Kiszivárgott az Intel részletes CPU útiterve

Az Intel processzor útitervével kapcsolatban már sok-sok részletet ismerhettünk meg, de a PC Watch kollégái most egy bámulatosan részletes táblázattal leptek meg minket, amelyen az összes jövőben megjelenő processzorról találunk részletesebb és kevésbé részletes információkat. A táblázat nem csak az asztali-, hanem a mobilprocesszorokkal kapcsolatban is szolgál néhány információval. Aki a hosszú leírást nem szeretné elolvasni, nézze csak meg a képet, rajta van minden.

Kiszivárgott az Intel részletes CPU útiterve

Az Intel processzor útitervével kapcsolatban már sok-sok részletet ismerhettünk meg, de a PC Watch kollégái most egy bámulatosan részletes táblázattal leptek meg minket, amelyen az összes jövőben megjelenő processzorról találunk részletesebb és kevésbé részletes információkat. A táblázat nem csak az asztali-, hanem a mobilprocesszorokkal kapcsolatban is szolgál néhány információval. Aki a hosszú leírást nem szeretné elolvasni, nézze csak meg a képet, rajta van minden.

Az asztali processzorokkal kapcsolatos tervek immáron 2011-ig ismerhetőek: ezek a tervek bemutatják, hogy a Nehalem architektúra felhasználásával milyen új termékek jelennek majd meg a különböző piaci szegmensekben. A legnagyobb érdeklődésre, talán a közeljövőben megjelenő Lynnfield processzorok számíthatnak: ezekből a termékekből 2,93 és 3,6 GHz közötti órajellel rendelkező modellek készülnek, amelyek 95W-on belüli TDP-vel fognak rendelkezni. Természetesen a 2,66 GHz-es modellt sem felejtettük ki a sorból, ennél a terméknél viszont nem lesz HT támogatás. A többi Lynnfield processzor esetében 45 nm-es gyártástechnológia, négy mag, nyolc szál és kétcsatornás beépítetett DDR3-1333-as memóriavezérlő lesz jelen, sőt, még beépített PCIe x16-os sáv is helyet kap a termékben az órajel-emelő Turbo Boost technológiával együtt.

A távolabbi jövőben Extreme Edition processzorok is érkeznek, ezek a modellek már a hat magot kínáló Gulftown megoldásra épülnek és a következő év második negyedévében jelennek meg. A Gulftown egységek 12 MB-nyi harmadszintű gyorsítótárat tartalmaznak, 32 nm-es csíkszélességgel készülnek és 130W-os TDP mellett fognak üzemelni. A hírek szerint ezeket a processzorokat a jelenlegi Core i7-es konfigurációkban tökéletesen használni lehet majd.

Az Intel termék elnevezési stratégiájáról is érkeztek hírek. A piacon Core i3, Core i5 és Core i7-es processzorok lesznek majd jelen, amelyek közül a Core i7 elnevezés alá a Bloomfiled, egyes Lynnfield és a jövőben megjelenő Gulftown CPU-k tartoznak. Ezeknél a termékeknél minden támogatás és szolgáltatás elérhető lesz majd: a család tagjai LGA 1366-os és LGA-1156-os (Lynnfield) tokozást használnak.

A Core i5-ös családban a négymagos Lynnfield processzorok közül azok lesznek jelen, amelyek nem rendelkeznek HT és Turbo Boost támogatással. 2010 első felében elkészülnek a 32 nm-es csíkszélességű Core i5-ös processzorok, amelyek Clarkdale kódnévre lesznek keresztelve és érdekes módon ezeknél a modelleknél már mind a HT, mind pedig a Turbo Boost technológiák elérhetőek lesznek. Ennek természetesen ára lesz, ugyanis a processzorok négy helyett csak két magot, valamint fele annyi, azaz 512 KB-nyi másodszintű és 4 MB-nyi harmadszintű gyorsítótárat tartalmaznak majd. A Clarkdale egységek 32 nm-es kétmagos processzor résszel és 45 nm-es beépített grafikus processzorral is rendelkeznek, sőt, természetesen a memóriavezérlőt is megtalálhatjuk majd bennük.

A Core i3-as sorozat tagjai közül néhány modell majd a jó öreg Pentium elnevezést fogja viselni, ezek a termékek szintén a kétmagos Clakdale megoldásra alapulnak. A Core i3-as modellek ugyan rendelkeznek majd HT támogatással, de a Turbo Boost hiányozni fog belőlük, sőt, ezek a modellek karcsúbbak lesznek virtualizáció tekintetében is, ugyanis VT-x támogatással igen, míg VT-d támogatással már nem rendelkeznek. A Clarkdale alapú Pentiumok esetében a Hyper-Threading nem lesz jelen, valamint a harmadszintű gyorsítótár mérete is csökken, egészen pontosan 3 MB-ra. Ezzel együtt a támogatott memória sebességek esetében is lesz némi korlátozás, de erről egyelőre nincs biztos infó.

A Core i3-as és i5-ös processzorok LGA-1156-os processzorfoglalattal rendelkeznek majd, legalábbis eleinte. A hírek szerint 2011 elején érkezik az LGA-1155-ös tokozás is, ami abban az évben a második félév folyamán a kereskedelem fő áramába szánt asztali processzorok piacának nagy részét uralni fogja.

A mobil processzorok esetében a Clarkdale mobil változata, az Arrandale juthat szerephez, ez a termék pedig 2010 elején mutatkozik be. Az Arrandale modellek 10W és 35W közötti TDP-vel fognak rendelkezni és a Core i5-ös, valamint a Core i7-es családokban kapnak helyet. A Core i7 sorozatba tartozó mobil chipek az idei év negyedik negyedévétől kezdve lesznek elérhetőek. A mobil egységek esetében a HT, a Turbo Boost, a SpeedStep és a virtualizációs technológiák már nem lesznek karcsúsítva, ami arra enged következtetni, hogy minden jövőben megjelenő mobil processzor rendelkezni fog a fentiek támogatásával, legalábbis a PC Watc adatai szerint mindenképp. Ez utóbbi kijelentés az asztali változatok esetében tapasztalt „kavarás” után eléggé elképzelhetetlennek tűnik, de majd meglátjuk, mit hoz a jövő.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward