Shop menü

KIDERÜLT, MENNYIBE KERÜLNEK A FIZETŐS BIZTONSÁGI FRISSÍTÉSEK A WINDOWS 10-HEZ 2025 UTÁN

A nagy népszerűségnek örvendő operációs rendszerhez már csak nagyjából másfél évig érkeznek ingyenes biztonsági frissítések.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Kiderült, mennyibe kerülnek a fizetős biztonsági frissítések a Windows 10-hez 2025 után

A Microsoft Windows fejlesztőcsapata még korábban világossá tette, hogy a Windows 10 esetében szakítanak a Windows 7-nél folytatott gyakorlattal és a kibővített biztonsági frissítést kínáló fizetéses szolgáltatást immár nemcsak az üzleti felhasználók, hanem az átlagfelhasználók számára is elérhetővé teszik majd. Ennek sokan örültek, ám akkoriban arról még nem esett szó, pontosan mennyibe kerülhet majd a szolgáltatás éves vagy havi szinten – attól függően, milyen opciókat kínálnak majd a felhasználók számára.

Ahogy az már régóta nem titok, a Windows 10 normál terméktámogatási ciklusa jövőre, egészen pontosan 2025. október 14-én ér véget, ezt követően a még ma is kifejezetten népszerű operációs rendszer nem kap többé ingyenes biztonsági frissítéseket. A biztonsági frissítéseket némi pénzmagért cserébe később, 2025 után is igénybe vehetjük, ez viszont nem lesz túl olcsó a legfrissebb információk alapján. Az első év, ami 2026 októberéig tart, 61 dolláros áron váltható meg, míg a 2027 októberéig tartó időszakért már 122 dollárt kérnek majd el. Aki 2028 októberéig szeretné használni az operációs rendszert és igényli a biztonsági frissítéseket, a 2027 októbere és 2028 októbere közötti időszakra már 244 dollárt fizethet.

Galéria megnyitása

Amennyiben a felsorolt éves díjakat összeadjuk, akkor 2025 októbere és 2028 októbere között nem kevesebb, mint 427 dollárt kóstál a Windows 10 frissen tartása, és ez az összeg természetesen csak egyetlen konfigurációra vonatkozik. Az ESU licencet ugyanúgy lehet megvásárolni, mint a fő operációs rendszer licencet, azaz vagy elektronikusan szerezzük be, vagy pedig 25 karakterből álló termékkód formájában vásároljuk meg a kiskereskedelemben. A Windows 10 életben tartása a jelek szerint tehát abszolút nem lesz olcsó, ez pedig arra sarkallhatja az üzleti felhasználókat és az átlagfelhasználókat, hogy lassan elgondolkodjanak a Windows 11-re történő átállás menetrendjén és költségein.

A Windows 10 még ma is rendkívül népszerű az üzleti felhasználók és az átlagfelhasználók körében. Ezt jól mutatja, hogy a legfrissebb statisztikák alapján a szóban forgó operációs rendszer piaci részesedése a StatCounter legfrissebb adatai szerint 2024. márciusában 69,04%-on állt, azaz sokkal népszerűbb volt, mint a Microsoft legmodernebb operációs rendszere, a szigorú hardverkövetelményekkel rendelkező Windows 11, hiszen utóbbi csak 26,72%-os piaci részesedést tudhatott magáénak. A Windows 7 ezzel egy időben még mindig nem tűnt el a süllyesztőben, még mindig 3,04%-os piaci részesedéssel bír, igaz, használata egyre kockázatosabb, hiszen nem készülnek hozzá biztonsági és egyéb frissítések.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére