Kockákból építkezik az MIT alakváltó kijelzője

A Tangible Media Lab munkatársai először két éve mutatták be dinamikus alakváltó kijelzőjüket, amelyben függőleges mozgásra képes oszlopok alkotják a pixeleket,

Kockákból építkezik az MIT alakváltó kijelzője

Az MIT Tangible Media Lab munkatársai először két éve mutatták be dinamikus alakváltó kijelzőjüket, az inFORM-projektet. Egy egymás mellé helyezett piciny oszlopokból összeálló felületről van szó, amelyben az oszlopok a felhasználói utasításoknak megfelelően rendeződnek el, és kiemelkedve vagy besüllyedve dinamikus háromdimenziós formákat hoznak létre. Gyakorlatilag tehát egy olyan 3D kijelzőről van szó, amely megfogható fizikai formát képes adni az adatoknak. A szakértők az elmúlt évek során továbbfejlesztettékaz inFORM-ot, és új projektjük, a Kinetic Blocks keretében az oszlopszerű „pixelek” immár egyszerűbb építményeket is képesek létrehozni a rendelkezésükre álló építőkockákból.

Az új fejlesztésnél, ahogy a régi esetében is, egy Microsoft Kinect révén táplálják be a térbeli információkat a kijelző rendszerébe, amely ilyen módon képes lesz a ráhelyezett tárgyakat fizikailag manipulálni. Bár már az inFORM révén is lehetséges volt valós időben mozgatni a pixeleket, a továbbfejlesztett verzió még gyorsabb és precízebb mozgatást tesz lehetővé, így már több elemből álló szerkezetek felépítésére és lebontására is alkalmas a rendszer. Az új kijelző révén pedig immár az is megvalósítható, hogy az annak memóriájában tárolt terveket egyetlen gombnyomásra elkezdje kivitelezni a rendszer.

Bár a mellékelt felvételek alapján első pillantásra úgy tűnhet, hogy a kutatók egy nagyon bonyolult, bár kétségkívül roppant bájos módszert dolgoztak ki arra, amire már a legtöbb egy éves gyerek is képes, vagyis hogy kockákat rakjon egymásra, ennél jóval többről van szó. A fejlesztők digitális információkat tettek fizikaivá, egy egészen újfajta módon, amely így lehetővé teszi, hogy mozgásra önmaguktól képtelen objektumok mozogni kezdjenek.

Hogy ez a jövőben mire lesz jó, azt egyelőre nem tudni, de az ötlet kétségkívül új lehetőségeket vet fel az építmények távolról történő létrehozásával, vagy automatikus összeszerelésével kapcsolatban. Ha nem is a mostani oszlopos módszerrel, de egy napon más megoldásokkal, mágneses terek vagy légpárnák révén talán egész épületek lehetnek létrehozhatók vagy szétszedhetők az egyelőre csak csírájában létező technológiával.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward