Kéz nélkül is használhatóak már az androidos eszközök

A Voice Access tényleg szinte minden funkciót elérhetővé tesz pusztán hangutasításokkal.

Kéz nélkül is használhatóak már az androidos eszközök

A Google mérnökei régóta dolgoznak azon, hogy olyan hangvezérlést dolgozzanak ki, aminek a segítségével a mozgásszervi betegségben szenvedő felhasználók is teljes értékűen használhatnak olyan eszközöket, amin az Android operációs rendszer fut. A Voice Access szolgáltatás két évet töltött béta állapotban, de most elkészült, és mindenki számára elérthető.

A Voice Access telepítését és beállítását követően szinte mindent megtehetnek az emberek az androidos eszközökkel pusztán szavakat használva – jelentette ki a Google.

A programban minden alapvető érintéses művelethez egyszerű hangparancs tartozik, így lehet például kattintani vagy éppen görgetni a kijelzőn megjelenő tartalmakat a böngészőben vagy akár a dokumentumkezelő esetében. A kijelző különböző, funkcióval rendelkező elemeit az applikáció számokkal látja el, melyekkel könnyedén be lehet határozni azt a dolgot, amire éppen szükség van. Az alkalmazások indításakor sok esetben lehet mondani az adott program nevét is, viszont amennyiben a felhasználó előtt van az app a kijelzőn, akkor a fentieknek megfelelően számot is kap, és ezt is be lehet diktálni a készülék számára – a számok bemondása előtt a „click” kulcsszót kell használni.

Galéria megnyitása

A hangvezérlésből természetesen a Google Assistant is ki tudja venni a részét, amikor csak lehetősége adódik, de pusztán ezzel nem lehet mindent megoldani. A Google Assistant a megszokott módon hívható segítéségül: az „OK, Google” hangutasítást kell használni, majd utána kiadni a megfelelő parancsokat a kívánt eredmény eléréséhez. Az „open Messenger” utasítással megnyitható a Facebook üzenetküldője, majd itt a számokat használva a Voice Access-szel ki lehet választani a szövegmezőt, és be lehet diktálni az elküldeni kívánt üzenetet. De igazából annak sincs akadálya, hogy matricát vagy GIF-et küldjön az ember, hiszen ezeket a funkciókat is igénybe lehet venni a számokkal. Még szerkesztési lehetőségek is vannak, a bediktált szövegekben van mód a visszavonásra és a törlésre – akár néhány szót vagy teljes sorokat. Ha az ember megbeszél az ismerősével egy találkozót, utána a Google Assistantot újra segítségül hívva megcsinálhatja az eseményhez köthető naptárbejegyzést, hogy ne feledkezzen meg a dologról.

Az első visszajelzések szerint a Voice Access rendkívül gördülékenyen végzi a dolgát, és hozzájárulhat azoknak az embereknek az életminőségének a javításához, akik esetleg nem tudják a kezüket úgy használni, mint az egészséges társaik.

A szolgáltatás használata elvileg gyorsan és könnyen elsajátítható, ettől kezdve pedig egy új világ nyílhat meg például a Parkinson-kórban vagy sclerosis multiplexben szenvedőknek. Azt viszont le kell szögezni, hogy a magyar nyelv egyelőre nem támogatott, sőt, igazából kizárólag az angolt tudja kezelni egyelőre a Voice Access, szóval ilyen tekintetben nem nyújt nagy mozgásteret. Viszont már szerény angoltudással is munkára lehet fogni, és innentől olyanoknak is elérhető lehet a gondtalan mobilhasználat lehetősége, akik esetleg korábban nem is gondolhattak erre.

A Voice Access alkalmazást a Google Play Áruházból kell letöltenie azoknak, akik használatba szeretnék venni. A telepítéséhez minimum az Android 5.0 operációs rendszerre van szükség, ezen túl azonban más megkötéssel nem kell számolni.

Voice Access: Android

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap