Kiszivárgott útiterven a ZEN 5 alapú RYZEN 8000-es sorozatú AMD processzorok és APU-k

A ZEN 5 alapú termékek érkezésére várhatóan majd csak valamikor 2023 folyamán számíthatunk, legalábbis az aktuális pletykák alapján erre lehet következtetni.

Kiszivárgott útiterven a ZEN 5 alapú RYZEN 8000-es sorozatú AMD processzorok és APU-k

Az AMD háza táján jelenleg a ZEN 3 architektúra köré épülő processzorok alkotják a termékpaletta gerincét, de már a ZEN 4 is felbukkant a láthatáron, amely 5 nm-es csíkszélességgel készülő processzorok formájában válhat elérhetővé. Noha a ZEN 4 érkezésére is várni kell még, már a ZEN 5-ös fejlesztéssel kapcsolatban is felröppent némi pletyka, hála egy kiszivárgott útiterv-részletnek, ami egyenesen Kínából érkezett. Mivel ezek nem hivatalos forrásból származó értesülések, most is érdemes őket kellő gyanakvással fogadni.

A dolgok jelenlegi állása szerint úgy tűnik, a ZEN 5 architektúra köré épülő processzorok a RYZEN 8000-es sorozatot erősítik majd, mind a processzorok, mind pedig az APU egységek terén: előbbiek a Granite Ridge, míg utóbbiak a Strix Point kódnevet viselhetik. Közös tulajdonság, hogy mindkét esetben 3 nm-es csíkszélesség adja az alapokat, ám az egyelőre nem világos, hogy csak és kizárólag a TSMC-re támaszkodik-e a vállalat, vagy a Samsung szolgálatait is igénybe veszi-e a későbbiekben, ugyanis a Samsung is kínál majd 3 nm-es gyártástechnológiát.

A Granit Ridge kódnévre keresztelt asztali processzorok, amelyek a ZEN 4 architektúra köré épülő Raphael széria után érkeznek, várhatóan szintén Socket AM5-ös foglalatba illeszkedhetnek majd. Utóbbival kapcsolatban egyébként éppen a napokban röppent fel a hír, hogy elég nagy változást hoz, ugyanis nemcsak több érintkezőt tartalmaz majd, mint a Socket AM4, hanem az érintkezők kialakítását is megváltoztatják a jelenlegi PGA-ról LGA rendszerűre, vagyis ezen a téren az Intel processzoraihoz hasonlítanak majd az új AMD központi egységek.

Galéria megnyitásaA Strix Point esetében különlegesség, hogy ez a kiadás már hibrid felépítéssel rendelkezhet, ami azt jelenti, hogy különböző architektúra köré épülő processzormagok lapulhatnak a tokozáson belül. A RYZEN 8000-es sorozatú APU egységeknél a feltételezések szerint a ZEN 4 és a ZEN 5 alapú processzormagok jelenlétére számíthatunk, ám az egyelőre nem világos, pontosan mennyi kap helyet a fedélzeten az egyes magtípusokból.

Az energiahatékonyságra hangolt processzormagok egyébként a ZEN 4D kódnevet kaphatják majd a Strix Point esetében. Fura viszont, hogy az új APU egységeknél 3 nm-es csíkszélességről árulkodik a kiszivárgott útiterv, a ZEN 4 azonban 5 nm-es csíkszélességgel készül.

Vagy arról lehet szó, hogy az AMD átülteti ezt a fejlesztést is 3 nm-es gyártástechnológiára, vagy arról, hogy a ZEN 4D processzormagok egy külön lapkán kapnak helyet és továbbra is 5 nm-es csíkszélességgel készülnek, a dián azonban a ZEN 5-ös processzormagok gyártástechnológiája szerepel, erre idővel fény derül.

Az asztali szegmensbe szánt újdonságokon kívül az EPYC sorozat ZEN 5 alapú tagjairól is érkezett némi információ. Ezek a modellek a Turing kódnevet viselik majd és az EPYC 7005-ös sorozatot erősítik, természetesen ZEN 5 architektúra köré épülnek, és várhatóan szintén 3 nm-es csíkszélességgel készülnek. Hogy mi a helyzet a RYZEN Threadripper szériával? Ez egyelőre rejtély.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap