Két fedési kettős kering egymás körül egy furcsa rendszerben

A négyes csillagrendszert egy cseh csillagász, Pavel Cagaš fedezte fel.

Két fedési kettős kering egymás körül egy furcsa rendszerben

Amikor felnézünk az égre, úgy tűnik, mintha különálló, magányos csillagokat látnánk. Ez azonban sok esetben csak a távolság eredménye, az égbolton látható égitestek legalább fele ugyanis több csillagból álló rendszerek tagja, amelyekben két, három, de olykor öt vagy hat csillag is keringhet egymás körül komplikált táncot lejtve.

A kettőscsillagoknak van egy megfigyelési szempontból különleges típusa, az úgynevezett fedési kettősök. Ezek olyan rendszerek, amelyekben a két csillag által kijelölt keringési síkra pontosan éléről látunk rá, így tőlünk nézve a két égitest rendszeresen kitakarja egymás fényét, ahogy pályájukon haladnak.

Ha az egyik csillag fényesebb a másiknál, akkor amikor a halványabb kerül a fényesebb elé, a  rendszer fényessége jelentősen csökken, amikor fordított a helyzet, akkor viszont a sokkal mérsékeltebb a fényességcsökkenés. Ez jellegzetes relatív fényességi görbét rajzol ki, ami alapján az ilyen rendszerek viszonylag könnyen azonosíthatók. (Hogy a görbe hogyan változik a csillagok tulajdonságainak függvényében, azt ezen a linken lehet kipróbálni az adatok módosítása révén.)

Galéria megnyitása

A fedési kettősök asztrofizikai szempontból kiemelten fontosak, mivel a csillagok pályaidejéből megmondható azok tömege, és mivel gyakorlatilag egyforma távolságra vannak a Földtől, látszólagos fényességükből tényleges fényességkülönbségükre is következtetni lehet. Ezen adatokból pedig egy sor más tulajdonság is megállapítható, és az így megismert információk a nem ilyen rendszerekben keringő égitestekre is alkalmazhatók lehetnek.

Pavel Cagaš cseh csillagász egy mindössze 30 centiméteres távcsővel nemrégiben felfedezett egy kivételes fedési kettőst a Szekeres csillagképben. A CzeV1640 katalógusjelű rendszerben első pillantásra nincs semmi különös (a már említetteken kívül), közelebbről megvizsgálva a fénygörbét azonban feltűnik, hogy azon kisebb kilengések láthatók. A szakértők közelebbi vizsgálódásai alapján erre az lehet a magyarázat, hogy nem egy fedési kettőst látunk, hanem kettőt, amelyek egymás körül keringenek.

Galéria megnyitása

Az első kettős, a CzeV1640A két fényesebb csillagból áll, míg a másik, a CzeV1640B két halványabból, és ezek összetett tánca rajzolja ki a különleges görbét. Az első duó tagjai 0,55 földi nap alatt kerülik meg egymást, míg a második kettős pályaideje 0,84 nap. Nagyon szoros pályákról van tehát szó, az adatokból azonban úgy tűnik, hogy a csillagok ennek ellenére elkülönülnek, és annyira nincsenek közel egymáshoz, hogy anyaguk észrevehetően vegyüljön.

A rendszer kapcsán rengeteg a kérdés, amelyekre a további észlelések remélhetőleg választ adnak majd. Egyelőre nem tudni, hogy a két kettős mennyi idő alatt kerüli meg egymást, és azt sem, hogy milyen típusú csillagok alkotják ezeket. A pályasíkok egybeesése azt sugallja, hogy a négy csillag együtt keletkezhetett, de az egyelőre szintén rejtély, hogy milyen körülmények között jönnek létre a hasonló rendszerek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap