Shop menü

KÉKHALÁLT OKOZ AZ AMD EPYC SZERVERPROCESSZOROK MELLETT EGY WINDOWS SERVER 2022 FRISSÍTÉS

A jelek szerint már megint a VBS okozza a problémát, amelynek működése egy frissítés miatt borul fel, de csak akkor, ha bizonyos dolgok együttállnak, így az érintett rendszerek száma szerencsére korlátozott. Attól persze a hiba még bosszantó...
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Kékhalált okoz az AMD EPYC szerverprocesszorok mellett egy Windows Server 2022 frissítés

A legfrissebb beszámolók alapján úgy tűnik, a Windows 2022 Server legújabb frissítőcsomagja, a KB5031364-es kiadás elég nagy felfordulást okoz bizonyos esetekben az AMD EPYC szerverprocesszorral szerelt konfigurációk esetében, igaz, a probléma jelentkezéséhez több dolog együttállására is szükség van. A bug miatt a szóban forgó szervereknél kékhalál jelentkezik, ami részben a híres-hírhedt Virtualization Based Security funkciócsomaghoz tartozik – ez korábban már nagyon sok kellemetlen órát szerzett a felhasználóknak.

Hogy miről is van szó? Ezúttal a VMware ESXi Hypervisor működését lehetetleníti el a frissítés, ugyanis telepítését követően a rajta futó vendég virtuális gépek egyszerűen nem tudnak elindulni, mivel a rendszer „PNP Detected Fatal Error” hibaüzenettel megáll. A Microsoft Windows fejlesztőcsapatának hivatalos megjegyzése szerint a hiba akkor áll fenn, ha az említett szoftver egy AMD EPYC szerverprocesszorral szerelt rendszeren fut, valamint engedélyezve van a VMware beállításai között az „Expose IOMMU to guest OS”, illetve az „Enable Virtualization Base Security”, plusz a „System Guard Secure Launch” funkció is aktív.

Galéria megnyitása

A hiba szerencsére eléggé specifikus, azaz nem az összes konfigurációt érinti, például azokat a rendszereket nem akadályozza, akik normál módon futtatják a Windows Server 2022 operációs rendszert, vagy éppen Intel hardvert használnak. Maga a VBS egyébként már korábban is sok fejfájást okozott az üzemeltetők számára, ami egyes frissítések és driverek mellett hatványozottan rosszabbá vált, így az általános tanács az szokott lenni, hogy a VBS egyik funkcióját, a memória védelméről gondoskodó Memory Integrity funkciót egyszerűen kapcsolják ki az érintettek. Windows 10 és 11 alatt ez automatikusan megtörténik, ha a rendszer indítása hibába ütközött, de a VBS egyéb problémákat is okozhat, például lelassíthatja az egyes alkalmazásokat és a játékokat is.

A jelenlegi probléma esetében a Microsoft Windows fejlesztőcsapata azt javasolja, hogy mindazok, akik a fenti frissítés telepítését követően hibás működést tapasztalnak a saját infrastruktúrájukon belül a Microsoft Server operációs rendszer említett verziójánál, egyszerűen tiltsák le az „Enable IOMMU to guest OS” funkciót a VMware virtuális gépre vonatkozó beállításainál, ez ugyanis megoldja a hibát addig, míg a javítás meg nem érkezik. A fejlesztőcsapat jelenleg úgy látja, a javítás, ami már készül a háttérben, várhatóan november közepére meg is érkezhet, azaz szerencsére nem kell sokat várni rá.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére