Kipróbáltuk az ADATA eddigi leggyorsabb SSD-it

Lehetőségünk nyílt rá, hogy kipróbáljuk az ADATA eddigi leggyorsabb M.2-es SSD kártyáit, amelyek strapabíróság terén sem kispályások.

Kipróbáltuk az ADATA eddigi leggyorsabb SSD-it

Gyors ADATA SSD-k a szorítóban

Az ADATA márciusban mutatta be SX8200-as sorozatú M.2-es SSD kártyáit, amelyek akkoriban a gyártó leggyorsabb termékeinek számítottak, de viszonylag hamar vetélytársat kaptak házon belül, mert április folyamán a Gammix S11-es modellek is befutottak. Mindkét sorozat tagjai 240 GB-os, 480 GB-os és 960 GB-os adattároló kapacitással érhetőek el, PCI Express 3.0 x4-es csatolót használnak, rendelkeznek NVMe 1.3-as támogatással és alapjaikat tekintve gyakorlatilag egyformák, mint két tojás. Mind a két család tagjai a Silicon Motion jól bevált, SM2262 típusú vezérlőjét kapták, ami 8 csatornával szolgálja ki a NAND Flash lapkákat. Ez a vezérlő maximum 3200 MB/s-os sebesség elérésére képes papíron, amit az ADATA meghajtói a specifikációjuk szerint meg is közelítenek, így van rá esély, hogy a Samsung 970-es meghajtóit is befogják.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Igazából a Gammix S11 és az SX8200-as sorozat között egyetlen lényeges különbség van. A Gammix S11-es modellek a játékosokat célozzák meg, így gamer szemmel nézve elegáns, fekete-piros színösszeállítást használó hűtőlemezt kaptak, ami már gyárilag fedi a melegedő komponenseket. Ezzel szemben az SX8200-as SSD kártyákon gyárilag nincs hűtés, de a dobozban találunk egy fekete hűtőlemezt, amelyen visszafogott XPG logó díszeleg. Ezt saját kezűleg kell „felszerelni” az SSD kártyára, ám a művelet egyáltalán nem bonyolult: aki már ragasztott fel matricákat különböző felületekre, ezzel a feladattal is boldogulni fog.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Hogy érdemes-e felragasztani a mellékelt hűtőlemezt? A válasz mindenképpen igen, hiszen segít a termelődő hő hatékony elosztásában, így nehezebben alakulhatnak ki forró pontok, a hőleadás hatásfoka pedig egyértelműen javul. Üzemi hőmérséklet terén „csak” néhány Celsius fokos előrelépésre lehet szert tenni, de ha jól szellőző számítógépházba kerül az SSD kártya, ahol közvetlen légáramlás is éri a felületét, a különbségek ennél nagyobbak is lehetnek. Esetünkben egy tesztpadon használtuk a termékeket, méghozzá egy torony formátumú processzorhűtővel, ami az alaplappal párhuzamosan fújta a levegőt, így az M.2-es slotot nem hűtőtte.

Az SX8200 mellé járó hűtőlemezen kívül semmi sem lapul a dobozban. Ez persze nem is meglepő, hiszen az M.2-es kártyákhoz nincs is szükség másra – a rögzítéshez szükséges csavart például minden esetben az adott alaplap doboza tartalmazza, így ez nem jár az M.2-es kártyákhoz. Annak érdekében, hogy ezt kisebb eséllyel veszítsük el, érdemes az M.2-es slot távtartójába rögzíteni, így legalább azonnal kéznél is van, ha szükség van rá.

Szoftver

Galéria megnyitása

Mindkét új ADATA SSD meghajtóhoz letölthetjük az SSD ToolBox névre keresztelt segédprogramot, amelyen keresztül ellenőrizhetjük az SSD aktuális állapotát, de akár tartalmának biztonságos törlésére, vagy éppen a firmware frissítésére is sort keríthetünk, ha szükséges. A főmenüben látjuk, mennyi adatot írtunk már az SSD-re, valamint annak egészségi állapotát, illetve hátralévő élettartamát is megtekinthetjük.

Hőmérsékletek

A hőmérséklet teszteknél megvizsgáltuk, mennyire melegszenek az új SSD-k, az SX8200 esetében pedig a gyári állapottal kezdtük a tesztet, majd a hűtőlemezt is kipróbáltuk. A hűtő felragasztásával gyakorlatilag a Gammix S11 értékeit sikerült elérni, vagyis az üresjárati hőmérséklet 2 Celsius fokkal, a terhelés alatti hőfok pedig 3 Celsius fokkal lett alacsonyabb. Ez látszólag nem sok, de akkor is fontos, hiszen a hűtőlemez segít a termelődő hő egyenletesebb elosztásában, ami a komponensek élettartamára egészen biztosan pozitív hatást gyakorol.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Ahogy az a diagramokon is látható, az ADATA meghajtói jóval hűvösebbek, mint a Samsung 970-es sorozata, és a hűtőlapnak hála még a 960-asok alá is sikerül bemászniuk. Ez mindenképpen biztató, mert azt jelenti, hogy még melegebb környezetben sem kezdenek majd el visszavenni a sebességükből túlmelegedés miatt (persze van az a környezet... de most tekintsük el az extrémebb helyzetektől).

Tesztkonfiguráció

A tesztekhez egy Windows 10 Professional x64 operációs rendszerrel ellátott, minden fontos frissítést tartalmazó AMD RYZEN 3-as konfigurációt használtunk, amely az alábbi komponensekből állt.

Alaplap: ASRock X470 Taichi

Processzor: AMD RYZEN 5 2600X (Noctua NH-U9S hűtővel és Cooler Master E1 Essential pasztával)

Rendszermemória: 2 x 4 GB DDR4-2933 MHz

Adattárolók:

  • Samsung 850 EVO 500 GB (rendszerlemez)
  • ADATA SX 8200 480 GB
  • ADATA Gammix S11 480 GB
  • Samsung 860 EVO 500 GB
  • Samsung 860 PRO 512 GB
  • Samsung 960 EVO 500 GB
  • Samsung 960 PRO 512 GB
  • Samsung 970 EVO 500 GB
  • Samsung 970 PRO 512 GB
  • Samsung NVMeDriver 3.0

Tápegység: Cooler Master V850

Ház: Cooler Master TestBench

Operációs rendszer: Windows 10 Professional x64 (April 2018 Update)

Galéria megnyitása

ATTO Disk Benchmark

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Az ATTO Disk Benchmark tesztjeiben jellemzően a Samsung 960-as és 970-es sorozatú SSD-i mögött foglalnak helyet az ADATA termékei. A QD4-es megmérettetésben a Gammix S11 többször is az SX8200 fölé emelkedik, néhol pedig az SX8200 bizonyul jobbnak, de összességében többnyire minimálisak a különbségek köztük. Ez a tendencia a QD10-es teszteknél is tetten érhető.

CrytalDiskmark

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Ebben a tesztprogrambanaz ismét nagyon hasonló teljesítményt mutat fel a két ADATA SSD, de az SX8200 a 4K Q1T1 olvasási tesztnél megtáltosodik és az egész mezőnyt maga mögé utasítja, a 3K Q32T1 olvasási tesztben pedig mindkét ADATA SSD jobb, mint a mezőny. Egyébként a 970 EVO körül táncolnak mindketten, az olvasási tesztekben általában felül kerekednek rajta, az írásra irányuló mérésekben pedig veszítenek.

AS SSD Benchmark

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

AS SSD alatt nagyon hasonlóan teljesítenek a felek. Itt is a 4K-s olvasási feladatok feküdtek jobban az ADATA termékeinek, írásban pedig gyengébben szerepeltek. A késleltetési idejük viszont nagyon jó, hozták a Samsung leggyorsabb meghajtóinak szintjét.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A fájlmásolást szimuláló tesztekben egyre feltűnőbb, hogy a gamereknek szánt Gammix bizonyos esetekben érezhetően rosszabbul produkál. Mivel az alapok azonosak, valószínűleg a firmware-rel van valami.

IOMeter 1.1.0

A következő kör a méltán népszerű IOMeter alkalmazással zajlott, amelyben 1 MB-os és 4 KB-os blokkokon végeztünk teszteket. A méréseket úgy állítottuk össze, hogy tükrözzék a kliens szegmensben tapasztalható terhelésformát: írási feladatból 30%-nyi, olvasási munkából pedig 70%-nyi terhelte a versenyzőket.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A QD4-es tesztek alkalmával, amikor 1 MB-os blokkokkal zajlott a terhelés, az ADATA SSD-i a Samsung 970-es sorozat mögé sorakoztak fel, de 4 KB-os blokkok esetén már a 970 Pro modell szintjét is elérték – az SX8200 egy picit még fölé is emelkedett. A QD32-es teszteknél az 1 MB-os blokkok mellett még meg tudták őrizni korábbi helyüket az ADATA termékei, ám a 4 KB-os blokkokkal zajló méréseknél már csak a 960 EVO és a 860 EVO modelleknél tudtak jobbak lenni. Ez a teszt alapvetően a Samsung 970-es sorozatának sokkal jobban feküdt.

Fájlmásolással kapcsolatos tesztek

Galéria megnyitása

A saját fájlmásolásolásos tesztünkben jól teljesítettek az ADATA meghajtói, átlagban a Samsung 970-esek szintjét hozták, mert van ahol győzni tudtak, van ahol veszítettek, és az is előfordult, hogy fej-fej mellett végeztek.

Lineáris írási tesztek

Galéria megnyitása

A lineáris írási teszt érdekes dologra derít fényt. A jelek szerint a 480 GB-os kapacitású meghajtók 30 GB körüli SLC alapú gyorístótárat használnak, hiszen az írási teszt alkalmával az első 30 GB-on elég jó, 1200 MB/s körüli sebesség mutatkozik, míg 31 és 55 GB között már csak 550 MB/s körüli, 55 GB után pedig mindössze 300 MB/s körüli sebességre képesek a meghajtók, ami 167 MB/s-ig is lecsökkenhet. A fenti képeknél egyébként megint előjött az AIDA64 bugja: mindkét meghajtó esetében ugyanazt a nevet írta ki.A Samsung 970 EVO modelljénél is hasonló a helyzet, azzal a különbséggel, hogy a maximális írási tempót csak az első 5-15 GB-ig képes tartani a rendszer, utána pedig beáll 600 MB/s körülre, de azt legalább végig tartja. A Samsung Pro meghajtóinál nincs ilyen probléma, végig tartják a sebességüket (nem TLC-sek), a SATA csatolós 860 EVO esetében pedig 300 MB/s az SLC Cache betelése utáni tempó. A 860 Pro végigtartja a névleges írási sebességet, mint a többi Pro sorozatú társa, de a SATA csatoló visszafogja, így csak 470 MB/s-ig jut.

Verdikt

Az ADATA SSD meghajtói elég szépen szerepeltek a tesztekben. A közvetlen konkurenciának számító 970 EVO-k átlagban valamivel gyorsabbak voltak, de az ADATA termékei hűvösebbek és tovább bírják tartani a sebességüket, valamint papíron a strapabíróságuk is nagyobb (cserébe viszont 480 GB-osak és nem 500-asok). A játékosoknak szánt Gammix-S11 minimálisan drágább, mint az SX8200-as, de csak annyival tud többet, hogy gyárilag fent van rajta a jobb hőeloszlásért felelős fémlemez.

Galéria megnyitása

Ha így nézzük mind a kettő ajánlható lenne, de a jelenlegi firmware-rel a Gammix teljesítménye nem volt olyan kiegyensúlyozott, mint az SX8200-asé, így mi egy kicsit afelé húzunk. Nagyon jó alternatívája a Samsung 970 EVO-nak, és ugyanúgy 5 év jótállás van rá. Viszont egy jól megpakolt gépházban, főleg ha az M.2-es slot a grafikus kártya közelében van, jól jöhet, hogy az ADATA termékei kevésbé melegednek. A maximális teljesítményt keresőknek pedig ott van a 970 Pro széria.

Kapcsolódó termékek arrow_backward arrow_forward
Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}
Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}
Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap