Kamerával fotózott szöveget visz át számítógépre a Google Lens

Segít a Lens már az új nyelvek elsajátításában is, és ha kell, magyarázattal szolgál az ismeretlen fogalmakra.

Kamerával fotózott szöveget visz át számítógépre a Google Lens

A Google folyamatosan azon van, hogy fejlessze a különböző alkalmazásait. Most arról számolhatunk be, hogy a Lens izgalmas friss lehetőségekkel gazdagodott tovább. A Google Lens sokéves múltra tekint vissza, de ahogy azt láthatjuk most is, még hatalmas potenciál van benne, szinte biztos, hogy a jövőben is sok érdekességet fog ebből kihozni a vállalat.

A Google Lens a kamerát használva biztosít keresési és egyéb lehetőségeket a felhasználók számára. A vállalat ezúttal olyan újításokra helyezte a hangsúlyt, ami az optikai karakterfelismerő technológiát használja ki az eddiginél jobban. Az OCR a Google Lens egyik alappillére és nagyon jó hatékonysággal működik már, amit most a szövegbevitel egy új formájához is felhasználhatnak az emberek.

A szolgáltatás arra már régóta képes, hogy a kamerával megörökített képen felismerje a szöveges részeket, és ezeket ki is lehessen jelölni ugyanúgy, mintha egy digitális dokumentumról lenne szó. Viszont ezt most továbbgondolta a Google, és megoldotta azt, hogy a képen kijelölt szöveget néhány érintéssel el lehessen juttatni egy személyi számítógépre.

Galéria megnyitása

Az átvitelhez csak annyira van szükség, hogy a Chrome böngésző legújabb verziója fusson a célzott eszközön, és azonos Google profillal legyen bejelentkezve mind a kettő készüléken. A vállalat nem meglepő módon egy Chromebookon demonstrálta a dolgot, de elvileg menni fog ez például egy Windows 10-et futtató asztali számítógéppel is, lényegében nem számít az eszköz, csak biztosított legyen az aktuális Chrome.

Fontos, hogy ez nemcsak nyomtatott, hanem írott szövegekkel is működik, szóval a felhasználó pillanatok alatt digitalizálhat így közvetlenül a számítógépére korábban papírra vetett tartalmakat. Például egy tanár digitális másolatot készíthet a diákjai dolgozatáról, vagy hivatalos szinten bevihetőek a gépbe a kézzel megírt kérelmek.

Továbbá a vállalat már nyelvtanulásban való segítséget is bír nyújtani a Google Lens révén. A kamerával lencsevégre kapott szövegeket a kijelölésüket követően fel is tudja olvasni az alkalmazás helyes kiejtés mellett. Ezzel jelentősen hozzá tud járulni azoknak a dolgához, akik egy új nyelvvel kezdenek ismerkedni. Sok olyan nyelv van a világon, melyek a kiejtésnél igazán trükkösek tudnak lenni, és a Google Lens több mint 100 nyelven tud biztos társ lenni a kiejtés gyakorlásában.

Galéria megnyitása

Végül a Google Lens akkor is tud segíteni, ha az ember olvasás közben olyan szót vagy kifejezést lát, ami számára ismeretlen. Például egy tudományos folyóiratban visszaköszön a gravitációs hullám. Ahhoz, hogy a szöveg tartalmát a felhasználó megértse, általában tisztában kell lennie a teljes szöveg tartalmával. És itt jön képbe a Lens, ugyanis ezzel gyorsan rá lehet keresni az ismeretlen dolgokra, és a Google szinte biztosan tud segíteni a Wikipédia vonatkozó szócikkével vagy más magyarázatul szolgáló találattal, képi vagy videós illusztrációkkal.

Galéria megnyitása

A mostani újdonságok Android és iOS rendszerű eszközökön egyaránt elérhetőek lesznek, egy dologtól eltekintve. A nyelvtanulást segítő felolvasásra szolgáló funkció az Apple eszközeire még készül, de hamarosan ezzel is számolhatnak majd a felhasználók. Az Androidon a külön Lens alkalmazást kell használni, az iOS-nél pedig a Google keresősávjában található Lens ikonnal érhető el a szolgáltatás.

Google Lens: iOS | Android

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap