Shop menü

KÍNA IDÉN EDDIG TÖBBET KÖLTÖTT CHIPGYÁRTÓ ESZKÖZÖKRE, MINT DÉL-KOREA, TAJVAN ÉS AZ AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK EGYÜTTVÉVE

Gőzerővel építik az újabbnál újabb chipgyártó üzemeket, ezekhez pedig nagy mennyiségű chipgyártó eszközre van szükség.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Kína idén eddig többet költött chipgyártó eszközökre, mint Dél-Korea, Tajvan és az Amerikai Egyesült Államok együttvéve

Kína vezetése régóta dolgozik azon, hogy a hazai chipgyártást felfuttassák annak érdekében, hogy a lehető legkisebb mértékben szoruljanak nyugati importra. A különböző technológiák és gyártástechnológiák terén is próbálnak a függetlenség útjára lépni, már amennyire az manapság lehetséges. A törekvés fontosságát elég erősen növeli az a tény, hogy Kína és az Amerikai Egyesült Államok között zajló kereskedelmi háború miatt Kína egyre kevésbé jut hozzá a legmodernebb technológiákhoz, legyen szó AI gyorsítókról, vagy éppen chipipari gyártóeszközökről, hála az egyre szigorodó amerikai exportkorlátozásoknak.

Ez a helyzet a jelek szerint arra sarkallja a kínai vezetést, hogy minél inkább támogassák a félvezetőipari beruházásokat, és ennek meg is van az eredménye: a Nikkei beszámolója szerint 2024 első felében Kína több pénzt költött chipgyártó eszközök beszerzésére, mint Dél-Korea, Tajvan és az Amerikai Egyesült Államok együttvéve. Kína a tervek szerint idén 50 milliárd dollárnak megfelelő összeget költhet félvezetőipari gyártóeszközök vásárlására, ami arra is utal, hogy az ország arra számít, egészséges piaci kereslet mutatkozik majd a chipek iránt, amire a félvezetőiparnak reagálnia kell.

Az óriási mértékű befektetési hullámot az indokolja, hogy az ország biztosítani szeretné a különböző iparágak számára kritikus fontosságú chipek stabil gyártását, ennek érdekében 2024-ben és 2025-ben egy tucatnyinál is több új üzem állhat működésbe. A vásárlások nemcsak az élvonalbeli kínai félvezetőipari bérgyártókra korlátozódnak, ilyen például az SMIC vagy a Hua Hung, hanem ezzel egy időben a kis és közepes félvezetőipari szereplők is új gyártóeszközökhöz jutnak a tőkeberuházások révén. A nagy bővítési hullám jóvoltából Kína továbbra is a legnagyobb felvevőpiacnak számít globálisan, azaz továbbra is fontos üzleti partnernek tekinthető, még ha a korlátozások miatt csak bizonyos eszközöket lehet leszállítani a kínai partnerek számára. Mivel a fejlett gyártóeszközökhöz nem férnek hozzá hivatalosan, így a chipgyártó üzemek jellemzően néhány generációval korábbi gyártástechnológiákat alkalmazhatnak.

Galéria megnyitása

Kína az említett törekvéseknek köszönhetően az egyedüli piac, ahol nőtt a gyártóeszközökre fordított befektetések mértéke, méghozzá annak ellenére is, hogy közben a globális gazdaság lassulás jeleit mutatta az elmúlt esztendő folyamán. Ugyanebben az időszakban az Amerikai Egyesült Államok, Dél-Korea, illetve Tajvan is csökkentette a gyártóeszközök vásárlására használható költségkereteit.

Azzal, hogy Kína rengeteget költ gyártóeszközökre, nemcsak az ország félvezetőipara nyer, hanem a beszállítók is, hiszen a nagy mennyiségben vásárolt termékek növelik a cégek árbevételeit és profitját is. A nyertesek közé tartozik az amerikai vállalatok közül a Lam Research, az Applied Materials, illetve a KLA, valamint a japán Tokyo Electron, plusz a holland ASML is. A növekvő forgalom jelentős árbevétel növekedést eredményezett, amelynek mértéke 32% és 49% közötti – előbbi az Applied Materials, utóbbi az ASML eredménye.

Kína jelentős pozitív hatást gyakorol a chipipar tőkeintenzitásának alakulására, ez a szám ugyanis 2021 óta négy egymást követő évben is meghaladta az éves 15%-ot. Ez utóbbi szám rendkívül fontos mutató a kereslet-kínálat egyensúlyának tekintetében, csak úgy, ahogy a félvezetőeladások is. Az előrejelzések alapján a chipiparban továbbra is pozitívak a kilátások, erős forgalomra lehet számítani. A növekedést 2024 folyamán elsősorban a memóriachipek irántit növekvő kereslet és az AI chipek forgalma biztosítja, míg az ipari és az autóipari chipek világában közepes növekedésre lehet számítani, ami a piaci körülményekhez való alkalmazkodási folyamatnak köszönhető.

A várakozások szerint a kínai tőkeberuházások mértéke normalizálódni fog az elkövetkező két esztendő folyamán, már ami az új félvezetőgyárak építését illeti. A globális költések ezzel egy időben növekedésnek indulhatnak, hiszen  Délkelet-Ázsiában, Amerikában, Európában, valamint Japánban is a chipgyártó kapacitások növelésére készülnek az elkövetkező évek folyamán, így több félvezetőipari gyártóeszköre lesz szükség.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére