Jövőre érkeznek a Silicon Motion PCIe 5.0-s SSD vezérlői

Ekkor még csak az üzleti SSD kártyákra szánt mintapéldányokat szállítják le, a vállalat árbevételére majd csak 2023-tól kezdve lehetnek hatással az újdonságok.

Jövőre érkeznek a Silicon Motion PCIe 5.0-s SSD vezérlői

Silicon Motion következő generációs SSD vezérlői már jövőre elkészülhetnek, így lehetőség nyílik a PCI Express 5.0-s szabványban rejlő potenciál kiaknázására. Jelenleg a PCI Express 4.0-s szabvány köré épülő megoldások képviselik a csúcsot, amelyek jellemzően x4-es sávszélességet használnak, csak úgy, mint előző generációs társaik, így 8 GB/s körüli maximális adatátviteli sávszélességgel gazdálkodhatnak. Ezt a tempót a második generációs PCI Express 4.0-s vezérlővel szerelt SSD kártyák már képesek is megközelíteni, a PCI Express 5.0-s alapokon nyugvó termékek azonban náluk is sokkal gyorsabbak lesznek.

Noha a felhasználóknak szánt SSD kártyák szegmensében már a PCI Express 4.0 x4-es megoldások is bőségesen kielégítik a nagy teljesítményre vágyó felhasználók igényeit, az üzleti szegmensben teljesen más a helyzet, ott ugyanis sosem elég a tárhelyből és az adatátviteli sávszélességből, hiszen a feldolgozandó adatok mennyisége egyre növekszik, az adatfeldolgozás sebessége pedig sok esetben kritikus jelentőséggel bír.

Galéria megnyitása

Éppen ezért a 2019 közepén véglegesített PCI Express 5.0-s szabvány ismét nagy lökést adhat a különböző területek számára, ahogy azt korábban a PCI Express 4.0-s szabvány köré épülő termékek tették. Ezen a területen, vagyis az üzleti SSD-k piacán a Silicon Motion egyébként újoncnak számít, ahova 2015-ben tört be először a Shannon Systems felvásárlásával, aki a kínai üzleti partnereknek készített üzleti PCIe adattároló megoldásokat és adattároló tömböket. A vállalat ezen a területen még nem annyira sikeres, mint a konzumerpiaci megoldások terén, így érthető módon mindent elkövetnek azért, hogy a helyzet javuljon: nagy tempóban végzik a fejlesztéseket, illetve befektetéseket is eszközölnek.

A törekvések hatására várhatóan 2022 elején érheti el a „tape out” fázist a vállalat következő generációs, PCIe 5.0-s alapokon nyugvó üzleti SSD vezérlője, amelynek első mintapéldányait már 2022 második felében elkezdhetik szállítani. A PCI Express 5.0-s szabvány jóvoltából egyetlen PCIe sáv már 32 GT/s sávszélességet biztosíthat, ami egy x4-es csatolónál 16 GB/s körüli, míg egy x16-os csatolónál 64 GB/s körüli adatátviteli sávszélesség állhat rendelkezésre – ez lényegében duplája annak, amit a PCIe 4.0-s szabvány kínál.

A PCIe 5.0-s SSD vezérlővel kapcsolatos technikai adatokat egyelőre nem árulta el a vállalat, de ez talán nem is nagy meglepetés, hiszen az új vezérlő fejlesztése jelenleg is zajlik, messze még a „tape out” fázis, vagyis az a pont, ahol a tervekből kézzel fogható és működő egység születik. A vállalat legfrissebb SSD vezérlője, az SM8266-os modell, ami még PCI Express 4.0-s alapokon nyugszik, NVMe 1.4-es támogatással rendelkezik, három darab kétmagos ARM Cortex-R5-ös számítási tömböt használ, illetve 16 NAND Flash csatorna kezelésére képes. Hogy a PCIe 5.0-s változat miben különbözik majd a PCIe 5.0-s támogatás leszámítva? Erre alighanem az elkövetkező hónapok folyamán érkezik válasz. És az is később derül ki, milyen termékekkel készül a vállalat a konzumer piacra.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap