Kína dominálta az 5G piacot 2019-ben az eladások szempontjából

A Counterpoint feltárta az is, hogy melyik gyártó érte el a legnagyobb globális részesedést.

Kína dominálta az 5G piacot 2019-ben az eladások szempontjából

A Counterpoint Research ezúttal olyan adatokat publikált a mobilpiaccal kapcsolatosan, ami az 5G technológiát támogató eszközökre vonatkozik a 2019-es évet illetően. Tavaly kerültek a boltokba a gyártók első 5G hálózati modemes eszközei, és érdekes azt látni, hogy miként terjedt a kezdeti időszakban az az újdonság, ami a következő éveket biztosan meg fogja határozni.

Eladási számokkal a Counterpoint sajnos nem szolgált, csak a részesedéseket hozta nyilvánosságra, de már ezek az információk is sok érdekességre mutatnak rá. Az elemzők kiemelték, hogy Kína elképesztően nagy szerepet vállalat abban, hogy az 5G technológia terjedését beindítsa. A világon ott adták el a legtöbb 5G támogatást nyújtó okostelefont, az összes értékesített masina 46 százaléka talált gazdára Kínában. Ahol egyébként a komplett mobilos forgalom csökkenést mutatott éves szinten. Kína mellett az Egyesült Államok és Dél-Korea volt az, aki jelentősebb 5G penetrációt tudott felmutatni.

Azoknak a gyártóknak a sora, akik tavaly 5G hálózati támogatást nyújtó mobilt kínáltak, eléggé rövid. És az Apple például ebből teljesen kimaradt, hiába a világ harmadik legnagyobb mobilgyártója. Az első kettő helyet nem meglepő módon a Huawei és a Samsung húzta be. Korábban ez a kettő vállalat nagyon hasonló értékesítési számokat lebegtetett meg az 5G kapcsán, a Counterpoint viszont már szemmel látható különbséget hozott ki. Az elemezők eredményei alapján a Samsung lett az első, a Huawei a második, az LG a harmadik, a Vivo a negyedik, a Xiaomi az ötödik, és az Oppo pedig a hatodik.

Galéria megnyitása
Galaxy S10 5G

A Counterpoint arra jutott, hogy a Samsung 43%-os részesedéssel futott be az élen az 5G-s okostelefonjaival. Az egyik legnagyobb 5G modemes kínálatát alakította ki a Samsung, és sikeresen tudott magának piacot szerezni a hazájában, az Egyesült Államokban, és egyebek mellett Európában is. Kínában azonban nem igazán volt képes érvényt szerezni magának az 5G szupporttal szolgáló Galaxy modellek révén.

Galéria megnyitása
Huawei Mate 20 X 5G

Kínában az 5G-t szinte a Huawei vitte a hátán. Ott az értékesített okostelefonoknak a 74 százaléka származott a Huawei-től vagy a Honortól, hiszen ezt a kettő márkát – érthető módon – egy kalap alá vette a Counterpoint Research. Összesen 34 százalékos piaci részesedést szerzett magának a legnagyobb kínai gyártó, aki a Mate 30 generáció révén a legjobb 5G-s eszközöket tette le az asztalra, de egyébként a Google szolgáltatásokkal csak egy készüléket, a Mate 20 X-et adta ki új generációs hálózati támogatással.

Az LG aránylag jól jött ki az 5G rajtjából, neki 10 százalékos piacot sikerült szereznie úgy, hogy a komplett szegmensben már sokkal szerényebb a részesedése mostanra. A Counterpoint beszámolója alapján az LG a V50 ThinQ okostelefonnal tudott aránylag jól érvényesülni, és ez egészen szépen fogyott Európában – a magyar piacon az első 5G-s mobilok között vált elérhetővé –, Dél-Koreában és az USA-ban is.

Galéria megnyitása
LG V50 ThinQ 5G

A Vivo már csak 5%-os részt tudott megszerezni, pedig az iQOO almárkán belül ő tudta a legalacsonyabb áron kínált 5G-s mobilt piacra dobni. Elsőként ment be tavaly 500 dollár alá 5G modemes mobillal – jelentette ki a Counterpoint. A Xiaomi számára már csak 3 százalék maradt az ötödik helyen, pedig a kínaiak is jó ár-érték arányú készüléket hoztak létre 5G alapon. A sort az Oppo zárja ezúttal, aki már csak 2%-os részesedéssel bírt, annak ellenére, hogy egyébként Kínán kívül, még Európába és a Közel-Keletre is eljuttatta az 5G-s készülékeit.

Galéria megnyitása

Az idei évben már sokkal nagyobb lesz a verseny az 5G hálózati támogatást nyújtó készülékeknek a piacán, kíváncsian várjuk, hogy mit hoz majd ez az év, mely gyártóknak származik előnye az 5G terjedéséből.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap