Kipróbáltuk, mire képesek a GeForce RTX Super sorozat tagjai

Az Nvidia a Radeon RX 5700-as sorozat vitorlájából akarja kifogni a szelet az új modellekkel. Lássuk, sikerül-e!

Kipróbáltuk, mire képesek a GeForce RTX Super sorozat tagjai

Előszó

Az elmúlt néhány hét folyamán elképesztően nagy pezsgés mutatkozott a videokártyák szegmensében. Először bemutatkoztak az AM Radeon RX 5700-as sorozatú videokártyái, amelyek igen ígéretesek ár/teljesítmény arány terén, ám hűtés tekintetében már nem olyan megnyerő a kép, de ezen az augusztus közepén érkező egyedi modellek jó eséllyel segíteni fognak. A NAVI alapú AMD videokártyák rajtját az Nvidia némileg megtorpedózta, hiszen bejelentette a GeForce RTX Super sorozat első két tagját, a GeForce RTX 2060 Super, illetve a GeForce RTX 2070 Super modelleket, amelyek július 9-én kereskedelmi forgalomba kerültek. Ezek a módosított alapoknak köszönhetően néhány százalékos extra teljesítményt hoztak, amely miatt az AMD még a NAVI alapú Radeonok rajtja előtt árkorrekcióra kényszerült. Nem sokkal később, július 23-án egy újabb videokártya, a GeForce RTX 2080 Super is megjelent, igaz, ez az aktuális NAVI kínálat képességeit elnézve nem biztos, hogy indokolt lépés volt, de erre a cikk végén majd még visszatérünk.

Az Nvidia új videokártyái az elmúlt hetek folyamán szépen lassan megjelentek kereskedelmi forgalomban, így lehetőségünk nyílt a tesztelésre is. Mielőtt azonban fejest ugranánk a mélyvízbe, feltétlenül érdemes megtekinteni, hogyan néz ki az Nvidia aktuális kínálata, ebben az alábbi táblázat segít.

Galéria megnyitása

Architektúra terén a szokásos Turinggal van dolgunk, amelyről korábbi cikkeinkben már írtunk, vagyis architektúra és funkcionalitás terén nincs változás, erőforrások és órajelek terén azonban megújult a kínálat.  És mivel átalakult a termékpaletta, bizonyos modellektől hamarosan érzékeny búcsút kell vennünk, ugyanis az új modellek érkezésével nyugdíjba vonul néhány meglévő videokártya, ahogy elfogynak a raktárkészletek.

Galéria megnyitásaKezdjük a sort a legkisebb újonccal, a GeForce RTX 2060 Superrel. Ez a modell ugyanúgy TU106-os GPU köré épül majd, mint a korábbi kiadás, ám a GPU már nem 192, hanem 256-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a fedélzeti memóriához, ami 6 GB helyett már 8 GB kapacitással bír. A GPU CUDA magjainak száma nagyjából 13%-kal nőtt, valamint a textúrázók és a renderelő egységek száma is emelkedett, csak úgy, ahogy a Tensor és RT magoké is. Az extra erőforrásokért cserébe 50 dolláros felárra számíthatunk a GeForce RTX 2060-hoz képest, ami 14% körüli differencia, vagyis elméletben összhangban van a teljesítménynövekedéssel, de hogy a gyakorlat is ezt mutatja-e, azt majd megnézzük.

A GeForce RTX 2070 Super esetében már nem a TU106-os, hanem a TU104-es GPU kerül bevetésre, ami a GeForce RTX 2080-as sorozatból lehet ismerős. A CUDA magok száma itt már csak 11% körüli mértékben nőtt, valamint az összes többi részegység száma is emelkedett, méghozzá a plusz SM tömbök számának megfelelően, kivéve a ROP-okat. A memória-alrendszerhez nem nyúltak, valamint a TDP keret sem változott, és még az ár is a GeForce RTX 2070 szintjén maradt, vagyis ugyanazért a pénzért nagyobb teljesítményre számíthatunk. Mivel a GeForce RTX 2070 létjogosultsága ezen az árszinten értelmét vesztette, így ez a modell szépen lassan el is tűnik a piacról.

A harmadik friss jövevény, vagyis a GeForce RTX 2080 Super esetében a TU104-es GPU-t csúcsra járatták, így nagyjából 4%-kal több CUDA magot állíthat csatasorba a termék, valamint egyéb komponensek terén is történt némi változás, ahogy az a fenti   táblázatból is kiderül. A memória-alrendszer továbbra is 256-bites adatsínt használ, viszont a 14 GHz-es GDDR6-os lapkákat 15,5 GHz-es megoldásokra cserélték, ami mindenképpen jót tesz majd a teljesítménynek. Az RTX 2080 Super az RTX 2080 ársávjába érkezett, vagyis az elődmodell rövidesen eltűnik a boltok polcairól.

A tesztben szereplő videokártyák

Tesztünkhöz ezúttal egy referencia modellt, valamint két enyhén tuningolt példányt választottunk – utóbbiakra azért volt szükség, mert a GeForce RTX 2060 Super és a GeForce 2070 Super videokártyákból néhány hét eltelte után sem jelentek meg a referencia órajelen ketyegő modellek, tovább pedig nem szerettünk volna már várni. A tuning ebben az esetben egyébként csak annyit jelent, hogy a GPU Boost átlag-órajel a referenciához képest 15 MHz, ami egészen minimális, így a referenciamodellekhez képest csak hibahatáron belüli különbségek mutatkoznak.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A GeForce RTX 2060 Super az MSI műhelyéből érkezett Ventus OC kiadásban. Ez a videokártya kétventilátoros hűtést kapott, amelyen Torx Fan 2.0-s ventilátorok dolgoznak, a GPU által termelt hőt pedig négy darab hat milliméteres átmérőjű hőcső vezeti el az alumínium lamellákhoz. A hátlapon hűtőlemezt is láthatunk, ami igazából nem is hűtőlemez, hanem csak egy műanyag lap, amitől igényesebben néz ki a kártya. A GPU esetében a referencián csak egy pici tuningra került sor, hiszen a GPU Boost átlag-órajel 1650 MHz helyett 1665 MHz-es értéket képvisel, a 8 GB-nyi GDDR6-os fedélzeti memória azonban szokás szerint 14 GHz-en ketyeg. Ez a modell jelenleg nem kapható, legutóbbi ismert ára 154 390 forint volt.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A GeForce RTX 2070 Super szintén egy MSI Ventus OC sorozatú megoldás, ami ugyanolyan hűtést kapott, mint fentebb említett társa, igaz, a kártya és a hűtés is hosszabb. A hátlapi hűtőlemez ebben az esetben sem fémből készült, de az összképnek jót tesz és a hűtés hatásfokát sem igazán rontja, ahogy az a lenti mérésekből kiderül. Ebben az esetben a GPU a referencia 1605 MHz-es alap- és 1770 MHz-es GPU Boost átlag-órajel helyett 1785 MHz-es GPU Boost átlag-órajelet vethet be, ami minimális tuningnak minősül. Jelenleg ez a modell sem kapható, utolsó ismert ára 191 590 forint volt.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A harmadik videokártyával már szerencsénk volt, ugyanis a GeForce RTX 2080 Super rajt után nem sokkal meg is jelent a Palit GameRock sorozatú megoldása, ami kétventilátoros egyedi hűtést és fém hűtőlapot használ, a gyári tuningot viszont mellőzi. Éppen ezért a GPU ebben az esetben a referenciának megfelelő 1650 MHz-es alap- és 1815 MHz-es GPU Boost átlag-órajelet vetheti be, a 256-bites memória-adatsín végén lógó 8 GB-nyi GDDR6-os fedélzeti memória esetében pedig a szokásos 15,5 GHz-es órajel van érvényben. Ez a kártya jelenleg is kapható, ára cikkünk írásakor 275 290 forint volt.

Tesztkonfiguráció 

A tesztekhez a jól bevált rendszert használtuk, amely természetesen az összes szoftverfrissítést tartalmazta.

  • Alaplap: ASRock Z390 Extreme4
  • Processzor: Intel Core i7-9700K (5 GHz @ 1,386V)
  • Memória: 2x8GB ADATA XPG DDR4-3000MHz
  • Videokártyák: AMD Radeon RX 5700, AMD Radeon RX 5700 XT, AMD Radeon VII, MSI Radeon RX 580, Sapphrie Radeon RX VEGA 56 Pulse, ASUS GeForce RTX 2060 Turbo, ASUS GeForce RTX 2070 Turbo, ASUS GeFore RTX 2080 Turbo, ASUS GeForce RTX 2080 Ti Turbo, MSI GeForce RTX 2060 Super Ventus OC, MSI GeForce RTX 2060 Super Ventus OC, Palit GeForce RTX 2080 Super GameRock
  • Adattároló: 2 db Samsung 850 EVO 480GB-os SSD RAID 0 módban
  • Tápegység: Cooler Master V850 (850W)
  • Ház: Cooler Master TestBench V1.0
  • Operációs rendszer: Windows 10 May 2019 Update (1903) minden frissítéssel
  • Driverek: GeForce 431.60, Radeon Software 19.7.1 

Hőmérséklet és fogyasztás

Az új videokártyákat szokás szerint ezúttal is megvizsgáltuk melegedés és fogyasztás szempontjából. Hőfokok terén üresjáratban ugyanazt tapasztaltuk, mint a korábbi geForce RTX videokártyáknál, FurMark és játék alatt pedig némileg hűvösebbek voltak a friss modellek, de csak azért, mert kétventilátoros hűtés dolgozott rajtuk. A korábban tesztelt ASUS Turbo modellek csak egyetlen egy "blower" típusú ventilátort használtak, így azokat nem nehéz ezen a téren felülmúlni. De egyébként azok a modellek sem vizsgáztak rosszul.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Üresjáratban nagyjából hasonló fogyasztást mértünk az új és a régi GeForce videokártyáknál, ám terhelés alkalmával már változott a kép, ami az extra erőforrások fényében nem is túl meglepő. A GeForce RTX 2060 Super az extra memória és az extra SM tömbök miatt többet fogyasztott a GeForce RTX 2070-nél, a GeForce RTX 2070 Super pedig a GeForce RTX 2080 szintjét ostromolta. A GeForce RTX 2080 Super esetében a terheléses tesztek azt mutatták, hogy az extra erőforrásoknak köszönhetően a GeForce RTX 2080 Ti szintjét is elérte, illetve picit néha meg is haladta a fogyasztás, vagyis energiahatékonyság terén most nem állunk olyan jól, mint az első Turing alapú modelleknél.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

GPGPU

Érdekességképpen most is lefuttattuk a LuxMark GPGPU tesztjét, csak úgy, ahogy azt a Radeon RX 5700-as videokártyákról szóló teszt esetében tettük. A GeForce RTX Super sorozat tagjai lényegében hozták a papírformát: a 2060 Super és a 2070 Super a 2070 és a 2080 szintjét közelítette meg, amelyeket leváltottak, míg a 2080 Super egy picit közelebb lépett a GeForce RTX 2080 Ti-hez, de még így is bőven van távolság közöttük.

Galéria megnyitása

Szintetikus tesztek

A 3DMark és a VRMark segítségével ismét színesebbé tettük egy picit a képet, ezek az alkalmazások ugyanis remekül skálázódnak és általában megbízható sorrendet mutatnak a versenyzőkről. A Time Spy teszt alkalmával a GeForce RTX Super sorozat tagjai szinte papírforma szerint teljesítettek. Természetesen a PCI Express Feature Test is lefutott a versenyzőkön, ám ez igazából nem hozott meglepetést: a PCI Express sávszélesség nem változott.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

VRMark alatt egy érdekességet láttunk: a GeForce RTX 2080 Super megelőzte a GeForce RTX 2080 Ti-t, de csak az Orange Room tesztben, a többi megmérettetésben helyreállt a rendes erősorrend – az eredmény ugyanazzal a verzióval készült, és három mérés átlagát képviseli. Az eredmények alapján erős a gyanú, hogy a CPU limit is beleszólt ebbe a sorrendbe, hiszen nem skálázódik olyan jól az élmezőny, ahogy azt megszokhattuk.

Az persze itt is látszik, hogy az Nvidia stratégiája működik: az RTX Super család 2060-as és 2070-es tagjai már gyorsabbak, mint az ellenük harcba küldött Radeon RX 5700-as videokártyák, legalábbis ezekben a tesztekben. Hogy a játékokban is hasonlót láthatunk-e? A következő bekezdésből kiderül.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Játéktesztek

A játékok közé ezúttal is azokat válogattuk be, amelyek a Radeon RX 5700 teszt alkalmával már bemutatkoztak. Az eredmények magukért beszélnek, ám a könnyebb eligazodás érdekében összesített teljesítménnyel is jelentkezünk, hogy egyértelműen kiderüljön, melyik felbontás alatt mekkora teljesítménykülönbségek mutatkoznak az egyes videokártyák között.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Összesített teljesítmény

A játékok alatt felmutatott teljesítmény alapján mindhárom felbontás esetében összegeztük, hogyan alakul az egyes modellek egymáshoz viszonyított teljesítménye. Az alapot, vagyis a 100%-ot most is a Radeon RX 5700 teljesítménye adja, így remekül látszik, hol helyezkednek el hozzá képest a GeForce RTX Super sorozat tagjai, valamint az is remekül látszik, az egyes videokártyák között mekkora teljesítménykülönbség mutatkozik.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

1920 x 1080 pixeles felbontás alkalmával az RTX 2060 Super nagyjából 11%-kal volt gyorsabb elődjénél, míg a GeForce RTX 2070 Super esetében 14%-os, a GeForce RTX 2080 Super esetében pedig 9%-os előrelépést láthattunk. Érdekesség, hogy míg a GeForce RTX 2060-nál 7%-kal gyorsabbnak bizonyult a Radeon RX 5700, addig a GeForce RTX 2060 Super ellen már 4%-os lemaradást könyvelhetett el, de mivel olcsóbb, így ezt a különbséget ellensúlyozza az ár. A Radeon RX 5700 XT esetében a GeForce RTX 2070-hez képest 5%-os előny mutatkozott, a GeForce RTX 2070 Superhez képest azonban 9% hátrányt szedett össze a pirosak új reménysége. Mivel a 100 dolláros előny még mindig a Radeon térfelén pattog, így ez nem tragédia.

Amennyiben a manapság egyre népszerűbb 2560 x 1440 pixeles felbontást nézzük, az RTX 2060 Super előnye 15%, az RTX 2070 Superé 17%, az RTX 2080 Superé pedig 12% az első generációs RTX sorozat azonos osztályú tagjaihoz képest. A Radeon RX 5700 itt a GeForce RTX 2060 Superhez képest 6%-os lemaradásban van, a Radeon RX 5700 XT pedig 10%-os hátrányt könyvelhet el a GeForce RTX 2070 Superhez képest.

A csúcsot, azaz a 3840 x 2160 pixeles felbontást vizsgálva az látszik, hogy a GeForce RTX 2060 Super 17, a GeForce RTX 2070 Super 19, a GeForce RTX 2080 Super pedig 15%-kal volt gyorsabb a tesztcsokorban szereplő játékokban, mint az elődmodellek. A Radeon RX 5700-hoz képest a GeForce RTX 2060 Super 7%-kal bizonyult gyorsabbnak, míg a Radeon RX 5700 XT és a GeForce RTX 2070 Super mérkőzése 13%-os különbséggel zárult, természetesen a GeForce javára.

Verdikt

A tesztek alapján az Nvidia elérte amit akart, sikerült borsot törnie az AMD orra alá a GeForce RTX Super sorozat tagjaival, így az új modellekhez képest már lassabbak az AMD NAVI alapú videokártyái. Ár/teljesítmény terén persze nem ilyen egyszerű a helyzet, hiszen az árkülönbség némileg ellensúlyozza a teljesítménykülönbséget, de egyelőre van egy negatívum, ami beárnyékolja a Radeon RX 5700-as sorozatot, ez pedig nem más, mint a gyári hűtés. Az egyedi modellek érkezésével alighanem javulni fog a helyzet, így csak az lesz a kérdés, hogy az egyedi Radeon RX 5700-as sorozatú videokártyák árazása hogyan viszonyul majd az egyedi GeForce RTX Super modellekéhez – ezt augusztus közepén meglátjuk.

Galéria megnyitásaMaga a GeForce RTX Super sorozat jól sikerült, érdemes az új videokártyákban gondolkodni, igaz, a GeForce RTX 2080 Super fogyasztását egy picit emészteni kell, hiszen a GeForce RTX 2080 Ti szintjét ostromolja, miközben teljesítmény terén azért 9-19%-kal le van maradva – igaz, nem is kerül 999 dollárba. Az energiahatékonyság tehát egy picivel rosszabbnak tűnik, mint az első generáció tagjainál, ám az extra fogyasztás azért extra teljesítményt is hozott, ahogy a fentiekből is kiderült. A meglévő GeForce RTX sorozatú videokártyákat nem érdemes az RTX Super modellekre lecserélni, régebbi videokártyáról azonban érdemes lehet váltani. Költséghatékony alternatívaként a GeForce GTX 1000-es sorozat tagjai is elegendőek lehetnek. Az egyedi hűtéssel rendelkező példányok kellően hűvösek, zajszintjükre sem igazán lehet panasz, a legtöbb pedig átesik némi gyári tuningon is, igaz, ennek mértéke erősen változó.

A GeForce RTX Super sorozat egyfajta gyors szükségmegoldásként érkezett, hogy az Nvidia biztosíthassa teljesítményfölényét az AMD-vel szemben, de ha megjelennek az egyedi felépítésű Radeon RX 5700-as modellek, akkor azért még érdemes lesz megvizsgálni a helyzetet teljesítmény, hőfokok és árak terén, hogy még könnyebb legyen dönteni. Amennyiben időnk és lehetőségeink engedik, vissza fogunk térni a témára, hogy segítsük a vásárlás előtt állók döntését.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap