Shop menü

KITERJESZTETT VALÓSÁG SZEMÜVEGEKHEZ ALKOTOTT ÚJ SZENZOROKAT A SAMSUNG

Egy ToF szenzorral és egy még különlegesebb értékelővel állt elő a vállalat, ezek az ISOCELL Vizion szériát gyarapítják.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Kiterjesztett valóság szemüvegekhez alkotott új szenzorokat a Samsung

A Samsung egyebek mellett a speciális képalkotó egységek terén is otthonosan mozog, és a vállalat most be is mutatott két olyan terméket, amit nem éppen hétköznapi használatra szánnak. A gyártó nagy mennyiségben szállít okostelefonok kamerájához érzékelőket, de most nem ilyen megoldásokkal állt elő, hanem a VR/AR eszközöket vette célba.

Már hosszú évek óta dolgozik a Samsung az ISOCELL Vizion termékcsaládon belül olyan szenzorokon, amik például gépi látáshoz vagy más egyéb céllal alkalmazhatók. 2020-ban mutatta be a vállalat az első indirekt 3D ToF szenzort, most pedig ezen az úton tovább haladva egy új ToF szenzorral is előrukkolt. Az ISOCELL Vizion 33D után most itt a Vizion 63D, ami a maga nemében egyedülálló lett.

Galéria megnyitása

A világon először itt egy olyan lapkát alkottak a Samsung fejlesztői, ami nemcsak a szenzort foglalja magában, hanem a több rétegnek köszönhetően a mélységérzékelési információkat feldolgozó ISP egységet is. Ennek köszönhetően nem kell a tervezőknek külön chipet pakolni a szenzor mellé az érzékelőtől érkező információk kezelésére. Magától ki tudja számítani a mélység információkat azonnal az érzékeléssel együtt, ennek pedig több előnye is lesz a működésre nézve.

Jobb lesz a rendszer optimalizáltsága, és konzisztens teljesítménnyel fog szolgálni. Alacsonyabb lesz a késleltetés a működés során, ami kifejezetten fontos a kiterjesztett valóság szemüvegek esetén, ahol ez meghatározhatja a felhasználói élményt. A fogyasztás is alacsonyabb lesz a fejlett dizájnnak köszönhetően, a Vizion 33D-hez képest 40 százalékkal kér kevesebb áramot normál üzemben.

Galéria megnyitása

Az ISOCELL Vizion 63D szenzor 640 x 480 pixel felbontású, és 60 FPS-es sebességgel tudja a mélységadatokat feldolgozni menet közben, 320 x 240 képpontos felbontás mellett. A maximális részletesség esetén már valamelyest lassabb a tempója. Fáziskülönbségek figyelésével tudja a mélységérzékelést megvalósítani a Samsung újdonsága, tehát indirekt ToF szenzorról van szó. Ez azért fontos, mert nemcsak, hogy közvetlenebb érzékelést tesz lehetővé, de még pontosabb is.

Az érzékelő „hasznos” felülete egyébként nem nagy, mindössze 1/6,4 colos, de a kicsi felbontás miatt így is egészen nagyok, 3,5 mikron méretűek a pontok. Normál üzemben 5 méteres távolságba működik minden módban, spot és széles felületet lefedő érzékeléssel is, de szükség esetén 10 méteres maximális hatótáv is elérhető. A gyártás pedig BST eljárással történik, ennek köszönhetően az infravörösfényre még érzékenyebb lesz.

Nemcsak szemüvegekben lesz hatékonyan bevethető az ISOCELL Vizion 63D, hanem akár robotokban is. Sőt mi több, igazából a cég szerint még biztonsági feladatot is elláthat és integrálható arcfelismerő berendezésekbe, mert a felbontása erre alkalmassá teszi.

Hírünk másik újdonsága az ISOCELL Vizion 931. Ez egy globális zárral tervezett érzékelő, tehát az egész felületén minden képponttól azonnal fogja kiolvasni az adatokat, nem pedig a megszokott módon, soronként halad. Ennek köszönhetően nem kell attól tartani, hogy a kép „deformálódik” a kiolvasásból fakadó késleltetés miatt, ami főleg a gyorsan mozgó témáknál jelent gondot. Ez az érzékelő sem túl magas felbontású, csak 640 x 640 képpontos, és arra szolgál, hogy ezzel oldják meg az XR szemüvegekben a szemkövetést, gesztusfelismerést.  

Galéria megnyitása

Előre láthatólag egy szemüvegben több ISOCELL Vizion 931 szenzor is munkára lesz fogva, erre pedig a Samsung fel is készítette a rendszert. A „multi-drop” megoldásnak köszönhetően össze lehet majd fogni egyetlen kábeles kapcsolattal négy ilyen érzékelőt, ami a tervezés során megkönnyíti a szakemberek dolgát. És az sem utolsó szempont, hogy így később a javítása is könnyebb lehet.

A Samsung együtt dolgozik a Qualcommal és a Google-lel egy kiterjesztett valóság szemüvegen, és nem kizárt, hogy ezek a szenzorok már bevetésre fognak kerülni abban a termékben, ami a kollaboráció eredményeként jöhet létre.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére