Kiderült, miért nem ad másnak Kirint a Huawei

Kiderült, miért nem ad másnak Kirint a Huawei

Napjainkban rengeteg okostelefonban a Qualcomm és a MediaTek által készített rendszerchipek találhatóak, és van néhány gyártó, aki főleg magának tervez SoC-okat. Ilyen az Apple, a Samsung és például a Huawei is. Az Apple esetében egyértelmű, miért nem osztja meg másokkal a fejlesztését, az Apple A-szériás egységek az iOS igényei szerint készülnek. A Samsung ugyan nem sok partnerének ad Exynost, de vannak például Meizu mobilok ilyen lapkákkal. A Huawei, illetve HiSilicon megoldásai azonban kizárólag Huawei és Honor eszközökben tűntek fel eddig.

Az IT Home úgy döntött, hogy utánajár, mégis mi annak az oka, hogy a Huawei senkivel sem osztozik ezeken a fejlesztésein. A vállalat egyik illetékese meg is adta a választ a szaklap kérdésére. Body Ji, a kínai alakulat termékekért felelős vezetője elárulta, hogy a Huawei egész egyszerűen nem úgy kezeli a Kirint, mint egy értékesítésre váró eszközt, nem egy termékként gondol rá, amiből közvetlenül kellene pénzt teremteni. A vállalat számára a Kirin sokkal inkább egy olyan szellemi tulajdon, amivel a mobilokat és a táblagépeket megkülönböztetik a riválisok megoldásaitól. Ennek a segítségével a Huawei úgy véli, hogy ki tud emelkedni a piacon.

Galéria megnyitása

A Huawei egyébként még a mobilok előre törése előtt hozta létre a HiSilicon leányvállalatát, ami a Kirin fejlesztéséért felel, és a leányvállalat más megoldások létrehozásával is foglalkozik. Az első Kirin egyébként csak 2014-ben jelent meg, a legelső konzumer rendszerchipje pedig a K3V2 volt a HiSiliconnak még 2012-ben. Információink szerint a középkategóriás Huawei és Honor modelleknek a 70 százalékában található ma Kirin lapka, a csúcsmodellek esetében pedig kijelenthető, hogy kizárólag ilyeneket használnak a kínaiak. A Kirinek a csúcson rendkívül ütőképesek, és a Kirin 970 megmutatta, hogy igazán előre mutató megoldásokkal is tudnak szolgálni. A soron következő Kirin 980-nal szemben pedig már mindenki komoly elvárásokat támaszt, az időközben megjelent Kirin 710 pedig a középkategóriában jelent remek alternatívát.

Az IT Home beszámolójából az nem derült ki, hogy a jövőben elképzelhető-e változás ezen a téren, korábban ugyanis felmerültek olyan pletykák, hogy bizonyos piaci helyzet esetén elképzelhető lenne, hogy a Kirin kínálat megnyílna a riválisok előtt. Nemrégiben, amikor a ZTE-t átmenetileg eltiltották az amerikai komponensektől, azonnal felmerült, hogy a MediaTek mellett akár HiSilicon lapkákra is támaszkodhatna a vállalat – ezt persze egyik fél sem erősítette meg akkor, mostanra pedig már nem is releváns a dolog, mert a ZTE helyzete megoldódott.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap