Kínában egyre több SSD hibásodik meg a Chia bányászat miatt

Ez persze nem is csoda, hiszen az átlagos SSD-ket nem arra tervezték, hogy a nap 24 órájában, a 7 napján folyamatosan nagy mennyiségű adatot írjanak.

Kínában egyre több SSD hibásodik meg a Chia bányászat miatt

A Chia kriptovaluta miatt egyre inkább az az elemzők vélekedése, hogy rövidesen adattároló-hiány alakulhat ki a piacon, a korábbi beszámolók szerint Kínában és Japánban már meg is indult a roham a nagy adattároló kapacitású merevlemezekért, amelyek emiatt eléggé jelentős áremelkedésen estek át. Az akkor helyzet alapján nem tűnt úgy, hogy a közeljövőben a globális adattároló-termelésre is negatív hatást gyakorolhat a Chia kriptovaluta, ám a május harmadikán elindult kereskedés elég komoly meglepetést okozott, hiszen a 2000 dolláros induló ár, illetve a később 600 dollár környékén stabilizálódó árfolyam sokak számára bizonyulhat elég vonzónak ahhoz, hogy szerencsét próbáljanak az új kriptovalutával.

Azok, akik még a kereskedés indulása előtt összeállították bányász konfigurációikat, lassan azzal kezdenek szembesülni, hogy a kiszemelt SSD meghajtók elég hamar meghibásodnak, ugyanis a Chia esetében elég nagy mennyiségű adat írására van szükség ahhoz, hogy egy-egy plot elkészüljön. Utóbbit úgy kell elképzelni, mint egy bingó szelvényt: ha kihúzzák, kriptovaluta a fizetségünk – ez persze egy végletekig leegyszerűsített magyarázat, de a lényeg megértésében sokat segít.  Az elkészített plotokat később az SSD-ről HDD-re lehet mozgatni, ugyanis a merevlemezek ebben a fázisban már versenyképesebbek, hiszen az 1 GB-nyi tárhelyre jutó költség alacsonyabb.

Galéria megnyitásaHogy miért van szükség mégis az SSD meghajtókra és kártyákra? Azért, mert a plotok generálásához viszonylag magas és stabil folyamatos írási tempóra van szükség, ezt pedig a merevlemezektől nem igazán kapjuk meg. Ezért is használnak SSD-ket is a bányászok, ám az SSD-k többnyire nem ekkora írásmennyiségre vannak tervezve – az adott meghajtó strapabíróságát a TBW érték mutatja meg. A jótállás is jellemzően úgy van megadva az egyes termékeknél, hogy vagy „x” évig, vagy pedig a meghatározott írásmennyiség eléréséig tart. Egyes gyártók persze már kezdik szigorítani a jótállási feltételeiket, azaz a Chia bányászatra használt SSD-knél nem lehet érvényesíteni a jótállást, más gyártók pedig éppen a Chia bányászoknak próbálnak kedvezni.

A MyDrivers információi szerint a kínai Chia bányászok most kezdenek rájönni, hogy az átlagos SSD meghajtók és kártyák bizony nem sokáig bírják a folyamatos írást – nem is véletlen, hogy a profibbak eleve a drágább üzleti kártyákat választják. A tipikus 256 GB-os meghajtók esetében a hibamentes működés rendszerint 40 napnyi folyamatos írásig tart ki, míg az 512 GB-os termékeknél 80 napra tehető ez az érték, az 1 TB-os példányok pedig akár 160 napig is tudnak bányászni. 

Ez persze egy nagyon általános kijelentés, hiszen minden az adott SSD strapabíróságától függ, valamint az sem mindegy, megfelelő-e a hűtés a munka során – sokszor nem a NAND Flash lapkák adják be a kulcsot, hanem az SSD vezérlő. És persze olyanra is bőven van példa, hogy egy-egy SSD a gyártó által meghatározott TBW érték sokszorosát kibírja végül, ám az nem teljesen mindegy, hogy mekkora a folyamatos terhelés mértéke, hiszen a gyártók az olcsóbb meghajtóknál többnyire 0,3 meghajtó-teleírással számolnak a jótállási időn belül, ezt pedig a Chia bányászattal könnyedén túl lehet szárnyalni.

A jelenség miatt most ismét megfogalmazódtak olyan aggodalmak, melyek szerint hamarosan adattároló-hiányt okozhat a Chia kriptovaluta körüli felhajtás. Az egyelőre nem világos, hogy ez milyen gyorsan következhet be, ám valószínűleg nem rossz stratégia, ha a tervezett adattároló-bővítést egy picivel előbbre hozzuk a tervezettnél, abból baj nem lehet.

Annyi már most látszik, hogy a merevlemezek árai elindultak felfelé az elmúlt napokban, és a jelek szerint az SSD-k is kezdenek drágulni... Ennél egy fokkal nagyobb probléma, hogy a nagy adattároló kapacitású merevlemezek kezdenek elérhetetlenné válni, egy hónap leforgása alatt pedig igen jelentős mértékben emelkedtek az áraik, pont a Chia körüli felhajtás miatt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap