Shop menü

KÉSŐN LÉPETT BE AZ INTEL A KRIPTOVALUTA-BÁNYÁSZ HARDVEREK SZEGMENSÉBE, DE MÁR KI IS SZÁLL ONNAN

Ez a szegmens most nem vonzó, hiszen a kriptovaluta-láz már lecsengett, ám ha változik a helyzet, az Intel álláspontja is változhat.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Későn lépett be az Intel a kriptovaluta-bányász hardverek szegmensébe, de már ki is száll onnan

A kriptovaluta-bányászat nemrégiben még óriási üzlet volt, azóta viszont alaposan bezuhant a kriptovaluták árfolyama, ennek hatására a bányászláz is alábbhagyott. Persze még manapság is elég sokan vannak azok, akik „takaréklángon” bányásznak abban a reményben, hogy a nem is oly távoli jövőben ismét szárnyalni fog a kriptovaluták piaca, míg mások inkább értékesítették a bányászhardvereket. Utóbbi csapat tagjai közül néhányan közvetlenül kriptovaluta-vásárlásra fordították az így szerzett pénzmagot. Hogy melyik a legjobb stratégia? Ezen sokat lehetne vitatkozni, de most nem is ez a lényeg, hanem az, hogy az egyik nagy gyártó, az Intel, aki késve szállt fel a kriptovaluta-bányászat vonatára, éppen a „buli végére” érkezett meg, így a vezetés nemrégiben úgy döntött, ki is szállnak ebből a piaci szegmensből.

Galéria megnyitása

A vállalat speciális célhardvereket gyártott annak érdekében, hogy a kriptovaluta-bányászat képzeletbeli tortájából kihasítson magának egy jókora szeletet. A Blockscale 1000-es sorozat tagjai lényegében egy éve mutatkoztak be hivatalosan, ám a vezetés máris úgy döntött, nem készítenek új generációs chipeket, vagyis a Blockscale 1000-es család tagjai utód nélkül maradnak. A már értékesített kriptovaluta-bányász célhardverek támogatása természetesen továbbra is biztosított, így mindazok, akik már beruháztak, az EOL (End of Life) bejelentést követően is számíthatnak gyártói támogatásra. Ezzel lényegében nyugdíjba is vonulnak a Blockscale 1000-es gyorsítók, ám a gyártó látszólag nyitva hagyta az ajtót, vagyis akkor, ha ismét megfelelő körülmények mutatkoznak a kriptovaluta-piacon, nincs kizárva, hogy újabb termékekkel rukkolnak elő a vállalat mérnökei.

A Blockscale sorozat igazából nemcsak azért volt ígéretes, mert rendkívül versenyképes teljesítményt kínált a Bitcoin bányászatra használható célhardverek szegmensében, hanem azért is, mert egy igen komoly gyártókapacitással rendelkező vállalat állt mögötte. Ez vonzónak tűnhetett azoknak a nagy, ipari mennyiségben bányászó cégeknek, akik stabil termelésre vágytak, már ami a kriptovaluta-bányász hardvereket illeti, és nem olyan fluktuáló, eléggé bizonytalan, és árazás terén is rendkívül hullámzó, a Bitcoin árfolyamhoz igazodó beszállítókra, mint amilyenek egyes kínai vállalatok.

Utóbbiak esetében rontja a képet az is, hogy a kereskedelmi háború részeként a kínai termékre büntetővámok vannak érvényben, valamint a Kínából történő szállítás is alaposan megemelkedett a Covid idején, hogy az ellátási láncok törékenységéről és a hiányokról már ne is beszéljünk. Ezekhez képest az Intel termékei vonzóbbnak tűntek, igaz, a chiphiány és az alapanyag-hiány ezen a téren is befolyásolta a gyártással kapcsolatos lehetőségeket, de az összkép így is kedvezőbb lehetett, mint az említett kínai cégek esetében.

Galéria megnyitása

Éppen a fentiek miatt kötöttek hosszú távra szóló szerződéseket a vállalattal olyan nagy ügyfelek, mint a BLOCK, a GRIID, vagy éppen az Argo Blokchain, hiszen az összkép pozitív volt minden tekintetben. Az Intel a megkötött szerződésekben vállaltakat természetesen még teljesíti, a partnerek pedig egészen 2023 októberéig rendelhetnek újabb Blockscale chipeket, amelyek szállítása 2024 áprilisában érhet véget. A gyártó ezzel egy időben lényegében a teljes Blockscale családhoz tartozó terméklapokat és információ lapokat eltávolította weboldaláról, amivel nyomatékosították a fenti döntést.

Az Intel háza táján ez egy újabb lépése annak az átstrukturálásnak, ami hónapok óta tart, és valószínűleg nem az utolsó. A cégnél most óriási figyelmet fordítanak az IDM 2.0 névre keresztelt kezdeményezésre, amelynek keretén belül 2025-ig ismét a félvezetőpiaci szegmens élvonalába, sőt, igazából az élére szeretne kerülni az Intel, már ami a gyártástechnológiai fejlettséget illeti.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére