Shop menü

KÉSZÜL, DE CSÚSZIK A GOOGLE TELJESEN EGYEDI RENDSZERCHIPJE

Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Készül, de csúszik a Google teljesen egyedi rendszerchipje

A Google egy ideje már a saját márkanevét használó lapkákat használ a Pixel okostelefonokban, valamint most már a Pixel táblagépben is, ez azonban csak idézőjelesen „saját”. Vannak a chipnek olyan komponenseit, amit a Google mérnökei terveztek, de az alapja egy Samsung egység.

Hogy mikor jön a teljesen Google által dizájnolt lapka? Nos, idővel ennek is eljön majd az ideje, de nem mostanában fog erre sor kerülni. A The Information lap arról számolt be, hogy a Google folyamatosan dolgozik ezen, viszont a mostani gazdásáig helyzetben úgy alakult, hogy ez a projekt hátrább került a fontossági sorrendben.

A Tensor G5 lapka 2025-ban érkezik, és ez már tényleg egy teljesen Google tervezésű konstrukció lehet.

Az egység belsőinformációk szerint a Laguna kódnéven készül színfalak mögött, és már 2024-ban bevetésre került volna, de sajnos kevesebb erőforrás jut jelenleg a fejlesztésére. Éppen ezért egy évvel inkább eltolja a projektet a Google, és addig marad a fejlesztés és a gyártás is a Samsung partnerségében.

A Samsung örülhet a friss fejleményeknek, ugyanis az a hír járja, hogy amennyiben elkészül a Google saját chipdizájnja, akkor a Samsungot gyártópartnerként sem fogja megtartani a keresőóriás. Ezt a megrendelést már a TSMC teljesítheti a legideálisabb gyártási eljárást alkalmazva. Elvileg a 3 nanométeres csíkszélesség továbbfejlesztett variánsával kerülhet majd gyártásba az egység 2025-ben. Állítólag itt már a InFO (Integrated Fan-Out) szilíciumszintű tokozási eljárás is alkalmazásban lesz, így a végeredmény vékonyabb és hatékonyabb lehet.

Arról egyelőre nincs információnk, hogy a szóban forgó Tensor lapka milyen felépítéssel rendelkezik majd, de arra mindenképpen nagy tétel lehet fogadni, hogy az ARM által fejlesztett komponenseket fogja alkalmazni, mint jelenleg a legtöbb mobilos chip. Most lényegében csak az Apple használ saját tervezésű feldolgozókat, és a Qualcomm kapcsán pletykálják, hogy nyithat abba az irányba. A Google az elmúlt években igyekezett egy nagyon jól kiegyensúlyozott, ugyanakkor gépi tanulási feladatok végrehajtásában rendkívül potenst lapkát felmutatni, szóval ebbe az irányba mutathat majd a Tensor G5.

A vállalat már nemcsak mobilokban, hanem táblagépben is használja a Tensor chipet, és a jövőben érkező egységeket már valószínűleg úgy fogja tervezni, hogy azokat a lehető legrugalmasabban tudja alkalmazni. Most a Tensor G2 ugyanúgy megtalálható az olcsóbb Pixel mobilban, mint a prémium, 1800 dolláros hajtogatható eszközben, és az új Pixel Tablet táblagépben, ami ugyancsak egy költséghatékonyabb konstrukció.

Az egyedi chipek fejlesztésére azért törekedne a Google, mert akkor a szoftveres oldalon is még nagyobb lenne a mozgástere. Jobb termékeket tudna letenni az asztalra minden szempontból. Még nagyobb sikereket érhetne el a Pixelekkel. Bár egyelőre ezeknek nem a rendszerchip az elsődleges gyengéje, hanem más területeken szokott elvérezni egyik-másik hardver.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére