Kiszámolták a Galaxy Note20 Ultra előállítási költségét

Nem gondolná az ember elsőre, hogy mi a legdrágább komponense az egész csúcsmodellnek.

Kiszámolták a Galaxy Note20 Ultra előállítási költségét

A Samsung elképesztően sok pénzért árulja a zászlóshajóját, a Galaxy Note20 Ultrát, és most kiderült, hogy mennyibe is kerül ez nagyjából a vállalat számára, ha a komponensek árát, az összeszerelés költéségét, és még a dobozolást is számításba vesszük.

A Counterpoint Research kutatói fogtak bele a Galaxy Note20 Ultra költségének kiszámításába, és a szakemberek arra jutottak, hogy az aktuális zászlóshajó nagyjából 548,9 dollárt kóstál. Ez már mindennel együtt értendő, szóval a csomagolással, és annak tartalmával együtt. Maga a készülék anyagköltsége 468 dollár, de az összeszerelés és a tesztelés 18,7 dollárba kerül. Egyebek mellett szoftverekre is 25 dollárt fordít a Samsung, az S Pen is elég drága, ez is 25 dollár, és az AKG fülhallgató, az USB kábel és az adapter is felemészt 11 dollárt, no, meg a doboznak is van azért egy minimális ára.

Galéria megnyitása

Az okostelefonoknak sokáig a megjelenítője volt a legdrágább komponense, és bár a Galaxy Note20 Ultra esetében is ez az egyik leghúzósabb tétel, van, ami megelőzi. Az 5G mobil hálózati kapcsolatért felelős alapsávi modem (Snapdragon X55 5G) és a hozzá tartozó RF egység, ami a legdrágább része a mobilnak, ezekért 97,2 dollárt kell a gyártónak kifizetnie a Qualcomm számára. A képernyő a Gorilla Glass Victus üveggel és a többi hozzá kapcsolódó egységgel 91,5 dollárt kóstál a Counterpoint Research számításai szerint.

Érdekesség, hogy a rendszerchip csak a sokaik tétel a komponensek árlistáján, ezt megelőzi a memóriára fordítandó összeg, valamint a kamerarendszer is. A Counterpoint a 12 GB RAM-mal és 128 GB-os tárhellyel szolgáló modellt vizsgálta, ezekért a modulokért 61,5 dollárt kell fizetni, ami meglehetősen húzós. A kamera igazából nem meglepő, hogy drága ebben az eszközben, hiszen nagyon komplex rendszerről van szó. Összesen 60,3 dollárnyi képalkotó van a Galaxy Note20 Ultrában, a LED-es villanót is beleszámítva. A Snapdragon 865+ rendszerchip pedig kereken 57 dolláros tétel az összeállításban.

Minden más már jóval szerényebb összegbe kerül az okostelefonban, de igazából bőven vannak apró tételek, szóval összeadódva már ezek is sokat számítanak. A Wi-Fi és más kapcsolati egységek 10 dollárt kóstálnak, a PMIC 6,3 dollárba kerül, az audió terület mindent számítva 3,5 dollár, a rengeteg szenzor 12,7 dollárt tesz ki, a nyomtatott áramkör pedig a kisebb komponensekkel 14,5 dollár. Az akku 11,6 dollárt kóstál, a burkolat és a ház pedig 27 dollárba kerül a Note20 Ultrához. A Counterpoint sok apróságra (rezgő motor, szigetelés, stb…) még további 14,9 dollárt számol.

Galéria megnyitása

Összeszámolták az elemzők, hogy mely cégek milyen arányban gazdagodnak a Galaxy Note20 Ultrán, és a Samsung éppen a felét tudja le házon belül az okostelefon előállítási költségének. Ez nem meglepő, egyértelmű, hogy amit lehet, azt házon belül próbál megoldani, és itt nem is Exynos alapot használ, amivel ez az arány még sokkal jobb lehetne.

A Qualcomm 39,3%-ot húz be a mobil előállításából, és a maradék költség már eléggé eloszlik a több cég között, a kamerákhoz kapcsolódó Largan Precision, a Qorvo, a Corning és az NXP még, akinek kicsit nagyobb szelet jut.

Galéria megnyitása

Végezetül azt is hozzá kell azért tenni, hogy ebben nincsenek benne azok a költségek, amik a fejlesztésből származnak. Márpedig a Samsung főleg a saját komponenseinek a létrehozásába nem kevés kapacitást fektetett különböző módokon. Plusz ott a marketingbe fektetett pénz is, ami valószínűleg szintén nem elhanyagolható a Galaxy Note20 Ultra esetében.

Nincs kétségünk afelől, hogy a Samsung jól keres az 1300 dolláros áron kínált okostelefonon (itthon 485 ezer forint 256 GB tárhellyel), de érdekes azt látni, hogy egy ilyen készülék már a gyártó számára is milyen sokba kerül. Innen nézve nem meglepő, hogy bizony azért már a költséghatékony csúcsmodellekben utazó márkák sem tudják olyan olcsón adni a termékeiket, mint akár csak 2-3 évvel, generációval ezelőtt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap