Kína nem nézi jó szemmel a TikTok körüli felhajtást

Nem örülne neki a kínai vezetés, ha amerikaiak kezébe kerülne a szolgáltatás.

Kína nem nézi jó szemmel a TikTok körüli felhajtást

Donald Trump kijelentette korábban, hogy a TikTok (is) veszélyes a jelenlegi formájában, és fenyegetést jelent a nemzetbiztonságra tekintve. Ezért az elnök szeretné betiltani, de adott némi határidőt arra, hogy változtasson a működésén a ByteDance, gondoskodjon a felhasználói adatok biztonságos kezeléséről.

Mikor kiderült, hogy az Egyesült Államok betilthatja a TikTok használatát, akkor nagyon sokan felemelték a szavukat az ellen, hogy ez nem lesz rendben, de jó eséllyel ebben a kérdésben is legalább olyan hajthatatlan lesz Trump kormánya, mint eddig például a Huawei ügyében. A tiltás belengetésének a hírére a Microsoft hivatalosan beszámolt arról, hogy tárgyal a ByteDance-szel a TikTok kapcsán.

Állítólag néhány piacon átvenné a szolgáltatás üzemeltetését a redmondi alakulat. Ennek a lépésnek köszönhetően talán másként kezelnék a jövőben a TikTok felhasználók adatit például Amerikában. De miután ez kiderült, más vállalatok is beálltak a sorba, hogy ajánlatot tegyenek a kínai fejlesztőknek. A Twitter és az Oracle is bejelentkezett különböző ajánlattal a ByteDane-nél.

Galéria megnyitása

A legutóbbi információk szerint az Oracle ajánlatát fogadhatja el végül a kínai alakulat, de arról is szó esett, hogy nem fog kötélnek állni a ByteDance, és mindenki hoppon marad. Akárhogyan is fog alakulni a TikTok sorsa, Kína nem fog örülni. Egy exkluzív jelentésben a Reuters arról számolt be, hogy Kína azt reméli, hogy az amerikai vezetés meg fogja torpedózni az ügyletet, akármit hoznak össze az egyeztetések során a vállalatok. Az Egyesült Államok a Huawei esetében a végsőkig elmegy, hogy elérje a célját, szóval benne van a pakliban, hogy a TikTok is hasonlóképpen fog járni.

Kína szerint a gyengeség jele lenne egyébként, ha a ByteDance megállapodna egy amerikai vállalattal annak érdekében, hogy ne kelljen lemondani az amerikai felhasználók kiszolgálásáról. Kínának muszáj erősnek mutatkoznia, és valószínűleg a vezetők ugyanezt várják el a támadás alá vett vállalatoktól is. Most úgy fest, hogy nem igazán van nyerő képlet, bármit is lép a cég, komoly veszteséggel lehet számolni.

Zhao Lijian, a kínai külügyminiszter korábban azt nyilatkozta, hogy az USA erőszakosan visszaél a nemzetbiztonság koncepciójával. Az Egyesült Államoknak a szakember szerint csak az a célja, hogy a külföldi vállalatoknak keresztbe tegyen, és csak egy eszköz a számára a nemzetbiztonsági kockázatra való hivatkozás. Ez pedig nincs rendben, mert ezt nem volna szabad ilyen könnyedén kezelni, és kénye kedve szerint erre hivatkozni.

Galéria megnyitása

A TikTok vezetője, Kevin Mayer időközben távozott, arra hivatkozva, hogy amikor néhány hónapja a vállalathoz szegődött, akkor nem erről volt szó. Állítólag kedvét szegte az elharapódzó politikai csatározás, és hogy olyan feladatokat kellene megoldania, amik korábban nem voltak terítéken. De persze az is benne lehet, hogy a színfalak mögött a TikToknál már tudnak valamit, és Mayer már annak fényében hozta meg a nehéz döntést.

A Facebook már készül arra, hogy a TikTok helyét pillanatok alatt átvegye, ha esetleg az USA kedvezőtlen döntést hoz a ByteDance számára. Az Instagram szolgáltatáson belül megjelent egy olyan új funkció, amit egyértelműen a TikTok ihletett. Ez a fejlesztés a Reels névre hallgat, és rövid videók létrehozására szolgál, amiket sokféle módon lehet feldobni.

Mint az ismeretes, az USA egyébként pusztán arra hivatkozik ezúttal is, hogy mivel kínai cégről van szó, ezért a helyi szabályoknak kell megfelelnie, amik kimondják, hogy a kormánynak és a hadseregnek is köteles adatot szolgáltatni a ByteDance, ha arra kérik meg őket. De a vállalat többször is kijelentette, hogy mindent megtesz azért, hogy a felhasználói adatokat teljes megbízhatóság mellett kezelje.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap