Készül a GitHub kínai megfelelője, a Gitee

Igazából a Gitee kicsiben már készen van, de mióta a GitHub esetében szankciók léptek életbe, a kínaiak úgy látják, ideje több erőforrást fordítani a Gitee-re, amely a térség saját GitHub-jává válhat az elkövetkező időszakban, vagyis meghatározó szerepet szánnak neki.

Készül a GitHub kínai megfelelője, a Gitee

Kína egyre több területen próbálja magát kihúzni a külföldi függőség alól, ez a törekvés pedig egyre fokozódhat, ugyanis az ország és az Amerikai Egyesült Államok közötti gazdasági csatározás miatt egyre több kellemetlenség éri a kínai gazdaságot. A kormányzat már régen célul tűzte ki, hogy a félvezetőipari igényeket a lehető leghamarabb megpróbálják országon belüli beszállítói lánccal és gyárkomplexumokkal kielégíteni, ám a helyzet nem túl egyszerű, ugyanis hiába az állami támogatás, megfelelően képzett szakemberekből hiány van, így őket a konkurensektől próbálják átcsábítani – kisebb nagyobb sikerekkel.

Egyértelmű iránynak látszik, hogy Kína próbál függetlenedni a nyugati világtól minden téren, ahol csak lehet, ennek legújabb lépése pedig az, hogy saját kódmegosztó platformot hoznak létre, ami a ma oly népszerű GitHubot válthatja ki a térségben. Hogy miért van erre szükség, mikor a GitHub óriási népszerűségnek örvend, jól bejáratott platformnak minősül és optimális együttműködést kínál a programozók és fejlesztők számára világszerte?

Azért, mert a GitHub tulajdonosa az amerikai Microsoft, a vállalat pedig egyre inkább kezdi betartani az amerikai kormányzat utasításait, vagyis a kormányzat által szankcionált térségek és országok számára korlátozza a hozzáférést a GitHub könyvtáraihoz. Ezek közé az országok közé tartozik Irán, Szíria, illetve a Krím térség is.

Galéria megnyitása

Kína a lépések láttán úgy döntött, érdemes saját kódmegosztó platformot fejleszteni a keleti térség számára, amelyet nem érhetnek amerikai szankciók. Ehhez kiváló alapot biztosít a hét éve hódító útjára indított Gitee, amely a közeljövőben sokkal nagyobb szerephez juthat, mint manapság: ez a platform biztosíthatja a nyílt forráskódú tartalmak független tárhelyét a kínai fejlesztők számára, valamint segítheti a fejlesztők közötti együttműködést is.

A Gitee jelenleg nem túl nagy a GitHubhoz képest, ugyanis csak 10 millió nyílt forráskódú könyvtárból álló gyűjteménnyel rendelkezik, valamint 5 millió főből álló fejlesztőbázist szolgált ki az elmúlt hét év során. Ehhez képest a GitHub kínálatában már 100 milliónál is több könyvtárból álló gyűjteményt találunk, amelyekkel nagyjából 31 millió fejlesztő munkáját segítették világszerte tavaly novemberig bezárólag.

A Gitee kulcsfontosságú lehet hosszabb távon, ugyanis a kínai fejlesztők szabadon használhatják majd, nem kell külföldi szankcióktól tartaniuk, már ami a platform elérését és használatát jelenti, valamint saját igényeikre szabhatják az egész ökoszisztémát, ami szintén előnyös lehet a hatékony együttműködés biztosításához.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap