Két nagy kínai processzorfejlesztő is felkerült az amerikai kormányzat feketelistájára

Az USA feketelistája a napokban összesen hét új vállalattal bővült, köztük van két nagy kínai processzorfejlesztő is, akik főként szuperszámítógép-fürtökhöz használatos processzorokat és SoC egységeket fejelsztenek.

Két nagy kínai processzorfejlesztő is felkerült az amerikai kormányzat feketelistájára

Az Amerikai Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háború újabb fejezetéhez ért, ugyanis az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma nem kevesebb, mint hét új kínai vállalattal bővítette híres-hírhedt feketelistáját, az érintettek között pedig ezúttal két nagy processzorfejlesztő vállalat is helyet foglal. Az egyik a Tainjin Phytium Information Technology, míg a másik a Sunway Microelectronics.

Hogy mégis mi indokolta a két említett kínai processzorfejlesztő fekete listára történő felvételét? A Kereskedelmi Minisztérium Ipari és Biztonsági Irodája szerint ezek a vállalatok szoros kapcsolatot ápolnak a Kínai Népi Felszabadító Hadsereggel, az együttműködés keretén belül katonai célokra használatos szuperszámítógépeket készítenek, ezáltal segítik az új tömegpusztító fegyverek fejlesztését, valamint egyéb destabilizáló törekvésekben is részt vesznek. Pontosan ezért került feketelistára négy olyan központ is, ahol szuperszámítógép-fürtöket üzemeltetnek, ezek a központok Jinan, Shenzen, Wuxi és Zhengzhou város területén találhatóak.

A két processzorfejlesztő közül a Tianjin Phytium Information Technology különböző SoC egységeket készít a klienspiacra és a szerverpiacra, amelyek mindannyian ARMv8 alapú processzortechnológiát használnak. Ezzel szemben a Sunway Microelectronics már olyan egyedi processzorokat készít, amelyek kifejezetten szuperszámítógép-fürtök építéséhez használhatóak.

Galéria megnyitása

Közös, hogy mindkét fejlesztő olyan eszközöket és technológiákat használ munkája során, amelyeket az Amerikai Egyesült Államokban található vállalatok fejlesztettek, ám a feketelistára kerülést követően már nem férhetnek hozzá ezekhez a technológiákhoz és eszközökhöz, ami lényegében lehetetlenné teszi a fejlesztői munka folytatását. Az egyelőre nem világos, hogy a TSMC, illetve az SMIC segítségével megkerülhetik-e ezek a vállalatok az Amerikai Egyesült Államok kormányzatának korlátozásait.

Noha a kínai szuperszámítógép-fürtökbe szánt processzorok és SoC egységek többségét már házon belül fejlesztik, a tervezés és a gyártás során számos olyan technológia használatára van szükség, amelyek amerikai fejlesztésnek minősülnek, márpedig ezekhez innentől kezdve a két kínai processzorfejlesztő vállalat sem férhet hozzá. Amennyiben a továbbiakban amerikai technológiákat használó termékeket szeretnének értékesíteni, vagy akár el szeretnék adni a négy említett szuperszámítógép-központot, ahhoz megfelelő licencre lesz szükségük, amit majdnem lehetetlen lesz megszerezni.

Korábban egyébként a Huawei Technologies, illetve a chipfejlesztő részlege, a HiSilicon is felkerült már az említett feketelistára, de itt foglal helyet a félvezetőipari-bérgyártó, az SMIC is – mindannyian azért, mert az USA szerint támogatták Kína hadseregfejlesztéssel kapcsolatos törekvéseit.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap