Shop menü

KITERJESZTETT VALÓSÁG SZEMÜVEGRŐL RÁNTOTTA LE A LEPLET A XIAOMI

A Wireless AR Glass immerzív élményt biztosíthat, a formája egy hagyományos szemüvegéhez hasonlít, de azért masszívabb annál, viszont a tervezésnél a súlycsökkentés fontos szempont volt.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Kiterjesztett valóság szemüvegről rántotta le a leplet a Xiaomi

A Mobil Világkongresszus keretei között a VR és AR kiegészítők is szép számban bukkantak fel, már korábban bemutatott eszközöket is felvonultattak a gyártók és teljesen új megoldások is érkeztek. Mások mellett a Xiaomi is előhúzott a kalapból egy AR szemüveget, ami a Qualcomm által tervezett platform köré épül.

Galéria megnyitása

A leleplezett eszköz teljes neve Xiaomi Wireless AR Glass Discovery Edition, és ez egyelőre még csak egy koncepció, de nagyon komoly tervei vannak a területen a gyártónak. Többször is kiemelte a Xiaomi, hogy saját fejlesztésről van szó, de azért elég kísértetiesen hasonlít arra a referencia dizájnra, amit tavaly májusban jelentett be a Qualcomm, és talán nem fog meglepetést okozni, hogy a szemüveg a Snapdragon XR2 Gen 1 platformra épül.

A szerkezet nagyon alacsony késleltetést képes elérni a vezeték nélküli kapcsolatok esetében, ennek köszönhetően zökkenőmentes élményben lehet majd része a felhasználóknak a szemüveg alkalmazása során. A Xiaomi arról beszélt, hogy az ehhez szükséges kommunikációs rendszert magának dolgozta ki. Állítólag egészen 50 ms-ig képes lemenni a képátvitel és a feldolgozás során, ami tényleg egészen jól hangzik, ezt el lehet fogadni azért cserébe, hogy közben kábelmentesen, teljes szabadsággal üzemel.

Galéria megnyitása

Pénzt és energiát nem sajnálva tervezte meg a szemüveget a vállalat, ami az anyaghasználatban egészen biztos, hogy meg is mutatkozik. A lehető legalacsonyabb tömeg elérése érdekében a Xioami tervezői magnézium ötvözetet, és egyebek mellett szénszálas szövetet (karbont) használtak fel, de azért a végeredmény még így is eléggé vaskos dizájnnal rendelkezik és 126 grammot nyom, de az okosszemüvegek körében ez már kedvező értéknek számít. Részben a tömegcsökkentés miatt az akkumulátor is különleges, szilíciumot használ az anód esetén.

A készülék a beépített szenzorok révén elképesztő precizitással tudja majd azt követni, hogy éppen hogyan mozdul el. A kalibrációs munkálatok a fejlesztés során több ezer órányi adatelemzéssel jártak. A fejlesztés során pedig folyamatosan arra összpontosított a Xiaomi, hogy tökéletes összhangot teremtsen a szemüveggel a hagyományos és a digitális világban megjelenő dolgok között. Ehhez pedig a lehető legjobb megjelenítési technológiára is szükség volt.

Galéria megnyitása

A Wireless AR Glass „retina szintű” képi élményt ígér, egy olyan csúcskategóriás koncepciót használ, ami a paraméterei alapján tényleg „láthatatlanná” teszi a pixeleket. A Xiaomi arról beszélt, hogy szögfelbontás közel azon a szinten áll, ahonnan a szem nem képes a különbségeket érzékelni. 60 PPD (pixel/fok) esetén az emberi szem már nem képes különbséget tenni, a szemüvegbe épített megjelenítő pedig 58 PPD-vel dolgozik. Ezzel az iparágban az első, nincs ennél jobb felbontású megoldás okosszemüvegben.

Galéria megnyitása

Egy Micro OLED technológiás, prizmát használó megoldásról van szó, ami még a fényerőt tekintve is kiemelkedő teljesítményre lesz képes. 1200 nites fényerőt tud elérni, ezáltal nappali fényben is jól látható lesz, és azért a szemüveg is úgy lett kialakítva, hogy a környezeti fény ne tegye tönkre a kiterjesztett valóság élményét. A különböző fényviszonyokhoz természetes módon lesz képes alkalmazkodni az eszköz. Működhet ez akár VR módban is, amikor a környezetből érkező dolgokat nem különöseben lehet látni, nemcsak kiterjesztett valóságban használható.

A vezérlés megoldható lesz kéz gesztusokkal, rendkívül pontosan tudja felismerni a szemüveg a beépített kamerák révén, hogy miként mozdítja az ember az ujjait. Ezáltal nagyon kellemes élmény lesz a kontroll gyakorlása bármilyen helyzetben, hiszen nem kell állandóan távvezérlővel babrálni, gombokat tapogatni. A Wireless AR Glass támogatja a Qualcomm Spaces-t, az OpenXR-t, valamint a Microsoft MRTK keretrendszert is. A külső kamerákkal képes lesz a külvilág feltérképezése mellett felvételek készítésére is.

Galéria megnyitása

Állítólag azt is meg lehet majd oldani, hogy a különböző eszközökhöz gördülékenyen kapcsolódjon a szemüveg, méghozzá egészen izgalmas módja is lehet ennek. Például meg lehet majd „fogni” egy gesztussal a Xiaomi televízión futó képet, és át lehet majd emelni a szemüveg megjelenítőjére, és lehet így tovább nézni például egy filmet, ha elindul valahova a felhasználó. Saját tárhelye nincs a szemüvegnek, de vezeték nélküli kapcsolódással képes lesz a médiafolyamokat kezelni.

Arról egyelőre nem esett szó, hogy kereskedelmi forgalomba szánt termék mikor lehet majd ebből a koncepcióból. A végleges eszköz persze egészen biztos, hogy nem pont így néz majd ki.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére