Klónjátékok, avagy pofátlanság határán nincsen vámvizsgálat - 2. rész

Winston mint panda, lenyúlt Hearthstone és egy 90%-ban lopott játék. Cikkünkben ismét a plágium témáját járjuk körbe.

Klónjátékok, avagy pofátlanság határán nincsen vámvizsgálat - 2. rész

A cikk első része itt olvasható.

Magától értetődik, hogy a hallatlan népszerűségnek örvendő Overwatch milliós felhasználóbázisát is rengetegen megirigyelték. Ennek megfelelően 2016-ban milliók nézték leesett állal a Legend of Titan videóit, mivel arról kilométerekről ordított, hogy a készítők finoman fogalmazva nagy rajongói a Blizzard sikercímének. A botrány hullámai olyan magasra csaptak, hogy a Xi'an Vulcan Network Technology Co. illetékesei végül kénytelenek voltak leszögezni, hogy ez távolról sem művük végleges verziója, csupán egy tech-demó, éshogy a végeredmény nem hasonlít majd a világhírű FPS-re. Ez viszont nem magyarázza meg azt, hogy miért is érezték úgy, hogy jóformán egy az egyben le kell másolniuk valaki szellemi termékét.

Ezt a kérdést a lélegzetelállítóan pofátlan Hero Mission esetében is feltehetjük, bár alá kell írni, hogy a fejlesztők itt legalább megpróbáltak némi egyedi színt vinni a játékba. Winston ezért jókora pandaként veti bele magát a küzdelmekbe, Roadhog Halhatlan Joe (Mad Max) erősen elhízott klónjára hajaz, Genji biológiai apja a Final Fantasy 7 gonosztevője, Sephiroth volt, míg McCree-t nővé operálták.

A 2015-ben kiadott Splatoon újfent bebizonyította, hogy a saját útját járó Nintendo illetékesei ugyan néha durván bakot lőnek, deahogy azt közel ötmillió eladott kópia is igazolja, ettől függetlenül a cég kreatív szakemberei igencsak értik a dolgukat. A már-már hisztérikus fogadtatást jól jelzi, hogy rafinált, biztos haszonban reménykedő rablók egy egész kamionnal lovasítottak meg a program egy különleges kiadásából. Ennek tükrében aligha meglepő, hogy a Nine Tour stúdió tagjai lecsaptak a kínálkozó alkalomra és Sepia Go!-ként terjesztett, gyenge minőségű, szégyentelen klónjukkal hozták rá a röhögőgörcsöt a vásárlókra. A japán vállalat jogászai velük ellentétben nem sokat kacagtak, hanem perre mentek, melynek eredményeképpen a világverőnek bajosan nevezhető játék terjesztését le kellett állítani. Idén januártól kezdve azonban gyaníthatóan átmenetileg újfent elérhető a némileg átalakított, ám az ihletforrásra az ildomosnál így is jobban hajazó mű.

A Hearthstone-ból már-már túlzó módon merítő Legend of Crouching Dragon-t jegyző Unico Interactive döntéshozói még rosszabbul jártak, mert 2014-ben a Blizzard kiváló ügyvédjei totális és megkérdőjelezhetetlen diadalt arattak felettük a tárgyalóteremben. A bíróság határozatának értelmében bocsánatot kellett kérniük azért, mertfittyet hánytak a szerzői jogi szabályokra és tízmillió jüanra, azaz akkori árakon számolva 1,6 millió dollárra rúgó kártérítést is fizethettek a sértettnek.

Galéria megnyitása
A kép forrása az mmoculture.com

Végül, cikkünk aligha lenne teljes a leghírhedtebb példa, a 2016-os szilveszteri válogatásunkban már megemlített, valamennyi riválisan túltevő Limbo of the Lost nélkül. Először a gameplasma.com egyik újságírója fedezte fel, hogy az alkotás több látványeleme is kísértetiesen hasonlít az Oblivionra, majd hamar kiderült, hogy a kalandjátékban hemzsegnek a lopott helyszínek és dialógusok.

Galéria megnyitása
A kép forrása a Limbo of the Lost wiki

A teljes, egy külön wiki-t igénylő, bő és felháborító lista láttán könnyedén leeshet az állunk. A The Elder Scrolls III: Morrowind mellett az Unreal Tournament 2003-ból és 2004-ből, a Diablo II, a Thief: The Dark Project-ből, a Thief: Deadly Shadows-ból, a Silent Hill 4: The Room-ból, a Return to Castle Wolfenstein-ből, a Painkillerből, illetve kiegészítőjéből, a Painkiller: Battle out of Hellből, a Vampire: The Masquerade - Bloodlines-ból, a The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth-ből, a Hexenből és a World of Warcraftból is kölcsönöztek a hallatlanul ostoba plagizátorok. Hogy pontosan ki volt az, aki abban a hitben élt, hogy sosem derül ki, ha innen-onnan kivágott elemekből összeollóz magának egy játékot, azt a mai napig homály fedi. Mivel bár a Majestic Studios-nál az elkerülhetetlen lebukás után közleményben tudatták a közönséggel, hogy egy vérlázítóan alacsony munkamorálú külsős rombolta le a renoméjukat,az illető nevét nem közölték, táptalajt nyújtva olyan pletykáknak, miszerint a titokzatos bűnbak nem is létezik.

Ezzel cikkünk végére értünk. Ha ti is ismertek hasonló példákat, kérjük, osszátok meg velünk őket a fórumon!

A logó egy NeoGaf fórumán lévő kép felhasználásával készült.

Neked ajánljuk

arrow_backward arrow_forward
Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward