Kiválóan teljesített a második negyedévben az Alphabet

A vállalat még akkor is jól áll, ha belekalkulálja az adatokba azt a veszteséget, amit a rekordbüntetés miatt szenvedett el.

Kiválóan teljesített a második negyedévben az Alphabet

Az Alphabet bevétele már tavaly átlépte éves szinten a 100 milliárd dollárt, és valószínűleg ezt idén is bőven teljesíteni fogja a vállalat. A második negyedéves eredmények nagyon szépen mutatnak, meredek emelkedés történt a tavalyi számokhoz képest, pedig a Google-nek még mindig akadnak olyan termékei, amiket nem használ ki pénzszerzés céljával.

32,66 milliárd dolláros bevételt ért el az Alphabet az áprilistól júniusig tartó időszakban, ami nem kevesebb mint 26 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva, 2017-ben ugyanis még „csak” 26,01 milliárdos összeg szerepelt a cég neve mellett. Ez persze még a teljes bevétel, nem pedig a nyereség. A vállalat nettó profitja 3,2 milliárd dollár lett, a működési nyereség tekintetében pedig 2,8 milliárdos eredményről számolhatunk be. Ilyen téren már nem tudott előrelépést produkálni az Alphabet, 10 százalékkal alulmúlta a tavalyi 3,5 milliárd dolláros nettó profitját, de ez csak annak köszönhető, hogy máris leírta azt a kiesést, amit Európában szenvedett el egy büntetés miatt, ez pedig nagyjából 5,09 milliárd dolláros összegnek megfelelő mínuszt jelent, szóval valójában kb. 8,3 milliárd dollár körül alakulhatott volna a profit mértéke.

Galéria megnyitása

A holding legfőbb bevételforrását a reklámok jelentik, elképesztően magas, 28 milliárd dolláros összeg származik a hirdetésekből. A Google folyamatosan dolgozik azon, hogy milyen új reklámokkal tudna még érvényesülni, és a jelek szerint a cég jó irányba halad, hiszen már csak ebből több pénzt termelt, mint ami tavaly a teljes bevételét jelentette ebben az időszakban. Az egyéb forrásból származó összegeket nem részletezte a Google, pedig több mint 4,4 milliárd dollárról lehet beszélni ilyen tekintetben is, és ez a szám a tavalyihoz képest 37%-kal gyarapodott. A vállalatnak termelnek az értékesített hardverek, a Google Play Áruházból is van bevétele, és lehetne még sorolni a hasznot hozó szolgáltatásokat.

A keresőóriás elképesztően sok embert foglalkoztat már. A friss negyedéves jelentésből az is kiderült, hogy mindössze egy év alatt kb.13 ezerrel növekedett az alkalmazottak száma. Jelenleg a Google foglalkoztatásában világszerte több mint 89 000 munkavállaló van. Ha ilyen ütemben gyarapodik tovább a dolgozók tábora, akkor a becslések szerint Google 2019 elejére elérheti a hat számjegyű lélekszámot.

Galéria megnyitása

A pénzügyi eredmények kapcsán Sundar Pichai még azt is megjegyezte, hogy bőven van növekedési tartalék a Google-ben, hiszen akad olyan szolgáltatása is, amit eddig nem monetizált. A szakember elmondása szerint a Google Fordítóban óriási potenciál van, és lényegében még teljesen kiaknázatlanul áll a bevételszerzés szempontjából. A szolgáltatásban nincsenek például reklámok sem, pedig igazán sokrétű ajánlások szerepelhetnének benne az utazók számára is. A legfrissebb adatok szerint már több mint 143 milliárd szót fordítanak ezzel az emberek naponta, és például a labdarúgó-világbajnokság alatt az orosz fordítások száma rendkívüli módon megugrott. A Google folyamatosan komoly bevételeket ér el a Keresővel, a YouTube révén, a Dokumentumokkal, valamint a Gmaillel is, és talán a Google Fordító lesz a következő, amiből sikerrel teremt pénzt. Mindazonáltal Pichai egyelőre csak arról beszélt, hogy nagy lehetőségek rejlenek a szolgáltatásban, arra nem tért ki, hogy miként próbálhatja majd a vállalat kiaknázni ezt a jövőben.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward