Kínán kívül erősítené a gyártását az Apple

Egy friss jelentés szerint meglehetősen nagy volumenű váltásra kéri a beszállítóit a vállalat.

Kínán kívül erősítené a gyártását az Apple

Az Egyesült Államok és Kína szembenállása miatt az Apple állítólag úgy döntött, hogy jobb lenne valamelyest függetleníteni a gyártást Kínától. Ez egyelőre még nem hivatalos információ, de szinte biztos, hogy nem alaptalan felvetésről van szó. Joggal tarthat attól a cupertinói alakulat, hogy a Huawei-ügy után Kína is bekeményíthet, és abból nem jöhetnek ki jól a technológiai cégek.

Mint az ismeretes, az Apple termékeinek a jelentős részét Kínában gyártják, vagy legalábbis ott szerelik össze, és a legfontosabb gyártási folyamatok java is ott zajlik. Becslések szerint a cupertinói alakulat készülékeinek a 90 százaléka kínai összeszerelésű. Így érthető, ha az Apple örülne annak, ha nem lenne ilyen nagy mértékben kiszolgáltatva Kínának. Ezért az elmúlt időszakban iparági pletykák szerint arra kérte a cég a beszállítóit, hogy a kapacitásukat próbálják 15-30 százalékban áthelyezni más délkelet-ázsiai országokba. A jelentés alapján megkereste ezzel a kéréssel az Apple a Foxconnt, a Pegatront, a Compal Electronics, valamint a MacBookokat szállító Quanta Computert, és az Apple AirPodsért felelő Inventecet, a Luxshare-ICT-t és mások mellett a Goerteket is.

Galéria megnyitása
Tim Cook a Foxconn egyik üzemében

A Nikkei Asian Review által közölt beszámoló szerint elsősorban Vietnam, Indonézia, Malajzia nyerhet sokat ezzel a döntéssel, de az indiai és a mexikói termelést is fentebb pörgetheti a diverzifikáció. Az utóbbi időben egyébként India mellett Vietnam örülhetett leginkább a mobilgyártóknak, ott nagyon sok új munkahely jött létre a Kínából terjeszkedő cégeknek köszönhetően.

Az Apple valószínűleg egyébként azért is szeretne váltani, mert nem olyan kedvezőek már a feltételek Kínában, mint néhány évvel korábban. A termelési költségek folyamatosan emelkednek, miközben helyben egyre kevesebb vásárló választja az iPhone-okat, iPadeket, szóval a forgalom sem alakul pozitívan. A Nikkei Asian Review beszámolója szerint az Apple külön létrehozott egy tőkeköltség-tanulmányi csapatot, és akik ennek a tagjai, azok felelnek azért, hogy megfelelően levezényeljék az átállást. És úgy tudjuk, hogy a kiszervezések aránylag hosszú folyamatot fognak jelenteni, nem fog egyhamar Kínán kívül megerősödni a vállalat.

Galéria megnyitása

Előre láthatólag tehát még sokáig Kína lesz az Apple elsődleges bázisa, de 2-3 év elteltével komoly változások következhetnek be a mostani helyzethez képest. Az elemzők szerint szép lassan más területekre válthat a cég, hogy több lábon álljon. Érdekesség, hogy egyébként az Apple már évekkel ezelőtt elkezdte Indiában erősíteni a jelenlétét, leszerződött a Wistronnal régebbi és olcsóbb modellek gyártására, néhány hónapja pedig már arról is lehetett hallani, hogy a Foxconn indiai kapacitásainak egy részére is igényt tart. Tehát a gyártás átszervezése nem teljesen új dolog, ezt már korábban elkezdte a cég, csak most égetőbb szükségét érezheti ennek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap