Két új alaplappal veszi célba az ASRock az AMD-seket

A vállalat mindkét alaplaphoz az AMD 970-es északi hídját választotta.

Két új alaplappal veszi célba az ASRock az AMD-seket

ARock Fatal1ty 970 Performance

Az ASRock új taggal bővítette Socket AM3+-os alaplapjainak kínálatát, a friss jövevény pedig AMD 970-es északi híd és SB950-es déli hídköré épül. A Fatal1ty sorozatot erősítő Fatal1ty 970 Performance a költséghatékony alaplapok szegmensében próbál szerencsét, ahol 100 dollár alatti árcédulájával próbálja kifogni a szelet riválisai vitorláiból.

Az ATX formátumú újdonság 8+2 fázisú tápellátással gazdálkodik, és még a 220 wattos TDP-vel rendelkező FX-9370-es, illetve FX-9590-es modelleket is támogatja, amelyek jó ideje a Centurion családban lapulnak. A bővítőhelyek között minden olyan fontos slotot megtalálunk, amelyek a megcélzott gamer réteg számára fontosak lehetnek. A bővítőhelyek közül a két felső PCI Express 2.0 x16-os slot kétkártyás módban x8/x8 sávszélesség mellett üzemel, a harmadik PCI Express 2.0 x16-os slot esetében azonban be kell érnünk x4-es sávszélességgel, az ugyanis a déli hídhoz kapcsolódik. A felsoroltakon kívül két PCI Express 2.0 x1-es és egy PCI slot is található a kínálatban. A rendszer természetesen rendelkezik CrossfireX támogatással is. A négy darab DDR3-as memóriafoglalatban akár DDR3-2400 MHz-es memóriamodulok is helyet kaphatnak – a maximálisan támogatott rendszermemória-kapacitás 64 GB. A foglalatokban AMP vagy XMP profillal ellátott modulok gond nélkül használhatóak.

Az adattárolókat alap esetben hat darab SATA 6 Gbps-os port fogadja – természetesen RAID 0,1,5,10 támogatás mellett –, de rajtuk kívül egy modern slot, egy M.2-es foglalat is helyet kapott a deszkán, amely PCI Express 2.0 x4-es sávszélességgel gazdálkodik. USB 3.0-s portokból hatot kapunk – kettőt alaplapi kivezetés, négyet pedig hátlapi port formájában.

Mivel Fatal1ty sorozatú megoldásról van szó, így a gamereket célzó ínyencségek sem hiányozhatnak. Ilyen a Fatal1ty egérport, illetve a Fatal1ty témájú, grafikus felhasználói kezelőfelülettel ellátott UEFI firmware is. A remek hangzásról egy ASRock Purity Sound 2 technológiával felvértezett Realtek ALC-1150-es audió kodek gondoskodik, ami minőségi elektrolit kondenzátorokkal, Texas Instruments NE5532 típusú fejhallgató előerősítővel és leválasztott tápellátással rendelkezik. A nyolccsatornás audió rendszer 115 dB(A) jel/zaj arányt kínál, plusz optikai audió kimenet is jár hozzá. Az alaplapon egy Realtek gyártmányú, RTL8111GR típusú Gigabites Ethernet vezérlőt is találunk, amihez jár WoL támogatás.

Az új alaplap TPM és COM tüskesort egyaránt kapott, a CMOS egyszerű és gyors alaphelyzetbe állításáról pedig mikrokapcsolóval gondoskodhatunk. Az új alaplap rövidesen elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, ára pedig 99 dollár lesz.

Megjött az ASRock 970M Pro3-as modell is

A második újdonság alapok tekintetében ugyanazt a receptet követi, mint fentebb bemutatott társa, vagyis AMD 970-es északi hidat, illetve SB950-es déli hidat állít csatasorba. A VRM itt már szerényebb, hiszen csak 4+1 fázisú tápellátást biztosít, így maximum 140 wattos TDP-ig képes kiszolgálni a különböző processzorokat.

Memóriafoglalatokból ezúttal is négyet kapunk, amelyekben maximum 64 GB-nyi DDR3-2400 MHz-es rendszermemória kaphat helyet – és természetesen AMP, illetve XMP támogatás is szerepel a repertoárban. A költséghatékony alaplap a microATX formátum sajátosságai miatt csak két darab PCI Express 2.0 x16-os slotot rejt, amelyek x16/x4 sávszélességgel rendelkeznek – előbbi az északi hídhoz, utóbbi pedig a déli hídhoz csatlakozik. Rajtuk kívül egy PCI Express 2.0 x1-es és egy PCI slot található az újdonságon.

Az adattárolókat hat darab SATA 6 Gbps-os port fogadja, amelyekhez RAID 0,1,5 és 10 támogatást egyaránt kapunk. USB 3.0-s portokból néggyel kell beérni – kettő hátlapi port, kettő pedig előlapi kivezetés formájában működik. Az audió vezérlő szerepét ezúttal ELNA kondenzátorokkal megtámogatott Realtek ALC892-es modellre osztották, ami 7.1 csatornás támogatással érkezik, optikai audió kimenetet és fejhallgató előerősítőt azonban nem kapunk hozzá. A 7.1 csatornás analóg kimenetet is csak a HD Audió panel portjaival együtt, az audió driver megfelelő beállításával érhetjük el. Gigabites Ethernet vezérlőből ezúttal egy Realtek RTL8111E példánnyal kell beérni, amihez WoL támogatás is tartozik. Az UEFI firmware-t alkalmazó alaplap még TPM tüskesorral is fel van szerelve.

Az újdonság rövidesen elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, ára pedig bőven 100 dollár alatt helyezkedik majd el.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward