognitív hanyatlást.

Az elemzők szerint ezért egy újabb klinikai vizsgálatra lenne szükség a pozitív eredmények megerősítésére vagy cáfolására.

2020 novemberében az FDA független szakértőkből álló tanácsadó bizottsága majdnem egyhangúlag szintén elutasította a Biogen engedélyezési kérelmét. A 11 bizottsági tagból 10-en nemmel szavaztak arra a kérdésre, hogy a rendelkezésre álló korlátozott adatok alapján értékelhető-e az aducanumab hatásossága az Alzheimer-kór kezelésében, 1 tag pedig bizonytalan volt a kérdésben.

A bizottság munkájában részt vevő egyik szakértő azt is megjegyezte, hogy a Biogen optimista attitűdje és a tényleges vizsgálati adatok egyáltalán nem állnak egyensúlyban egymással. „Olyan mintha a tévé hangja és képe nem lenne szinkronban. Legalább egy tucat aggasztó dolog van, amely kétségbe vonja a bizonyítékok konzisztenciáját” – mondta el Caleb Alexander, a Johns Hopkins Egyetem járványügyi professzora a bizottság ülésén. „Minden egyes pontra, amely a hatásosság felé mutat, legalább egy olyan tényező jut, amely ezt megkérdőjelezi.”

Galéria megnyitása

Vitatott döntés

Az FDA azonban ezen vélemény és a jelentés ellenére hétfőn mindenféle újabb adatok nélkül engedélyezte a gyógyszert. Az ügynökség azzal indokolta a döntést, hogy az Aduhelmet nem igazolt hatásossága miatt engedélyezték, hanem egy helyettesítő végpont miatt, amely az egyik vizsgálat során azt sugallta, hogy a gyógyszer potenciálisan képes lehet a béta-amiloid plakkok felszámolására az agyban.

A gyógyszert gyorsított eljárásban engedélyezték, ahogy Patrizia Cavazzoni, az FDA igazgatója a döntésről szóló beszámolójában írja, azért, mert ezt az eljárást kifejezetten olyan, potenciálisan értékes terápiáknál használják, amelyek súlyos, gyógyíthatatlan betegségek esetében ígéretesnek tűnnek. Ilyen körülmények között pedig, mint írja, az előnyökkel kapcsolatos bizonytalanságok sem jelentenek akadályt, ha van jele előnyöknek.

„Az Aduhelmmel való kezelés pedig minden klinikai vizsgálatban azt mutatta, hogy a készítmény alkalmas a béta-amiloid plakkok tetemes csökkentésére”

– írja Cavazzoni (bár ez ebben a formában nem igaz). Azt is hozzátette, hogy a szakértői bizottság véleményének meghallgatása után az FDA tovább folytatta az adatok mérlegelését, és végül úgy döntöttek, hogy a benyújtott információk alapján elegendő bizonyíték van a gyorsított engedélyezéshez.

A döntés érthető módon megdöbbentette mindazon kutatókat, akik független szakértőként részt vettek az adatok kiértékelésében, de a szakma döntésben nem közreműködő része is jobbára értetlenül áll a fejlemények előtt. Mark Dallas, a Reading Egyetem idegkutatója szerint az FDA rendkívül veszélyes precedenst teremtett, ami komolyan befolyásolhatja az Alzheimer-kór kezelésének jövőjét, és a más komplex egészségi problémákra fejlesztett terápiák sorsát is. A klinikai vizsgálatok ugyanis egyáltalán nem nyújtanak világos képet arról, hogy az Aduhelm valóban hasznos a demencia kezelésében.

„Demenciával foglalkozó orvosként és kutatóként, és úgy, hogy saját családomból is van tapasztalatom az Alzheimer-kórral, azok közé tartozom, akik nagyon-nagyon várják, hogy végre legyen hatásos kezelés a betegségre. Az aducanumab engedélyezését viszont súlyos hibának tartom, amely negatív hatással lesz a betegekre és családtagjaikra, és katasztrofális következményekkel lehet a jelenleg fejlesztés alatt álló demenciakezelésekre is”

– mondja Robert Howard, a University College London pszichiátriaprofesszora.

A tágabb szakmai közeg is aggódik, hogy a döntés abba az irányba viheti az FDA-t, ahol az engedélyezéseket mostantól inkább az határozza meg, hogy mennyire lenne szükség egy készítményre, nem pedig az, hogy mennyire sikerült igazolni az adott szer hatásosságát. Ezzel súlyosan sérülhetnek a gyógyszerek engedélyeztetésével kapcsolatos szigorú alapelvek, és fennáll a veszélye, hogy gyógyszeripar a táplálékkiegészítők színvonalára süllyed, mondja Derek Lowe gyógyszeripari szakértő.

Galéria megnyitása

***

A kezelés kapcsán ráadásul más kérdések is felmerülnek. A legfőbb, hogy az Alzheimer-kór pontos oka a mai napig ismeretlen, és nem tudni, hogy az agyi plakkok okozói vagy következményei a kóros folyamatnak, illetve hogy mennyiben van közük a kognitív leépüléshez. Sőt: az amiloid-hipotézisre épülő terápiákat eddig kudarcok hosszú sora jellemzi. Így hiába csökkenti esetleg a Biogen gyógyszere a plakkok mennyiségét, ettől sem biztos, hogy javulni fog a betegek állapota, vagy akár lassabbá válik a romlás.

A csökkenés ráadásul a vonatkozó kutatás szerint is igen mérsékeltnek tűnik: a placebocsoport és a hatóanyagot kapott csoport között ebben e tekintetben egy 18 pontos skálán bőven egy ponton belüli volt a különbség. A Biogen azonban ettől függetlenül állítólag két héten belül elkezdi a szer kiszállítását 900 amerikai egészségügyi intézménybe. Az Aduhelmet intravénásan kell alkalmazni, a kezelések négy hetente vannak, és egy órát tartanak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap