Shop menü

KIBORULTAK A TULAJOK AZ IPHONE ÚJ „PRÉMIUM” TOKJA MIATT

A FineWoven hangzatos, de már rövid idő alatt olyan viseltes lesz a felülete, mintha sok éves lenne, és nem az különösebb prémium érzetet.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Kiborultak a tulajok az iPhone új „prémium” tokja miatt

Az Apple az iPhone 15 bejelentése mellett azt is elmondta, hogy nem készít a továbbiakban semmilyen kiegészítőt bőrből vagy akár csak műbőrből. De valami kellett a prémium tokok és egyéb eszközök helyébe, így született meg a FineWoven kiegészítők sora.

A prémium érzés ment, a prémium ár maradt.

A FineWoven fantázianevű megoldás egy szövetes felületet takar, ami nagyon sűrű szövésű, és kellemes, puha és meleg tapintást biztosít. De közel sem olyan benyomást kelt kézbe véve a mobil egy FineWoven-szövet tokban, mint korábban egy bőr vagy műbőr tokkal. Az Apple szép lassan leépítette a prémium kiegészítőket ilyen formában, de továbbra is megkéri az eszközök árát.

Galéria megnyitása

30 ezer forintba kerülnek a MagSafe kompatibilitást biztosító FineWoven tokok, és a FineWoven-szövet tárca is 30 ezer forintos összegért cserébe vásárolható meg. Kínál a vállalat ilyen anyagból álló AirTag kulcstartós rögzítőt is (18 ezer forint), valamit az Apple Watch számára FineWoven szíj is elérhető a kínálatban, ez 45 ezer forintot kóstál.

A vállalat elmondása szerint a FineWoven elegáns megjelenéssel bír, de ezzel az első vásárlók nem igazán értenek egyet. Sőt mi több, sokan teljesen kiakadtak azon, hogy lehet ezért az anyagért ilyen magas árat kérni. Egyesek szerint már az is szégyenletes, hogy az Apple-nél ez átment a minőségellenőrzéseken. A The Verge szaklap szerzője nem győzi hangsúlyozni, hogy ez tényleg rossz. Néhány napos normál használatot követően FineWoven-szövet felülete úgy néz ki, mintha évek óta lenne az okostelefonon. Szinte szó szerint minden fizikai behatásnak jól látható nyoma marad rajta.

Galéria megnyitása

Korábban az Apple műbőr tokjait is érték azért kritikák, mert sokkal hamarabb elhasználódtak, mint az eredetileg még bőrből készült kiegészítők, de a FineWoven-szövettel szerzett első tapasztalatok kritikán aluliak. A Redditen is számos negatív visszajelzés jött össze rövid idő alatt. A legtöbben arról beszélnek, hogy nem lenne teljesen rossz, azonban az árat alaposan át kellene gondolnia az Apple-nek, mert ezért ilyen sok pénzt kérni nevetséges.

Az Apple a bőrt azért vezette ki néhány éve, hogy a vegán vonalat erősítse, nem fért már bele akkoriban a valódi bőr kiegészítők árusítása. Most pedig Lisa Jackson, az Apple környezetpolitikával foglalkozó vezetője arról beszélt, hogy a FineWoven-szövet karbonlábnyoma lényegesen kisebb, mint a műbőr. Szóval a műbőrrel már nem volt gond az állatvédelmi szempontokból, de túlságosan szennyező volt a gyártása. Az Apple szeretne minél előbb klímasemlegesen üzemelni, és ehhez az iPhone tokokra is figyelnie kell.

A FineWoven-szövet a vállalat bevallása szerint 68 százalékban újrahasznosításból származó anyagból készül, fogyasztói hulladékok feldolgozásából származik az alapanyag jelentős része. Összeségében sokkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár ennek az előállítása, mint a műbőrnek. Az Apple szerint egyébként strapabíró a FineWoven, amit a mikrotwill szövési technikával érnek el a gyártás során. A tok sokkal vékonyabb is lett egyébként, és a szövetréteg tényleg lehelet vékony, mivel az Apple ez alatt egy puha szivacsos bevonattal ér el olyan hatást, mintha a szövet vastag volna. 

Szóval a fenntarthatóság jegyében született meg a FineWoven, de jelen állás szerint talán az lett volna a leginkább környezetkímélő, ha a prémium anyaghasználatot teljesen elengedi az Apple, mert ezzel most a jelek szerint tévútra került. Itt tényleg csak a vételár emlékezteti az embereket arra, hogy prémium kiegészítőt vásároltak. Azt most még nem is tudni, hogy idővel mennyire lehet majd tisztán tartani, mert a műbőrről azért mindent elég jól el lehetett távolítani, de ebben az esetben nem ezt érzik a felhasználók. Szerencsére egyébként a tokok kínálatából egészen biztos, hogy nem lesz hiány.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére