Shop menü

KISZIVÁRGOTT INTEL ARROW LAKE-S PLATFORM-DIAGRAM: TÖBB PCIE SÁV ÉRKEZIK, A DDR4-ES MEMÓRIATÁMOGATÁS MEGSZŰNIK

A lenti információk közül elég sokkal találkozhattunk már a korábbi pletykák alkalmával.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Kiszivárgott Intel Arrow Lake-S platform-diagram: Több PCIe sáv érkezik, a DDR4-es memóriatámogatás megszűnik

Az Intel érkező Arrow Lake-S processzoraival kapcsolatban, amelyek valamikor az év negyedik negyedévében teszik tiszteletüket a piacon, már elég sok minden tudható. Első körben jó eséllyel most is a szorzózár-mentes példányok jelennek meg, majd ezeket követik a szorzózáras, költséghatékonyabban megvásárolható verziók.

Az már régóta nem titok, hogy az újdonságokhoz új platform érkezik, amelynek alapját a 800-as sorozatú lapkakészlet alkotja, maguk a processzorok pedig LGA-1851-es foglalatba illeszkednek, vagyis mindenképpen új alaplapra lesz szükség a használatukhoz. Nemrégiben kiszivárgott néhány információ a platformmal kapcsolatban, hála a ChipHell virtuális hasábjain megjelenő diának, amire az egyik népszerű hardverdetektív, HXL figyelt fel, majd rögtön meg is osztotta felfedezését a publikummal az „X”-en keresztül.

Az Arrow Lake-S processzorok esetében a PCI Express vezérlő fejlődik, így most már összesen 32 darab sávot kínál, amelyek közül 16 darabot grafikai célokra, videokártyákhoz lehet bevetni, PCI Express 5.0-s alapokon. 8 sáv jut majd a lapkakészlet és a processzor közötti kommunikáció lebonyolítására, de itt már csak PCIe 4.0 x8-os linkkel számolhatunk, ez lesz lényegében a DMI. A maradék 8 slotot már M.2-es bővítőhelyek számára tartják fenn, de sajnos nem mind PCI Express 5.0-s szabványú: négy sáv PCIe 5.0-s, a másik négy pedig PCIe 4.0-s sávszélességet kínál. Ezzel végre az Intel processzorok is két M.2-es slotot szolgálhatnak ki, mint az AMD Raphael és Granite Ridge modelljei. A felsorolt sávokat – a DMI-től eltekintve – egyéb célokra is bevethetik majd az alaplapgyártók.

A fentiek alapján a System Agent részleg az Alder Lake-S és Raptor Lake-S modellekéhez képest már 20 darab PCIe 5.0-s és 12 darab PCIe 4.0-s sávot kínál, természetesen a fentebb részletezett elrendezésben. Ehhez képest az Alder Lake-S, a Raptor Lake-S, és a Raptor Lake Refresh-S modelleknél még csak 16 darab PCIe 5.0-s és 12 darab PCIe 4.0-s sáv állt rendelkezésre, így az M.2-es slotok csak akkor válthattak PCIe 5.0-s alapokra, ha ezeket a sávokat a PEG x16-os részlegtől vonták el – erre természetesen volt is példa az egyes alaplapoknál. Az Arrow Lake-S generációnál ilyen probléma már nem lesz. A PCI Express 5.0 x4-es sáv valószínűleg SSD kártyák számára lesz fenntartva az alaplapok többségénél, ám a PCI Express 4.0 x4-es kapcsolatot már akár Thunderbolt 4 vagy USB4 vezérlőhöz, illetve bármilyen egyéb olyan eszközhöz is felhasználhatják, ami képes profitálni belőle.

Galéria megnyitása

Memóriatámogatás terén a korábban már sokszor hangoztatott információ köszön vissza: az Arrow Lake-S platform szakítani fog a DDR4-es memóriamodulok támogatásával, csak és kizárólag DDR5-ös modulokat támogat majd. A gyakorlati megvalósítás kétcsatornás, négy alcsatornából álló támogatást takar, egy-egy csatornára maximum két darab memóriamodul kapcsolódhat, vagyis ezen a téren nem lesz különbség. Arról egyelőre nincs információ, hogy gyárilag milyen sebességű DDR5-ös modulokat támogatnak az új processzorok, de arra van esély, hogy az XMP 3.0-s támogatáson keresztül akár DDR5-10000 MT/s sebességű, vagy ennél is gyorsabb modulokkal használjuk majd a rendszereket. Az új processzorok mellé normál asztali modulokat (UDIMM), mobil modulokat (So-DIMM), illetve új generációs CAMM2-es modulokat egyaránt társíthatnak majd a gyártók. Az LPCAMM2 szabvány támogatása kérdéses, de mivel az úgyis a mobil konfigurációkat célozza, sok jelentősége nincs.

Az új processzorok iGPU-jának kijelző-vezérlője szintén fejlődni fog, azaz már HDMI 2.1-es és DisplayPort 2.1-es videó kimenetet is kezelhet, már amennyiben az alaplapgyártók az új szabványok támogatása mellett döntenek. Utóbbi főként az olcsóbb alaplapoknál lesz kérdéses. A gyártónál az egybegépekre is gondoltak, azokat a konfigurációkat eDP 1.4b támogatás várja, már ami a beépített kijelzőt illeti. Érkezik Thunderbolt 4 támogatás is, hála a négy darab DDI linknek, ám az már az alaplapgyártótól függ, hogy a két darab Thunderbolt 4-es port kivezetéséhez szükséges komponenseket beépítik-e.

Az Arrow Lake-S processzorok mellé 800-as sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapok készülnek, a fenti platformdiagram alighanem a maximális kiépítést, vagyis a Z890-es modellt takarja. A PCH immár nem kínál PCI Express 3.0-s sávokat, PCI Express 4.0-s sávokból viszont cserébe több lesz. A lapkakészlet 20 Gbps-os, 10 Gbps-os, illetve 5 Gbps-os USB 3.2-es portokat kínál, viszont 40 Gbps-os USB4-es portokról sajnos nem esik szó. A kínálatban megtaláljuk majd a SATA 6 Gbps-os portokat, az 1 GbE és a 2,5 GbE támogatást, valamint a Wi-Fi 6E és a Wi-Fi 7 támogatást is – utóbbiakat a szokásos CNVi formában.

Első körben a „K” és a „KF” jelölésű, szorzózár-mentes processzorok, valamint a hozzájuk leginkább passzoló Z890-es lapkakészlettel ellátott alaplapok jelenhetnek meg a negyedik negyedév folyamán. A 2025-ös év elején, valamikor a CES 2025 környékén érkezhetnek meg a szorzózáras modellek, a mobil verziók, illetve a többi alaplapi lapkakészlet is, mint például a B860, a H870, illetve a H810.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére