Kétirányú OLED: megjelenítő és képrögzítő egyben

Kétirányú OLED: megjelenítő és képrögzítő egyben

A Fraunhofer Institute mérnökei 2009 óta egy meglehetősen különleges termék fejlesztésén dolgoznak, amely leegyszerűsítve nem más, mint egy speciális OLED kijelző, ami nem csak képmegjelenítésre, hanem képek rögzítésére is használható, ugyanis úgy is tud viselkedni, mint egy képérzékelő lapka. A cég kutatással és fejlesztéssel foglalkozó részlegében hosszas munka után elkészült a technológia köré épülő legfrissebb prototípus, amit a Smart Systems Integration 2011 névre keresztelt rendezvény keretein belül a hónap folyamán be is mutatnak majd.

Galéria megnyitása

A legfrissebb prototípus 0,6 hüvelykes képátlóval rendelkezik és egy 320 x 240 pixeles natív felbontást kínáló AMOLED panelt egyesít egy 160 x 120 pixeles felbontású CMOS képérzékelő lapkával. Az AMOLED kijelző és a CMOS lapka esetében azonos tulajdonság, hogy mindketten monokróm megoldások. Érdekesség, hogy az AMOLED kijelző jelenlegi formájában 15000 cd/m2-es fényerőt kínál, viszont nem szabad elfelejteni, hogy egy igen kis képátlójú megoldásról van szó. A technológia sajátossága, hogy az AMOLED pixelek között CMOS fényérzékelőket (fotoreceptorokat) helyeznek el, így a különleges megoldás – ahogy az a fenti képen is látható – egyszerre képes a különböző tartalmak megjelenítésére és érzékelésére.

Galéria megnyitása

A kétirányú OLED panelnek (bi-directional OLED) nevezett fejlesztés a Fraunhofer Institute szakemberei szerint a nem is oly távoli jövőben úgynevezett „viselhető kijelzők” formájában tűnhet majd fel a piacon, vagyis szemüvegbe építve találkozhatunk majd vele. Az elképzelések szerint a jövőben akár mobiltelefonok kijelzőinél is használhatják majd a kétirányú OLED technológiát, ezáltal az adott mobilt egyfajta kézi szkennerként is lehetne használni például arra, hogy egy névjegykártyát pillanatok alatt digitalizáljunk vele. Ebben az esetben maga az OLED kijelző szolgáltatná a fényforrást a CMOS érzékelők számára.

 

A technológiával kapcsolatos fejlesztések még zajlanak, így a nagyobb felbontású kijelzőkre még sajnos várni kell. Az újítás rendkívül ígéretes és számos területen bizonyulhat majd hasznosnak, ha végre elkezdenek megjelenni a köré épülő termékek.

A fenti videón a Fraunhofer Institute egyik munkatársa is beszél a friss technológiáról. Németül beszélők előnyben.

Neked ajánljuk

arrow_backward arrow_forward
Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward